• $32,3483
  • 35,1212
  • 2310.03
  • 9079.97
24 Nisan 2014 Perşembe 15:55 | Son Güncelleme:

Trabzon'da e-bilet dönemi başlıyor

Trabzon'da e-bilet dönemi başlıyor

14 Nisan 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren E-Bilet Projesi ile ilgili bugün Trabzon'da bilgilendirme amaçlı bir basın toplantısı düzenlendi. Hüseyin Avni Aker Stadı’nda gerçekleştirilen toplantıda Asset Genel Müdür Yardımcısı Atıl Aykan basın mensuplarına sunum yaptı.

“TBMM’den geçen 6222 sayılı kanun, özellikle stadyumlardaki şiddet ve benzeri olumsuzluklar karşısında “kişisel sorumluluk” ilkesini ön plana çıkartmaktadır” diyen Aykan, “Bu kanunla, hem sorumlu kişilerin müsabaka seyir alanlarına girişinin ve olayların tekrarının önlenmesi hem de mevcut uygulamalar çerçevesinde verilen stadyum kapama cezaları neticesinde suç fiiline karışmamış binlerce taraftarın maddi ve manevi kaybının önlemesi amaçlanmaktadır” dedi.

Kanun çerçevesinde tarif edilen sistem kişisel sorumluluğun tespiti açısından gerekli unsurları barındırdığını belirten Aykan, “Stadyumlarda maç seyretmek isteyen her taraftar resimli bir kimlik kartı ile sisteme kayıt olmakta ve sadece bu kartla seyir alanlarına girebilmektedir. Giriş kapılarında kart ve kişi eşleştirmesi yapacak altyapılar kurulmuştur. Maç esnasında tribünlerde çıkan olayları yasal delil olarak kabul edilecek çözünürlük ve formatta kaydeden sistemler (kamera, server odaları, kayıt ve depolama sistemleri, fiber optik altyapılar) oluşturularak kulüp ve emniyetin kullanımına sunulmuştur. Kısaca şiddet ve benzeri olumsuzluk içeren fiilleri gerçekleştiren kişiler kamera ile eşgal tespiti yapıldıktan sonra giriş kapıları ve kart bilgileri ile tespit edilebilmekte ve doğru kişilere müsabakadan seyir men cezası verilebilmektedir. Bu cezaları alan kişilerin kartları kara listeye alınmaktadır ve kapılardan girişi önlemektedir. Kara listeye alınmış bir kişinin başka bir kişinin kartı vasıtası ile müsabakalara girişi durumunda ise hem kendisi hem de kartını kullandığı kişi ceza almaktadır. Sistem herhangi bir teknik açık bırakmadan istenen kontrolü sağlamaya haiz bir altyapıya sahiptir” ifadelerini kullandı.

PASSOLİG BAŞVURUSU
"Taraftarlar 'passolig.com.tr' üzerinden veya gişelere bizzat giderek Passolig Kart başvurusunda bulunabilirler, gişelerdeki başvuru sırasında anında basım ile kartlarını alabilecekler" diyen Aykan, “Başvuru sırasında kişinin fotoğrafının sisteme aktarılması gerekmektedir. Gişede fotoğrafın aktarımı kişinin geçerli kimliğinin taranması veya getirdiği vesikalık fotoğrafın taranması ile yapılır, web’den başvuruda ise kişi kendi fotoğrafını sisteme yüklemekte ve bu fotoğrafların sistemsel kontrolleri yapılmaktadır; fotoğraf aynı zamanda kişinin kartının arkasına da basılır. Her turnike geçişinde karta yüklü fotoğraf ile turnike kamerasının çektiği fotoğraf karşılaştırılır. PASSOLİG Kart kişinin TC Kimlik Numarası ile ilişkilendirilir ve geçerli bir Mobil numara ile e-posta adresi kullanılarak iletişim bilgileri tamamlanır. Taraftarlar kartlarını Kredi Kartı, Banka Kartı veya Ön Ödemeli Cüzdan kartı şeklinde diledikleri kulübün logosu ile veya TFF logolu olarak alabilirler. Ön ödemeli cüzdan kartı tipinde birden fazla kulübün kartı alınabilir, tüm kartlar TC Kimlik Numarası ile ilişkilendirildiği için taraftar istediği kartla müsabakalara bilet alıp giriş yapabilir. Stadyumlarda tüm turnikelerde geçiş kontrol sistemi için okuyucular ve geçiş ekranları kuruludur bunların yönetilmesi ve geçiş raporlaması için yine stadyum sistem odalarında sunucu, IP veri şebeke elemanları ve depolama sistemlerinden oluşan BT altyapıları tesis edilmiştir. Bu altyapılar geniş band fiber bağlantı üzerinden merkezi veri merkezine ve İstinye’deki Futbol Federasyonu Maç Operasyon Merkezi’ne bağlıdır. Stadyumlarda geçiş kontrol sisteminin yanı sıra tribün ve çevresel izleme amacı ile kurulu yüksek çözünürlüklü özel üretim kameralar ile tesis edilen gözetleme altyapısı da mevcuttur. Bu sistemin de yönetim ve depolama bileşenleri stadyum sistem odasında yer almakta olup aynı genişband fiber bağlantı üzerinden merkeze ve Federasyon’a bağlanmaktadır” şeklinde konuştu.
“Kart başvurusu ve ödemesi tamamlanan kartlar başvuru kanalına göre anında kişiselleştirme ile kişiye teslim, kurye ile adrese teslimat veya PTT/Stad Gişesinden teslimat ile kişilere ulaştırılmaktadır” diyen Aykan, “Passolig Kart, yıllık e-bilet bedelleri üzerinden tahsil edilen tutar üzerinden banka sadece kart plastik bedelini tahsil etmekte, geri kalan tüm bedel kulüplere gelir olarak kaydedilmektedir. Yıllık e-bilet bedelleri kulüpler tarafından belirlenmektedir. GS-BJK-TS için bu tutar 25 TL, diğer kulüpler için 15 TL’dir. Banka payı düşüldükten sonra GS-BJK-TS 17,05 TL, diğer kulüplerse 7,05 TL kazanmaktadır. Federasyon payı hariç)” diye konuştu.

“PASSOLİG İLE BİRLİKTE KAĞIT BİLET DEVRİ SONA ERDİ”
Yeni sistemde, TCKN bazlı elektronik bilet tanımlaması yapılmaya başlandığını söyleyen Aykan, “Stadyumlara girişlerde herkesin bir elektronik kartı olması gerekiyor ve alınan elektronik bilet bu karta tanımlanıyor. 2013-2014 sezonu sonuna kadar ise bu sezon için kulüplerinden kombine kart almış olan taraftarlar bu uygulamanın kapsamı dışında bırakıldı. Elektronik kartlar bir TC Kimlik Numarası’na bağlı ve her Kimlik No’ya sadece bir adet bilet tanımlanıyor. Kişiler birden fazla bilet alıp geçerli elektronik kartı olan bir başka TC Kimlik No’ya bileti transfer edebiliyorlar. Satın alınan bilete ilişkin bilgiler kişiye SMS ve e-posta yoluyla bildiriliyor, herhangi bir yerden bilet teslim alınmıyor. Benzer şekilde gelecek sezondan itibaren kombineler de Passolig Kartlara tanımlanarak girişlerde tek kart uygulamasına geçiliyor. Kombine sahipleri istedikleri maçlarda kombine haklarını başka bir Passolig sahibine kolayca devir edebiliyorlar” dedi.

“PASSOLIG KARTI”
14 Nisan 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak yeni yönetmelikle kâğıt biletler tamamen ortadan kalkacak, maçlara artık sadece Passolıg Kart ile girileceğini kaydeden Aykan, “Kartlı sistemin başlamasıyla kâğıt bilet derdi sona erecek, maçlar elektronik biletlere tanımlanarak müsabakalara çok daha hızlı bir şekilde, beklemeden girmek mümkün olacak. PASSOLIG Kart sahibi olan sporseverlerin maç biletleri, kartlarına otomatik olarak yüklenecek. Kombine biletler de artık PASSOLIG Kart’larına tanımlanacak. Satın alınan maçın bilgisi, tüm detaylarıyla kart sahibinin e-posta adresine ve cep telefonuna gönderilecek” ifadelerini kullandı.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'