• $32,3759
  • 34,956
  • 2325.48
  • 9091.92
17 Kasım 2013 Pazar 00:36 | Son Güncelleme:

Celile Hanım’ın Yahya Kemal hüznü...

Celile Hanım’ın Yahya Kemal hüznü...

Sayım’ın Bavulu, şehrin sokaklarında rahatlamak için yürümeye devam ediyor. Bir gitme alıştırmasıdır yürümek. Adımlarla bir gerçeklik yaratıyorum. Bu hafta sizler için biriktirdiğim edebiyat haberlerinden bahsetmek istiyorum biraz da…

sayım’ın bavulu
SAYIM ÇINAR
sayimc@superonline.com

Aysel Hacır’ın ‘Celile Hanım’ adıyla çıkacak yeni kitabı, tarihi roman meraklılarını 1900’lerin başındaki İstanbul’a götürüyor. Romanında edebiyat dünyamızın pek çok ismini bir araya getiren Aysel Hacır, Celile Hanım’la Yahya Kemal arasında yaşanan aşk hikâyesini romanına konu ediyor. Romanın öne çıkan karakterlerinden biri de Nazım Hikmet. Annesiyle Yahya Kemal’in tanıştığı dönemde henüz 13 yaşındadır Mehmet Nazım. Bahriye Mektebi’nde öğrenci olduğu dönemde Yahya Kemal’in derslerine de giren Mehmet Nazım, şiir yazmaya da bu dönemde başlar. Celile Hanım’ın Yahya Kemal’e olan aşkı, kopma noktasına gelmiş olan evliliğini bitirmesine yardımcı olur. Yahya Kemal’le evlilik planları yaparak pembe düşlerle aşklarını yaşamaya devam ederler. Zaman geçer, Dünya Savaşı’ndan henüz çıkmış olan Osmanlı Devleti parçalanmanın eşiğine gelir. Osmanlı Devleti’nin son dönemine de tanıklık eden romanda âşıkların mutlu günleri de siyasi çalkantıların gölgesinde kalır. Celile Hanım’ın Yahya Kemal’le olan birlikteliği dedikodulara sebep olur, bu ilişki artık genç bir delikanlı olan Nazım’ı da rahatsız etmektedir. Hem yaşanan siyasi olaylar hem de nikâhları geciktikçe dozu artan dedikodular âşıkların mutlu zamanlarını çıkmaza sokar. 
Bu kitabı, daha önce İnkılap Yayınları’nda editör olarak çalışmış Tansel Mumcu hazırlıyor. Minval Yayınları oldukça genç bir yayınevi. Umarım bu kitap çok satar.

ORKUN UÇAR’IN DÖNÜŞÜ

‘Metal Fırtına’ adlı politik kurgu kitabıyla edebiyat dünyasına hızlı giren Orkun Uçar, dört yılı aşkın süren sessizliğine epik fantezi serisi Derzulya’nın ikinci kitabı ‘Sin-Sarı İstilâ’ ile son verdi. Orkun Uçar’ın arka arkaya dokuz kitap çıkardıktan sonra dört yıl sessizliğe gömülmesinin nedeni ‘Sin’in zor bir kitap olması. Orkun Uçar, Dezulya Serisi’ni 1986 yılında kurgulamaya başlamış. Serinin ilk kitabı ‘Asi-Kara Gezgin’, 2006 yılında Altın Kitaplar’dan çıkmıştı. Yani yirmi yıllık bir emeğin sonucuydu. ‘Sin’in yazımı ise yedi yıl sürmüş. Derzulya günümüzden 500 yıl sonrası dünyasında geçen bir hikâyeye sahip ama uygarlık sona ermiş, kötülerin ve büyülerin egemen olduğu bir dünya. ‘Sin’in en önemli özelliği epik fanteziyle siber punk türünü birleştirmesi. Bir yanda büyücüler savaşırken, hikâyenin içine bir robot karakter giriyor. Sin adlı bu robot hikâyenin ana karakterlerinden biri. Uçar okuyucularına ‘Apokrifya’ adlı kısa bir öykü hediye etmiş. Apokrifya ise Türk tarihi ve dinlere ait belki de hiçbir yerde duyamayacağını bilgileri barındırıyor. 

ELAZIĞ TİYATRO VE TURİZM FESTİVALİ

Geçen hafta gazeteci arkadaşım Sevinç Özarslan’la birlikte Elazığ’a Tiyatro Festivali için yol aldık. Elazığ’da Harput ve Palu ilçelerinin tarihleri her zaman ilgimi çekmiştir. 
2. Ulusal Elazığ Tiyatro ve Turizm Festivali, bu yıl ünlü tiyatro sanatçısı Nejat Uygur adına düzenlendi. Festival kapsamında tiyatro oyunlarının yanı sıra; panel, toplantı, konferans ve atölye çalışmalarıyla sanatsal akımlar, sanat üreticilerinin sorunları, tiyatroların örgütlenmesi ve sanatsal üretim tarzları akademik düzeyde konuşularak tartışıldı. Festival kapsamında, 7 Bölge, 10 il ve 12 farklı tiyatro grubunun katılımıyla 15’ten fazla etkinlik gerçekleşti. Komedi dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü, Kerem Urhan ve Çağatay Çağımnı (9 Canlı, Sinop Hayaller Tiyatrosu) aldı. Bu grup oldukça başarılıydı. Bu yıl bu festival için Savaş Bal, Avukat İbrahim Gök ve gazeteci Hıdır Geviş ciddi anlamda çok çalıştılar. Festivalin sponsorlarından Galaksi Tatil Köyü ve Harput Hünkar Konağı’nın işletme sahibi Nurettin Bahçeci’yi de unutmamak gerekiyor. Umarım önümüzdeki yıl tekrar düzenlenir. Bu arada Elazığ Emniyet Müdürlüğü’nün polis oyuncuları şahane oynadılar ve polis algısını iyi yönde değiştirmeyi başardılar.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı