• $32,3776
  • 35,0442
  • 2325.49
  • 9124.17
8 Ekim 2015 Perşembe 21:16 | Son Güncelleme:

Prag Astronomik Saati doodle oldu

Prag Astronomik Saati doodle oldu

Prag Astronomi Saati'nin 605. Yıl Dönümü nedeniyle arama motoru devi Google, 9 Ekim 2015 Cuma gününe özel Prag Astronomik Saat kulesi doodle'ı yaptı.

Dünya tarihine mal olmuş kişilerin doğum günlerini, ülkelerin festival ve bayramlarını kutlamak amacıyla ana sayfasnda doodle adını verdiği özel logolar kullanan ünlü arama motoru Google, bu kez de ünlü Prag Astronomik Saatini 605. yıldönümü nedeniyle doodle yaptı.

Prag Astronomik Saati

Çek Cumhuriyeti'nin şehri Prag'da "eski şehir meydanında" bulunur.Orjinal adı Orloj'dur."Don't die before you see the orloj" sözü ünlüdürTtin kilisesi karşısında yer alır. 15yy. sonlarında charles ünv. profösör olan Hanuş usta tarafından yapılmıştır.Vermek istediği mesaj şöyledir; "Herkes bir gün geldiği yere geri dönecek, yani elbet bir gün toprakla özleşip ölecek! " 

Hanuş usta aati yapınca dünyanın en önemli adamı haline gelir.Artık kraldan bile ünlüdür.Avrupa nın her yerinden ziyaretçiler ve teklifler gelir.Kral hanuş ustanın saati başka bir yerde yapmasını engellemek için gözlerine mil çektirir.Kör olan Hanuş usta da kendisini saatin merkezine bırakarak intihar eder.Asıl amacı saati bozmak ve intikam almaktır.Saat tam elli yıl boyunca çalışmaz ama daha sonra tamir edilir.

Prag Astronomik Saat kulesi google'da doodle oldu

Normal saatler dışında; aylar yıllar günler, burçlar kısacası ayın, güneşin ve gezegenin dünyaya oranla hareketilerini göstermektedir.

Saatin etrafında 4 kukla vardır.Bu kuklalar insanlara neleri yapmamaları gerektiğini anlatır.Sol baştaki elindeki aynayla kendine bakar; "kendini beğenmişliği" sembolize eder.Onun yanındaki kukla elinde altın torbası olan Yahudi dir; "cimriliği" sembolize eder.Bir yandaki kukla ise iskelettir; "yaşama karşı isteksizliği" anlatır.Sonuncu kukla ise elinde mandoline benzer mizk aleti ile Türk e benzetilirken "gece hayatına düşkünlüğü ve sefahati" anlatır.

Kısaca bu kuklalar; kendini beğenmiş, cimri, yaşama karşı isteksiz ve sefahate düşkün olmayın der.Saatin altın da insanlara yapmaları gerekenleri anlatan 4 kukla vardır.bu kuklalarda bilime, adalete, astronomiye ve eğitime önem vermemizi öğütler.ve her saat başı,isa nın 12 havarisi de pencerenin önüne geçerek gösterilerini yaparlar.

Prag Astronomik Saat Kulesi - VİDEO

Doodle Nedir? Google neden Doodle'ı çıkardı?

Doodle'lar, tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Google logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir.

Google, bu zamana kadar ne kadar doodle yaptı?

Google ekibi, dünya genelinde oluşturulan ana sayfalarımız için 1500'den fazla doodle oluşturdu... Bu sayı her geçen gün artmaya devam ediyor! Tümünü görmek için www.google.com/doodles adresine ziyaret edebilirsiniz.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi