• $32,3451
  • 35,0842
  • 2306.61
  • 9079.97
12 Kasım 2017 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Şehirlerimizde çirkinliğe artık tahammül edemeyiz 

Şehirlerimizde çirkinliğe artık tahammül edemeyiz 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sadece ihtiyaca, skora veya kemiyete değil, kaliteye, estetiğe, keyfiyete de önem vermek zorunda olduğumuz bir döneme girdik.Herkes yeni anlayış doğrultusunda çalışmalı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında kentsel yapılaşmanın kültürel, tarihi, estetik ve çevreci boyutlarının önemine vurgu yaptı. Valilere ve belediye başkanlarına çağrı yapan Erdoğan, “Lütfen şu dikey yapılaşmaya illerimizde, ilçelerimizde müsaade etmeyelim. Bu konuda, bizim mimari anlayışımızda yatay mimari esastır, biz buna odaklanmalıyız. Fevkalade şartların dışında buna odaklanmamız halinde şehirlerimizin çok daha güzel olduğunu, çok daha farklı olduğunu göreceksiniz” dedi.

YAYLALARIMIZ İSTİLA EDİLMESİN 

“Şehirlerimizin çirkin binalarla kirletilmesine daha fazla tahammül edemeyiz” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Köylerimizi, yaylalarımızı çirkin yapıların istilasına izin vermemeliyiz. Sadece ihtiyaca, skora veya kemiyete değil, kaliteye, estetiğe, keyfiyete de önem vermek zorunda olduğumuz bir döneme girdik. Bakanlıklarımızdan belediyelerimize, meslek kuruluşlarımızdan vatandaşlarımıza kadar herkesi, bu yeni anlayış doğrultusunda çalışmalarını gözden geçirmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu. 

Estetiğin önemsenmediği dönem sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İmkansızlık ve yaşanan badireler nedeniyle şehirlerimiz gecekonduların, zevksiz binaların, sanat ve estetik değeri olmayan yapıların istilasına uğradı.

Erdoğan, “Millet olarak, son bir asırdır beka meselemize öylesine odaklandık, öylesine büyük badireleri arka arkaya yaşadık ki bizim de bu meseleleri tartışma, kendimize farklı bir yol çizme imkanımız olmadı. Şehirlerimiz gecekonduların, zevksiz binaların, sanat ve estetik değeri olmayan yapıların istilasına uğradı. Başını sokacak evi, çalışacak işi, günlük hayatını sürdürecek asgari imkanları olmayan insanlara estetikten bahsetmek anlamsız olabilirdi. Çünkü bu dönemde öncelik, zorunlu ihtiyaçların karşılanmasıydı. Hamdolsun Türkiye, bu düzeyi geride bıraktı” dedi. 

O güzelim eserleri CHP zihniyeti yıktı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fatih’te o selatin camilerin ara bölgelerindeki yüzlerce mescidi, o malum, tarihi inkar edenler yıktılar.   

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet’in adını taşıyan Fatih İlçesi’ndeki tarihi yapıların CHP zihniyeti tarafından yıkıldığını belirterek, “Bu Fatih’te o selatin camilerin ara bölgelerindeki yüzlerce mescidi, tarihi inkar edenler yıktılar. Onlar yıktı biz ise inşa ediyoruz. O yıkan zihniyet hangi zihniyetti? Malum CHP zihniyetiydi” diye konuştu.

AHIR OLARAK KULLANDILAR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onlar, işte az önce izlediğiniz o güzelim eserleri, yeri geldi ahır olarak kullandılar, yıktılar, onunla iftihar ettiler. Biz ise o yıkılan eserleri şimdi restore, inşa ediyor, ihya ediyor ve bugünün nesline diyoruz ki ‘Bak senin deden işte böyleydi. Bunları yaptı, işte size bıraktı. Ama birileri de geldi bunları yıktı.’” İfadelerini kullandı. 

Israrla dikkat çekiyorum  

Çamlıca’da inşası süren camiden Taksim’de Atatürk Kültür Merkezi’ne, kadar ısrarla bir noktaya dikkat ettiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nedir o? Medeniyetimiz ne diyor, tarih ne diyor? Biz tarihimizle ters düşmemeliyiz. Modernleşmeyi biz eğer tarihimizle bütünleştirebiliyorsak o zaman bir değer ifade eder. Eğer tarihimizle modernizmi bütünleştiremiyorsak, burada bir kaçak var demektir. Buna dikkat edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ecdadımızın gerisindeyiz  

Erdoğan, “Restorasyonlarının açılışını yaptığımız eserlere bakalım, bir de günümüz mimari anlayışı ve tekniğiyle yapılan eserlere bakalım. Acaba size göre hangisi daha güzel, hangisi daha etkileyici bir eser mahiyetindedir? Hiç şüphesiz ecdadın yaptığı eserler... Bunun için bir an önce zihniyetimizi ve uygulamalarımızı değiştirmek mecburiyetindeyiz. Önce ecdada yetişeceğiz sonra da onu aşacak, yani inşayı başaracak bir medeniyet anlayışını bir an önce ülkemizde hakim kılmalıyız” diye konuştu. 

Restorasyon diye çimentoyla sıvadılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kente yeni eserler kazandırmak kadar restorasyonun da çok önemli bir iş olduğuna dikkat çekerek, “Tarih ve kültür cellatları kol geziyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Restorasyon deyince aklımıza içimizi acıtan nice görüntü de geliyor. Ülkemizde tüm gayretlerimize rağmen hala önüne geçemediğimiz şekilde tarih ve kültür cellatları kol geziyor. Güya aslına uygun şekilde restore edilen ama duvarlarındaki horasan sıvalarının kazınıp üzeri çimentoyla, kumla kaplanan nice eserler duyduk, gördük” dedi.

YIKMAKTAN FARKSIZ 

Erdoğan, “Bir dönem tarihi camileri yıkma, yıkılamayanları da depo, işyeri, hatta ahır olarak kullanma, açma modası vardı. İstanbul başta olmak üzere Anadolu’nun dört bir yanında bu tahribatın izlerini halen görüyoruz. Restorasyon adı altında sergilenen tarih ve kültür facialarının bu anlayıştan bir farkı yoktur” ifadelerini kullandı. 

Fatih Belediyesi’ne teşekkür ediyorum

Halen proje ve onay süreci devam eden 480 eser ile 3 bin 125 dükkandan oluşan Kapalıçarşı’yı da restore ederek İstanbul’a kazandırma çalışmalarını sürdüren Fatih Belediyesi’ni tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tarihi yeniden dokumak, tarihi bugüne ve yarına hazırlamak, bu şerefli ecdada layık olmanın bir nişanesidir. Gerek vakıflarımıza gerek Fatih Belediyemize, mimarından müteahhidine tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Torunuyla oyun oynadığı anı paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde torunuyla uzaktan kumandalı araba ile oynarken çekilen fotoğrafını resmi Twitter hesabından paylaştı. Erdoğan, “Çocuklarımızla birlikte geçirdiğimiz her saniye, hayatımıza, dünyamıza değer katar” mesajına yer verdi. 

GENÇLERE SESLENDİ

Asıl fetih eserlerle şehre damga vurmaktır 

Erdoğan: Gençler unutmayın, fetih sadece bu şehrin fiziki olarak ele geçirilmesi değildir. Asıl fetih, işte bugün yaptığımız gibi eserlerle o şehre damgayı vurmaktır. İşte biz bunu yaptık.  Açık söylemek gerekirse ayağa kaldırdığımız, ecdadın emaneti olan her eserle adeta İstanbul’u yeniden fethediyoruz. Fatih Belediyemiz bu bakımdan gerçekten çok isabetli, çok hayırlı bir iş yapmıştır, çok isabetli bir iş yapmaktadır. 

Bunun hesabını sormayacak mısınız?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şimdi gençliğe sesleniyorum, bunları yapıp kendi ecdadı olarak kendinden sonra gelenlere bırakanlar yanlış mı yaptılar? Onlar bıraktılar da bu yıkanlar o CHP zihniyeti doğru mu yaptı? Bunun hesabını sormayacak mısınız ey gençlik? İşte ben, şu anda burada tüm genç kardeşlerime sesleniyorum. Tarihimize sahip çıkacağız. Tarihimizle güçleneceğiz ve geleceği de bu eserler üzerinde inşa ve ihya edeceğiz.

Tüm zenginliklere sahip çıkıyoruz   

Erdoğan, “Bugüne kadar restorasyon yapılarak yeniden ayağa kaldırdığımız 5 bin eseri teker teker saymaya kalksam saatler sürer” dedi. Erdoğan, şunları kaydetti: Mesela Edirne’deki Büyük Sinagog, Diyarbakır’daki Ermeni Protestan ve Katolik Kilisesi. Biz kendi inşa ettiklerimizle birlikte bu topraklardaki tüm zenginliklere, tüm değerlere sahip çıkıyoruz. Ecdadımız öyle yaptı, onun için öyle yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Zavallılar, tarih bilmiyorsunuz  

Erdoğan, “Hz. Ömer Kudüs’ü fethettiğinde fetih hakkı olarak camiye çevirdiği bir kilise dışında diğer dinlere ait hiçbir mekana dokunmamıştır. Fatih Sultan Mehmet de Ayasofya dışında diğer dinlerin mekanlarını aynen korumuş, hatta bizzat himayesine almıştır. Bazıları çıkıyor diyor ya ‘Kılıçla şöyle kestiniz, böyle yaptınız...’ Tarih bilmiyorsunuz, zavallı” dedi.   

Şehitlerimizin isimleri yüreklerimizde yaşıyor  

Mardin’in Derik ilçesinde terör saldırısı sonucu şehit düşen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk adına İşadamı Süleyman Bölünmez tarafından yaptırılan okulun açılışı yapıldı. Açılış törenine video konferans sistemiyle bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröristlerin bedenleri gibi isimlerinin de yok olup gideceğini ancak şehitlerin yüreklerde ve yapılan eserlerde yaşamaya devam edeceğini vurguladı. Erdoğan, okula spor salonu ve yüzme havuzu yaptırılması talimatı da verdi. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'