• $32,3322
  • 35,1013
  • 2298.91
  • 9005.35
18 Mart 2014 Salı 02:00 | Son Güncelleme:

WikiLeaks‘te Gülen belgeleri

WikiLeaks‘te Gülen belgeleri

CIA'in düşünce kuruluşu Stratfor, AKŞAM'ın manşetini doğruladı...

Stratfor’un raporunda Gülen’in 12 kişilik “Bilgeler Konseyi”nin, iç, orta ve dış çember olarak adlandırılan yapılanmayı örgütlediği belirtiliyor. Gülen için "1990'dan bu yana CIA için çalışıyor. Okullarında ajan bulunuyor" denildi.

AKŞAM’ın gündem yaratan “50 milyar doları var. CIA’e hizmet ediyor” başlıklı haberini WikiLeaks belgeleri de doğruladı. Fethullah Gülen ve cemaatinin nasıl yapılandığını ve örgütlendiğini araştıran FBI Danışmanı Prof. Paul L. Williams’in iddiaları, WikiLeaks’te CIA’nin düşünce kuruluşu olarak bilinen Stratfor yetkililerinin yazdığı raporlarda yer alıyor. Bu yazışmalarda Gülen ve cemaat yapılanması hakkında da son derece çarpıcı bilgiler var. Yazışmalardaki bilgilere göre Gülen, 1990’lardan bu yana CIA'e hizmet ediyor. 

DIŞ, ORTA, İÇ ÇEMBER

Bu yapılanmada ağırlıklı olarak öğrencilerden oluşan “dış çember”, maaş ödemeleri ve maddi kaynak yaratmakla sorumlu işadamlarından oluşan “orta çember” ve üst düzey yöneticilerden, gazeteciler ve lobicilerden oluşan “iç çember” bulunuyor. Gülen’e en sadık olan iç çemberin üyelerine cemaat içinde “altın nesil” adı veriliyor. Belgelerde Gülen’in 100 kişilik sadık bir ekip tarafından korunduğu ifade ediliyor. İşte WikiLeaks’te yer alan Gülen belgeleri: 7 Ocak 2011 tarihli belgede CIA’e bağlı Stratfor düşünce kuruluşuna Sean Noonan imzasıyla gönderilen bir yazıda, eski bir “en üst düzey” Türk istihbarat çalışanının anlattıklarına yer veriliyor. 

‘130 CIA AJANI VAR’ 

Türk istihbaratçının verdiği bilgilere göre Pensilvanya’daki yapılanma 1990’ların ortalarından beri CIA için hizmet veriyor ve CIA faaliyetlerini kamufle ediyor. İstihbaratçının ayrıca Paris kökenli Intelligence Online haber sitesine verdiği mülakatta Gülen’in 1990’lar boyunca Kırgızistan ve Özbekistan’daki okullarında 130 CIA ajanını sakladığı yazılı. Belgede CIA’nin Orta Asya ve Kafkasya eski direktörü Robert Baer’e bu konunun sorulduğu ve Baer’in kendi dönemi sonrasında “CIA’in gemiyi bu yöne çevirmiş olabileceği” olasılığının bulunduğu sözlerine yer veriliyor. Belgede Gülen’in görüşlerinin “ABD politikasıyla genellikle uyumlu” olduğunun altı çizilirken Gülen’e referans mektubu yazan eski CIA Başkan Yardımcısı Graham Fuller yaptığı özel açıklamaya da yer veriliyor. Fuller açıklamasında “2006 yılında FBI’a bir mektup yazarak Gülen’in ABD karşısında bir güvenlik tehdidi oluşturmadığını ifade ettim ki halen böyle düşünüyorum” sözlerine yer veriliyor. 

CLINTON'A DESTEK VERDİ

Cemaatin ABD’deki birçok politikacının seçim kampanyalarını desteklediklerinin de belirtildiği raporda, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Gülen’in organizasyonlarına katıldığı örnek gösteriliyor. Gülen’in etkin varlığının en büyük nedeni Türk ordusunun ABD karşıtı olmasına bağlanıyor. 

EMNİYET'TEKİ İMAMLAR

Sharon-Krespin, Gülen’in ABD’deki çiftliğinde üst düzey bir cemaat üyesinin “Emniyet’te polis kıyafeti giyerek yönetici olan imamlar var. Birçok Emniyet mensubu emirlerini bu imamlardan alıyor” sözlerine de yer veriyor.

OKULLARIN SAYISI BİLİNMİYOR

18 Kasım 2009 tarihinde Stratfor’da çalışan Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Reva Bhalla’nın gönderdiği yazıda ise Gülen Cemaati’nin geniş bir portresine yer veriliyor. Cemaat üyelerinin milyonlarca dolara ve dünya genelinde aralarında liselerin de olduğu çok sayıda kurum ve kuruluşa sahip olduklarını söyledikleri bilgisine yer veriliyor. Gülen’in Türkiye'deki Emniyet istihbarat daireleri üzerinde de çok güçlü etkisi olduğunun altı çiziliyor. Gülen’in Türkiye’nin geleceği konularına özellikle eğildiğinin altını çizen analiz raporunda cemaate ait kurum, kuruluş ve okulların tam sayısının bilinemeyeceği ifade ediliyor. 

CEMAATİN 3 ÇEMBERLİ YAPISI

- Raporda Gülen’in yapılanmasının üç çemberden oluştuğunu ifade ediyor. Bhalla’ya göre bu çemberler şu şekilde yapılanmış durumda: Cemaatin hizmetlerinden faydalanan ve bursunu alan, haftalık sohbetlere katılan çoğu lise öğrencisinden oluşan dış çember. Dış çemberin faaliyetleri için kaynak yaratan ve iç çemberdeki üyelerin maaşlarını ödeyen işadamlarından oluşan orta çember, öğretmenler, gazeteciler, lobiciler ve Gülen’e bağlı okulların, kurum ve kuruluşların yöneticiliğini yapan üst düzey kadronun bulunduğu iç çember. Bu çemberdekilerin çoğunun 1970 ve 1980’li yıllarda harekete katıldığı ve Gülen’in en sadık takipçileri olduğu ifade ediliyor. Gülen henüz Türkiye’deki camilerde vaazlar verirken harekete katılan bu gruba ‘Altın Nesil’ denildiğinin de altını çiziyor.

'TÜRKİYE'DEN DAHA BÜYÜK PAY'

- Gülen'in AK Parti’ye rakip bir siyasi oluşum olduğunun altı çiziliyor. CIA’ye gönderilen analizde cemaatin Türkiye’den “daha büyük pay istediği” ve en güçlü üçüncü siyasi güç olduğu ifade ediliyor. Washington’da bulunan Ortadoğu Medya Araştırma Enstitüsü (MEMRI) Direktörü Rachel Sharon-Krespin’in gönderdiği ‘Büyük İhtiras’ adlı yazısı da WikiLeaks belgeleri arasında bulunuyor. 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak