• $32,3218
  • 35,1578
  • 2295.39
  • 9059.79
7 Şubat 2018 Çarşamba 01:16 | Son Güncelleme:

'Milli Mutabakat’ta ortak logo olabilir'

'Milli Mutabakat’ta ortak logo olabilir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya’da soruları yanıtladı. Erdoğan, Milli Mutabakat’ta yer alan partilerin seçim pusulasında ortak bir logosu olabileceğini, ittifaka parti sınırı koyulmayacağını söyledi.

MURAT KELKİTLİOĞLU / ROMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vatikan ve İtalya temasları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Papa Franciscus’la Kudüs’ün BM tarafından belirlenen statüsünün korunması konusunda mutabık olduklarını belirten Erdoğan şu açıklamaları yaptı: 

BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ

 “O da, ABD’nin attığı adımın yanlış olduğunu söylüyor. Kendisine, ‘Siz 1 milyar 200 milyonluk Katolik dünyasının ruhani liderisiniz, an itibarıyla ben de 1 milyar 700 milyonluk İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanıyım. Kudüs’ün statüsünün muhafaza edilmesi için beraberce çalışmalıyız’ dedim. Bunda mutabık kaldık.”

‘MUTABAKAT’A TEK MÜHÜR 

- Bahçeli ile tekrar bir araya gelecek misiniz? Nasıl bir mutabakat formülü var? 

İttifakla ilgili arkadaşlar, bu hafta tekrar bir araya gelecekler. Şu anda görüşülen birçok şey var. İttifak modeli içinde yer alacak siyasi partilerin logoları yan yana mı olsun, ayrışık mı olsun, bunlar müzakere ediliyor. İsmi, ‘milli mutabakat’ ya da ‘cumhur ittifakı’ tarzında bir isim olabilir. İttifak bünyesindeki partilerin logoları, onların en tepesinde de ana logo olabilir. Tek bir mühür basılacak. Tüm bu hususlara dair düşünceler şu anda müzakere ediliyor.

- İttifakta parti sayısını sınırlamayı düşünüyor musunuz? 

 Şu anda öyle bir sınırlama söz konusu değil; bu konuda Sayın Bahçeli ile mutabıkız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Franciscus’la görüşmesinde, 1 milyon 700 bin Müslümanı temsil eden İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Dönem Başkanı olduğunu hatırlattı. 

FAİZ İNERSE ENFLASYON DÜŞER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizin düşürlemsiyle ilgili de, “Faiz sebep, enflasyon neticedir. Merkez Bankası, BDDK ve devlet bankaları aktif rol almalıdır. Döviz rezervimiz şu anda 120 milyar dolar. Biz daha neden çekiniyoruz. Kararlı ve dik duracağız. Faizde taviz vermeyeceğiz. Faizi aşağıya doğru çekeceğiz. Enflasyon da düşecektir” dedi.  

Cumhurbaşkanı İtalya’da aralarında AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Kelkitlioğlu’nun da bulunduğu gazetecilere gündemi değerlendirdi.

Maalesef Trump da Obama’nın izinde

- Tankımızı vuran silahın ABD menşeli olduğu iddiaları var.

İncelemeler devam ediyor. ABD bahsettiğiniz iddiayı reddediyor, kabul etmiyor. Genelkurmay Başkanımdan incelemenin sonucuna dair henüz bir bilgi gelmedi. Geldiği anda kamuoyumuzla paylaşırız. 

- YPG’nin Esad’la işbirliği yaptığı, bunun Rusya’nın  operasyona bakışını değiştirebileceği iddiaları var... 

YPG bir maymuncuk gibidir, nerede ne yapacakları belli olmaz. Bunu herkes kullanabilir. Türkiye’nin böyle bir maymuncuğa ya da böyle bir maşaya ihtiyacı yok. YPG bir terör örgütüdür. Rusya’nın ya da İran’ın dediğiniz türden bir hareket tarzı benimseyeceklerine ihtimal vermek istemiyorum.

- Bu konuda bir B planı var mı? 

 O tür planlar olsa dahi açıklanmaz. 

- Münbiç’te  ABD askerleriyle bir çatışma riski var mı?

Münbiç yeni bir olay değil. Maalesef Obama bu hususta bize yalan söyledi. Şu an Trump yönetimi de, görünüşe göre aynı istikamette ilerliyor. Trump bize, ‘Onlar orada kalmayacaklar, kalamazlar, Fırat’ın doğusuna gidecekler’ demişti. Ama söylenilenler halen hayata geçirilmedi. Şu anda Münbiç’in içinde bir hareketlilik var; oradaki insanlar, aşiretler adeta bir ayaklanma halinde. Münbiç er ya da geç gerçek sahiplerini bulacaktır. Biz de üzerimize düşeni yapmak durumundayız.

ATAK beğeniliyor sıra denizaltında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, üretilen ATAK helikopterlerinden son derece memnun olduklarını ve bu üretimin devam edeceğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın çalışmalarıyla ilgili de şunları söyledi: Son yaptığımız Savunma Sanayi İcra Komitesi, toplantısında 55 projenin değerlendirmesini yaptık. Denizaltı noktasında çok farklı bir çalışmamız var. Yapacağız. Çok daha iyi bir noktaya geleceğiz. Sadece olayı havada, karada bırakamayız. SİHA’larımız da oldukça kaliteli. Şimdi mühimmatını da kendimiz üretir hale geldik. 

O terörist Soçi’yi cidden yaraladı

-Soçi’deki süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Soçi’yle ilgili sıkıntılar yaşandı, bunların aşılması için Mevlüt Bey’in epey gayretleri oldu. O gayretler neticesinde bazı yanlışlar düzeltildi. Ama tamamı düzeltildi diyemem. Örneğin o terörist adamın oraya gitmiş olması. Bunu ben Sayın Putin’e söylediğimde, ‘Benim bundan haberim yok’ dedi. Bize aktardıkları bilgiye göre adam oraya sahte kimlikle giriş yapmış. ‘Elinizdeyse bize iade edin’ dedik. Böyle bir teröristin her ne surette olursa olsun görüşmecilerin arasına sızabilmesi, Soçi’nin en büyük açığı olmuştur.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'