• $32,3303
  • 35,1031
  • 2300.08
  • 9054.69
19 Eylül 2014 Cuma 13:45 | Son Güncelleme:

Davutoğlu: 4 bin kardeşimiz sınıra geldi

Davutoğlu: 4 bin kardeşimiz sınıra geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu IŞİD'den kaçanların Türkiye'ye geçişine açıklamalar yaptı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye'den veya herhangi bir ülkeden ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım gözetmeden hepsini aldık, alıyoruz, alacağız. Şu anda da bu girişler başladı" dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki temasları kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığına ait Türk Okulu’nu ziyaret etti.

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, kent merkezinde blunan ve 1992 yılından beri faaliyette bulunan Bakü Türk Okulu’na geçti.

Davutoğlu, ana sınıfından liseye kadar eğitim verilen okul binası önünde, öğrenci ve öğretmenler tarafından karşılandı.

Ellerinde Türk ve Azerbaycan bayrakları taşıyan anasınıfı  öğrencileriyle bir süre sohbet eden Davutoğlu, bazı çocukları kucağına alarak sevdi. Davutoğlu, öğrencilerden bir ağızdan "Çok yaşa Azerbaycan, çok yaşa Türkiye" demelerini istedi. Davutoğlu, isteğini yerine getiren öğrencilerle bir süre daha ilgilendikten sonra okul binasına geçerek incelemelerde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, okuldaki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Azerbaycan’a yaptığı resmi ziyaret vesilesiyle Bakü Türk Anadolu Lisesi'ni ziyaret etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Davutoğlu, gelenekselleşmiş dostluğun ifadesi olarak, Türkiye ve Azerbaycan'da görevi üstlenen bütün liderlerin karşılıklı ziyaretlerde bulunduğuna dikkati çekti. Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bugün de biz Azerbaycan'ı, dost, can Azerbaycan'ı ziyaret ediyoruz. Sabah basın toplantısında da Sayın Aliyev'le vurguladığımız gibi Türkiye ve Azerbaycan her konuda stratejik dostlar, ortaklar, kardeşler olarak büyük hamleler içinde. O hamlelerin kalıcı olabilmesi için eğitim alanında da birlikte çalışma zarureti var. Bugün Bakü Türk Anadolu Lisesi'nde çocuklarımız var, kimisi Türkiye'den kimi Azerbaycan'dan, gözlerinde gördüğüm muhabbet Türk-Azerbaycan dostluğunun gelecekteki garantisi."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'le okulun çok daha geniş bir kampüste daha iyi şartlarda hizmet vermesi konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Davutoğlu, Azerbaycan'dan Türkiye'ye okumaya gelen gençler için de daha iyi şartlarda yurtlar hazırlayacaklarını söyledi. 

Davutoğlu, 70'li ve 80'li yıllarda gençlik dönemlerini müstakil bir Azerbaycan'da bulunma rüya ve hayalleriyle geçirdiklerini anımsatarak şöyle konuştu:

"Bugün cuma namazında oradaki kardeşlerime hitap ederken de söylediğim gibi, o rüyalardan, hayallerden bugünkü gerçekliğe gelmiş olmak ve o zaman bir radyo dalgası üzerinden 'Acaba Bakü'den bir ses duyabilir miyim' diye hasretle çevirdiğimiz o dalgaların arasından bugün o dost ülkeye, asli yurdumuza başbakan olarak dönmenin mutluluğunu yaşıyorum. İçeride öğrencilerimizle bir araya geldik ve onların da bunu nasıl güçlü bir bilinç halinde yaşadıklarını görmekten mutlu oldum, ayrıca o kadar derin anlamlı resim sanatı gördük ki küçük kızlarımızın ve erkek çocuklarımızın ne kadar güzel sanat eserleri verdiğini görmekten de büyük mutluluk duydum. Büyükelçiliğimize de talimat verdim bu resimler büyükelçiliğimizde sergilenecek."

Davutoğlu, okulda emeği geçen bütün öğretmenlere ve yardımcı olan yetkililere teşekkür etti. 

SURİYE SINIRINDAKİ GELİŞMELER

Bir gazetecinin Suriye sınırındaki göçmenlerle ilgili sorusu üzerine ise Davutoğlu, dün gerçekleştirilen çözüm süreci toplantısında konuyla ilgili muhtemel senaryolar üzerinde durduklarını ifade etti. 

Davutoğlu, konuyla ilgili AFAD'dan sorumlu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'la görüştüğünü hatırlatarak, "Bütün ilgili arkadaşlara bu konuda her türlü tedbirin alınması ve orada mahsur kalan, güvenilir bir sığınak arayan kardeşlerimize yardımcı olunması talimatını vermiştik. İlk aşamada hedefimiz, tabii bu kadar olayların tırmanması ihtimalini gözettik ama, ilk aşamada ihtiyaç hissedilen şey insani yardımdı, sınırda insani yardımdı. Valilerimiz dün akşam itibarıyla talimatlandırılmışlardı, her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi için" dedi. 

Bugün sınırda yoğun bir talep olduğu ve yoğun bir göç dalgası olabileceği ihtimali çıktığını söyleyen Davutoğlu, yaklaşık 4 bin kişilik bir Suriyeli'nin sınıra dayandığı haberi gelince de Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ve ilgili bakanlarla görüştüğünü bildirdi. 

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Gerekli talimatları verdik. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye'den veya herhangi bir ülkeden ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu'yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde, etnik ve mezhebi ayrım gözetmeden hepsini aldık, alıyoruz, alacağız. Şu anda da bu girişler başladı. Tabii çok ani bir gelişme olduğu için süratle arkadaşlarımız organize olmaya çalışıyorlar. Bu kardeşlerimiz, en kısa sürede yerleştirilecekler ve ihtiyaçları karşılanacak. Hiç kimsenin bu konuda tereddüdü olmasın. Türkiye var oldukça ve güçlü oldukça, kudretli oldukça ve elinde kapasite oldukça kendisine sığınan herkese elindeki imkanlarla yardımcı olacaktır. Burada da hiçbir etnik ya da mezhebi ayrım gözetilmez. Ama tabi birinci önceliğimiz her zaman Suriyeli kardeşlerimizin kendi topraklarında ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. O imkan ortadan kalktığı anda biz elimizden gelen yardımı yaparız ve bu 4 bin kardeşimiz, şu an itibarıyla bana gelen rakam bu, ihtiyaçları karşılanacak, ülkemizde ağırlanacaklar. Bu da şunu gösteriyor, şimdiye kadar bizim mülteciler politikamızı eleştirenlerin insani yönden ne kadar zaaf içinde olduğunu da bu ortaya koyuyor. Bizim Suriyeli kardeşlerimize kucak açmamız tarihi bir görevdir, insani bir görevdir. Eminim ileride bu günleri yazacak olanlar onu insanlık adına tarihimize altın bir sayfa olarak yazacaklardır. Allah devletimize ve milletimize güç versin ki biz de sığınan herkese elimizi uzatabilelim ve onlara yardımcı olabilelim. Bu talimatlar verildi ve gereken yapılacaktır." AA

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'