• $32,3305
  • 35,1126
  • 2302.37
  • 9079.97
29 Ocak 2015 Perşembe 13:52 | Son Güncelleme:

Yunanistan'ın rengarenk kabinesinin geçmişi vukuat dolu

Yunanistan'ın rengarenk kabinesinin geçmişi vukuat dolu

Yunanistan'da seçimleri kazanan Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA), sağcı Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) ile kurduğu koalisyon kabinesinde yer alan bakanlar renkli kişilikleri ve geçmişte de medyada gündeme geliş biçimleriyle dikkat çekiyor.

İçişleri Bakanı geçmişte oğlunun banka soygunuyla, Başbakan Yardımcısının kızı mühimmat ile yakalanmasıyla, devlet bakanı "malikâne sahibi komünist" olarak gündeme gelmişti. Koalisyonun sağcı ortakları arasında da linç çağrısı yapmaları, Türkiye konsolosluğunun kapatılmasını istemeleri, yabancı düşmanlığıyla basında sıkça yer almıştı. Bakanlardan biri de bir zamanlar dünyanın en iyi 10'u arasında yer alan eski bir manken....

Oğlu soygunculuktan yargılanıyor

İçişleri Bakanı olan Nikos Vuçis'in 2007 yılında banka soygunculuğundan yargılanan oğlu Yorgos Vuçis'in duruşmasındaki ifadesi Yunan medyasında uzun süre tartışılmıştı. Mahkeme heyetinin oğluyla ilgili tüm suçlamalarını reddeden Vuçis, "Oğlumun yaptığını onaylamıyorum ancak seçimine saygı duyuyorum" diye cevap vermiş ve sonuna kadar oğlunu savunmuştu.

Kızı mühimmatla yakalanmıştı

Yeni hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Yannis Dragasakis'in kızı Marianna Dragasakis de 2007'de Atina'da bir apartman dairesinde üç kişiyle çok miktarda mühimmat ve uyuşturucu ile yakalanmıştı.

Lüks malikane sahibi komünist bakan

Başbakan Çipras'ın "akıl hocası" olarak bilinen, nazik tavırlarıyla dikkati çeken yeni Devlet Bakanı Alekos Flaburaris ise Komünist Partili eski mücadele arkadaşları tarafından Syriza'nın "Bon Viveur"u (iyi yaşamasını seven, zevk sahibi kişi) olarak tanımlanıyor.

Uzun yıllar Yunanistan Komünist Partisi'nde siyaset yaptıktan sonra Syriza'ya geçen Flaburaris'in turistik Aigina bölgesinde deniz kıyısında lüks bir malikanesi bulunuyor. Yunan medyasında çıkan haberlerde, Başbakan Çipras'ın Flaburaris'in malikanesini ikinci evi gibi kullandığı ve her yıl çocuklarının doğum günlerini burada kutladığı belirtiliyor.

ANEL'in milliyetçileri

Diğer yandan, koalisyon hükümetinin küçük ortağı ANEL'in Genel Başkanı Panayotis Kammenos ve kimi parti üyeleri de Yunan milliyetçiliği ve göçmen karşıtı keskin görüşleri nedeniyle sıkça gündeme geliyor. Selanik'te yaptığı bir konuşma nedeniyle milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılan Kammenos aleyhinde, vatandaşları kışkırtarak suça teşvik etmek gerekçesiyle açılmış dava bulunuyor.

Linç çağrısı yapmıştı

Basına yansıyan haberlere göre, Kammenos, Selanik'teki konuşmasında, vatandaşlardan bölgede altın araştırmalarına izin veren PASOK'lu Aristotelis Belediye Başkanı Hristos Pahtas'ı "linç etmelerini" istemişti.

Saçını boyatınca...

Kammenos, kısa bir süre önce de saçlarını boyamasını eleştiren ND milletvekili Adonis Georgiadis ile parlamentodaki sert tartışmanın ardından mahkemelik olmuştu.

Türk Başkonsolosluğu'nu kapatmak istedi

ANEL'in yeni hükümetteki renkli kişiliklerinden biri olan ve hükümet içerisindeki koordinasyondan sorumlu Devlet Bakanı Yardımcısı Terens Kuik ise Batı Trakya'da Türk Azınlık karşıtı sivri çıkışlarıyla biliniyor. AP seçimlerinde bölgede yayımlanan Türkçe seçim broşürlerine itiraz ederek, parlamentoya bu konuda soru yönelten Kuik, Gümülcine'deki Türk Başkonsolosluğu'nun kapatılmasını savunuyor.

Yahudi olmayı "hakaret" saymıştı

İngiliz bir baba ve Yunan bir anneden olan Kuik'in, basında çıkan Yahudi asıllı olduğu şeklindeki iddiaları "hakaret olarak kabul ettiğini" açıklaması uzun süre tartışılmıştı. Kuik, seçim öncesi yaptığı açıklamada da ANEL'in Syriza ile olası bir işbirliğini partisi açısından bir hakaret olarak görerek karşı çıkmıştı.

Şimdi bakan yardımcısı

ANEL'in en çok konuşulan isimlerinde biri de koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı'nda turizmden sorumlu bakan yardımcılığı görevine getirilen Elena Kundura. 

Eskiden ünlü bir mankendi

Eski bir atlet olan ve yüksek atlama ile engelli koşuda Yunanistan rekorları sahibi olan Kundura, sonraki yıllarda Paris'e giderek uzun yıllar mankenlik yaptı.

Dünyanın en iyi 10'u arasındaydı

Kundura, 1990 yılında dünyanın en iyi 10 mankeni arasında yer aldı.

Yeni Demokrasi'de siyasete başlamıştı

Kundura, 2004'te Yunanistan'a dönerek ND saflarında aktif siyasete başladı. 

Parlamentoda 4. dönemi

Kundura, ND'den üç kez milletvekili seçildikten sonra 2012'de partisinden ayrılarak ANEL'e geçti.

Yunanistan'ın ilk engelli bakanı

Yeni kabinenin Sağlık Bakanı 63 yaşındaki Panagiotis Korumblis ise Yunanistan'da ilk görme engelli bakan olarak tarihe geçti. Yunanistan medyasına göre, ailesi Osmanlı döneminde Karadeniz kıyılarından Yunanistan'a göçen Pontuslardan olan bakan, görme yeteneğini 10 yaşında İkinci Dünya Savaşı döneminden kalan bir bombanın patlaması sonucunda kaybetti. Korumblis, daha önce PASOK milletvekilliği yapmıştı.

Türkiye'ye karşı

Çipras hükümetinde Üretim Yeniden Yapılanma, Çevre ve Enerji Bakanı Yardımcısı olan Panayotis Sgurudis de Türkiye karşıtı tutumuyla biliniyor. Aslen İskeçeli olan ve 25 Ocak seçimlerinde Syriza'nın kontenjan listesinden milletvekili seçilen Sgurudis, daha önce PASOK hükümetleri döneminde Parlamento Başkan Yardımcısı görevinde bulundu. AA

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'