• $32,3311
  • 35,0757
  • 2300.02
  • 9047.51
26 Mart 2015 Perşembe 19:15 | Son Güncelleme:

Zeybekci: Türkiye bu hayali gerçekleştirecek

Zeybekci: Türkiye bu hayali gerçekleştirecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin kendi markası, kendi tasarımı ve kendi teknolojisiyle bir araba üretebilecek noktada bulunduğunu belirterek, "Bu sadece ve sadece bir ekonomi meselesi.

Bunun kurgulanması gerekiyor. Gün gelip bununla ilgili o cesur adımı inşallah Türkiye mutlaka ve mutlaka atacaktır" dedi.

Bakan Zeybekci, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 40. kuruluş yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, otomotiv sanayisinin Türkiye için gurur kaynağı olduğunu ifade etti.
 
Otomotiv sanayisinin Türkiye'nin sanayileşme ve teknolojiyle ilgili yolculuğunda sıçrama gerçekleştiren bir sektör olduğunu dile getiren Zeybekci, otomotivin Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilir hale geldiği nadir sektörlerden biri olduğunu söyledi.
 
Otomotiv ya da diğer sanayi dallarına Hükümet olarak aynı şekilde yaklaştıklarını anlatan Zeybekci, "Koşan atı mahmuzlamak lazım. Bizim çıkardığımız teşvik ve desteklerle ilgili kuralların hiçbiri ilahi kanun değil, dokunulmaz değil. Ne istiyorsanız bize anlatın, bizi ikna edin, biz onu size özel ceket haline getiririz" dedi.
 
Zeybekci, otomotivde en son yatırımlarla 2 milyon üretim kapasitesiyle dünyada 16'ncı, Avrupa'da 6'ncı sıraya gelmenin Türkiye için yeterli olmadığını belirterek, "Türkiye, Avrupa'nın otomotiv merkezi olmalı. Bazı alanlarda dünyada bir numara. Bazı araçlarda, otobüste, kamyonda Avrupa'da bir numarayız. Demek ki biz otomobilde de Avrupa'da bir numara olabiliriz. Dünyada da çok daha farklı bir noktaya gelebiliriz. Onun için şimdiye kadar sizlerle iş birliğinde kapılarımız sonuna kadar açık oldu, bundan sonra da açık olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.
 
Bakan Zeybekci, 2014 yılı ocak-şubatındaki 1,36 dolar/avro paritesi bugün olsaydı, ihracatta şu andaki yüzde 11'lik düşüş yerine, yüzde 5 civarında artış olacağına değinerek, şöyle devam etti:
 
"Ama biz bunu mazeret olarak görmüyoruz. Miktar bazında toplamda ihracatta artış olarak varız. Ama otomotiv sanayisi hiçbir mazeret kabul etmeden 2015'e yüzde 30 civarında artışla başladı. İnşallah bizim diğer alanlardaki eksiklerimizi kapatabilecek kadar güçlü bir şekilde geliyor. Dilerim 2015 sonuna kadar da böyle gider. Yeni yatırımlar, markalarımızın kapasite artırımına gidiyor olmaları bizi çok sevindiriyor ve 2015, 2016, 2017 ihracat ve üretim rakamlarıyla ilgili bizi ümitlendiriyor."
 
"YERLİ OTOMOTİV ADIMINI TÜRKİYE MUTLAKA ATACAKTIR"

Otomotiv sektörünün, arkasından birçok sektörü harekete geçiren özelliğe sahip olduğuna işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin bu sektörde dünya ile rekabet edebilecek bir özgüveni olduğunu söyledi.
 
Bu özgüvenin başladığı en önemli yerlerden birinin de Türkiye'nin otomotiv sektörü olduğunu ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'nin kendi otomotivini üretebilmesinde en önemli göstergelerden biri, şu anda bir motorlu araç için her şeyi üretebilir hale gelmiş olmasıdır. Ar-Ge'de de şu anda lokomotif sektör otomotiv sektörü. Türkiye'de şu anda 176 Ar-Ge merkezi var, bunun üçte biri otomotiv sanayisinde. Bu diğer sektörlere de örnek oluyor. Hükümet olarak biz de Ar-Ge merkezleriyle ilgili sınırları, limitleri cesur bir şekilde açtık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın bu alanla ilgili çok önemli çalışmaları var. Yakın bir gelecekte eş değer parçayla ilgili yaptıkları bir çalışma var. Türkiye'de eş değer parça kullanılabilmesiyle ilgili yaptıkları bir çalışma var. Yerli dizel motoru üretimiyle ilgili yapılan bir çalışma var."
 
Zeybekci, Türkiye'nin kendi markası, kendi tasarımı, kendi teknolojisiyle bir araba üretimi hayali olduğuna değinerek, "Türkiye bunu gerçekleştirecektir. Çünkü bu donanım artık Türkiye'de var. Bu teknoloji meselesi değil artık. Bu bir ustalık veya mühendislik meselesi değil. Bu sadece ve sadece bir ekonomi meselesi. Bunun kurgulanması gerekiyor. Türkiye bununla ilgili ekonomiyle ilgili faktörleri kurguladığında, bunun senaryosunu ve simülasyonunu yaptığında bu yerli otomotivi çok kolay bir şekilde üretebilecek noktada. Gün gelip bununla ilgili o cesur adımı inşallah Türkiye mutlaka ve mutlaka atacaktır" diye konuştu.
 
Zeybekci, "Sizlerden özellikle istirhamım şu; Türkiye'ye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da inanın, güvenin. Daha çok yatırım ve daha çok üretime hep beraber devam edelim. Türkiye geleceğin dünyasının en önemli direklerinden birisi olacaktır. Yatırımlarınızda ne sıkıntılar varsa bunları bizimle paylaşın" dedi.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, toplantı salonuna girişi sırasında bir soru üzerine, 2015 yılı ilk çeyrekte büyümeyi yüzde 1,5 seviyelerinde beklediklerini belirterek, "Daha iyi olma ihtimali de var. Ama çok daha fazla olmaz" açıklamasını yaptı. AA

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'