• $32,3705
  • 34,9744
  • 2325.57
  • 9125.61
19 Temmuz 2017 Çarşamba 01:00 | Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı’ndan  Körfez'e barış ziyareti

Cumhurbaşkanı’ndan  Körfez'e barış ziyareti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23-24 Temmuz’da Körfez ülkelerini ziyaret ederek İslam dünyasına zarar veren mevcut krize kalıcı çözüm getirmek için liderlerle yüz yüze görüşecek. 

Osman Nuri Cerit / ANKARA

Suudi Arabistan'ın başını çektiği Körfez Ülkeleri ile Katar arasında yaşanan krizin yumuşaması için yoğun diplomasi yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kalıcı çözüm arayışı kapsamında bölgeye gidiyor. Erdoğan'ın Körfez Ülkelerini ziyareti, 23 -24 temmuz tarihlerinde gerçekleşecek ve üç ülkeyi kapsayacak. Erdoğan, krizin tarafları Suudi Arabistan ve Katar'ın yanı sıra, "arabulucu" konumunda olan Kuveyt'i de ziyaret edecek ve bu ülkelerin liderleriyle yüz yüze görüşecek. 

İLK DURAK SUUDİ ARABİSTAN 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez seyahatinde ilk durağı, 23 Temmuz Pazar günü Suudi Arabistan olacak. Katar'a yaptırım uygulayan ülkelerin başında gelen Suudi Arabistan'da, Kral Selman ile görüşmesi beklenen Erdoğan, Katar'a yönelik yaptırımların, her şeyden önce İslam dünyasına zarar verdiğine vurgu yapacak ve krizin sonlanması konusunda Körfez'in büyüğü olarak Suudi Arabistan'a önemli görev düştüğünün altını çizecek. 

KUVEYT’E DESTEK VERECEK

Erdoğan'ın ikinci durağı, krizin aşılması konusunda arabuluculuk görevi üstlenen Kuveyt olacak. Erdoğan, Kuveyt Emiri el Sabah ile yabacağı temaslarda, krizin çözümü için gösterdiği gayretlerden dolaylı memnuniyetini dile getirecek ve Türkiye'nin çözüm için gerekli desteği vermeye devam edeceğine belirtecek. 

DÖRDÜNCÜ SEVKIYAT YAPILDI

İkili askeri anlaşmanın TBMM'de onaylanmasının ardından Katar'da bulunan üsse dördüncü kez asker sevkıyatı yapıldı.

Katar'a obüs ve asker takviyesi 

 

TSK'nın Katar’a topçu birliklerinden 25 askeri daha Katar Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçakla Doha’ya götürdüğü açıklandı. Katar Hava Kuvvetleri'ne bağlı bir nakliye uçağı, TSK'nın Suriye sınırına konuşlandırdığı 40 kilometre menzile sahip Fırtına obüslerinden ikisini de Doha'daki Türk Üssü'ne götürdü. Katar'daki Türk üssündeki asker sayısı 171'i buldu. İlk iki sevkiyatta toplam 111 asker, geçen hafta da yine 1'inci Ordu'dan 35 komando (mavi bereli) Katar'a gitmişti.

Son değerlendirme Katar Emiri Al Sani ile

Erdoğan'ın Körfez ziyaretinde son durağı ise Katar olacak. Ambargo ve dayatmaların ilk gününden bu yana Katar'ı yanlız bırakmayan, başta gıda ve ilaç olmak üzere her türlü insani desteği veren Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile bir araya gelecek. Suudi Arabistan ve Kuveyt'teki temasları konusunda Al Sani ile değerlendirmeler yapacak olan Erdoğan'ın, Körfez'de kalıcı çözümü getirecek yol haritasını oluşturması bekleniyor. 

ANKARA'DAN YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan krizin patlak vermesi ile birlikte krize taraf olan ülkeler ve diğer muhatapları ile görüşmeler gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı erdoğan krizin çözülmesi için Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve buzı Körfez ülkelerinin liderleri ile telefon görüşmeleri gerçekleştirmişti.

Bölgedeki çatışma riski engellendi 

 

Suudi Arabistan, BEA ve Mısır'ın aralarında bulunduğu Körfez ülkeleri "terör örgütlerini finanse ettiği" iddiasıyla Katar ile diplomatik ilişkilerini keserek bu ülkeye bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı. Bölgede gerilimi tırmandıran bu gelişme sonrasında Türkiye hem krizin daha da büyümemesi için diplomatik girişimleri başlatmış, hem de Ambargo nedeniyle zor günler yaşayan Katar halkına destek olmuştu. Erdoğan'ın "telkin" ve "sağduyu" çağrıları gerilimin sıcak bir çatışmaya dönüşme riskini de engellemişti. 

Doha yapıcı adımlardan çekinmedi

Katar, ABD ile "terörün finansmanının engellenmesi ve törerle ortak mücadele" mutabakatı da imzalamıştı. Bu adımı yeterli bulmayan S. Arabistan, BEA, Bahreyn ve Mısır, ambargonun kaldırılması için daha önce açıkladığı 13 maddelik dayatmada ısrar etmişti. Krizi körükleyen 13 madde arasında, Türkiye’nin Katar'daki Üssü'nün kapatılması da yer alıyor.

Kimin ödlek olduğu görüldü

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun tehlikeli bir oyun oynadığını belirterek, “Seni konuşmasak kısa sürede kaybolursun” ifadelerini kullandı. 

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) dün Cumhurbaşkanı Recep başkanlığında toplandı. Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Sürekli beni konuşuyorlar” şeklindeki sözlerine yanıt verdi. “Bizim seni konuşmak gibi bir derdimiz yok” diyen Ünal, “Seni konuşmasak siyasetin içerisinden kısa süre içinde kaybolacağını biliyoruz. Bizim seni konuşma nedenimiz oynamaya devam ettiğin tehlikeli oyundur. Erdoğan, cezaevine giderken bile devletime küsmem demiş, mücadelesini anayasal çerçevede sürdürmüştür. 15 Temmuz gecesi bu millet kimin ödlek olduğun gördü” ifadelerini kullandı. 

SİYASET ÇÖZÜM SANATI 

Kılıçdaroğlu’nun sürekli olarak devlette meşruiyet tartışması açmasını eleştiren Ünal, “Siyaset sorun çözme sanatıdır” dedi. CHP liderinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TV’de 15 Temmuz’u tartışma çağrısı için ise AK Parti Sözcüsü, “Senin öncelikli olarak Cumhurbaşkanımızın muhatabı olabilmen gerekir” dedi.

Kıyafet rahatsızlığı var tek tip için çalışıyoruz

FETÖ sanıklarının dava duruşmalarına tek tip kıyafet ile getirilmesine yönelik çalışma konusunda Ünal, “Katillerin gülümseyerek mahkeme salonuna gelmesi maşeri vicdanı rahatsız ediyor. Kamuoyunda da bu konuda ciddi 
rahatsızlık var. Adalet Bakanlığımız bu konuda çalışma başlattı, verilmiş bir karar söz konusu değil” açıklamasında bulundu. Ünal, İsrail’in Mescid-i Aksa’yı kapatması hakkında ise “Kabul edilemez” yorumunu yaptı.

Görkemli abideye gece ziyareti 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışını yaptığı 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nde Başbakan Yıldırım ile incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin karşısında açılışını yaptığı 15 Temmuz Şehitler Abidesi'ni Başbakan Binali Yıldırım ile ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Şehitler Abidesi'ni ziyareti sırasında Erdoğan, vatandaşlarla sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitler Abidesi'ndeki incelemele-
rinin ardından vatandaşların arasından yürüyerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti. 

Cumartesi açıldı

Beştepe'deki 15 Temmuz Şehitler Abidesi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde gerçekleştirilmişti. 

Şehit ailelerine taziye telgrafı

Cumhurbaşkanı, İstanbul'da çatışmada şehit düşen Polis Battal Yıldız ve Uşak'ta trafik kazası sonucu şehit olan Polis Ramazan Bülbül ile Bingöl'de 13 Haziran'da yaralandıktan sonra tedavi altına alındığı Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde şehit düşen Onbaşı Hakan Demirci'nin ailelerine başsağlığı telgrafı gönderdi.

Erdoğan ile Gannuşi baş başa görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi'yi kabul etti. AK Parti Genel Merkezi'nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 1 saat 20 dakika sürdü. Görüşmede iki ülke ara-
sındaki ilişkilerin yanısıra bölgesel gelişmeler de değerlendirildi. Gannuşi, Türkiye’yi sıklıkla ziyaret eden yabancı siyasetçiler arasında yer alırken Nahda Hareketi Tunus’un AK Parti’si olarak kabul ediliyor. 

 

 

 

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı