• $32,3655
  • 34,9715
  • 2325.14
  • 9079.97
18 Eylül 2017 Pazartesi 00:56 | Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Buyurun diyemeyiz MGK’yı öne çektik

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Buyurun diyemeyiz MGK’yı öne çektik

Erdoğan, ”Dara girdiğin zaman, zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş, böyle şey olur mu ya?” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumundan vazgeçilmesi gerektiğini belirterek Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısını 27 Eylül’den 22 Eylül’e çektiklerini söyledi. Erdoğan, “Görüştükten sonra aynı güne Bakanlar Kurulu toplantısı da alındı. Bakanlar Kurulumuz da bizim tavsiye kararımızı Bakanlar Kurulu’nda görüşerek, bu işi karara bağlayacak ve böylece Türkiye nihai tavrını, kesin tavrını ortaya koymuş olacak. Bizleri rahatsız eden bir süreç var. Ne yazık ki Irak’ın bölünmesine yönelik bir adıma siz tevcih ederseniz, orada biz size ‘Buyurun devam edin’ demeyiz” ifadelerini kullandı. 

DEFALARCA UYARDIK 

IKBY lideri Mesud Barzani’ye gerekli uyarıları ikili görüşmelerde defalarca yaptıklarını vurgulayan Erdoğan, “Burada bir de bizim farklı yaklaşımımız var. Dara girdiğin zaman, zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş, böyle şey olur mu ya? Devlet yönetmek, çocukluk olur mu?” şeklinde konuştu. 

İBADİ İLE GÖRÜŞECEĞİZ 

Erdoğan, Bağdat yönetiminin IKBY’ye askeri müdahaleye hazır olduğu yönündeki hatırlatmaya, “Burada Irak merkezi yönetiminin takındığı tavır, bir federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin tabii hakkıdır, biz ona müdahale etmeyiz ama gördüğümüz kadar aynı şeyleri düşünüyoruz. Şu anda Amerika’da da Sayın İbadi ile bir görüşmemiz ayrıca olacak ama gördüğümüz kadarıyla aynı istikamete bakıyoruz. O istikamet nedir? Irak’ın bölünmez bütünlüğüdür” dedi.

Çocuklarımızı TEOG’dan kurtaracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TEOG’un kaldırılacağını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolünde liselerin kendi yapacakları sınavlarla öğrenci kabul edileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TEOG sınavının kaldırıldığını açıkladı. “Dün Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük Mutabakatımız da oluştu” diyen Erdoğan, “Temenni ediyorum ki hemen, süratle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Bütün mesele, okullarda orta kısımları bitirdikten liseye geçerken tercihlerinde ne yapacakları konusu, okullardaki atılacak adımlardır” ifadelerini kullandı. 

SORULARI MEB HAZIRLAR 

Liselerin kendi imtihanlarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolü altında kendilerinin yapacağını belirten Erdoğan, “Bu sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanır. Ama o okullarda imtihanlar da yapılırken, Milli Eğitim’in bizzat kontrolü altında, müfettişleriyle veya farklı bir şekilde bu kontrol yapılır ve böylece bu imtihanlar da yapılarak bu okullara kaç kişi lazım, ‘50-100 alacak’, bu 50-100 kişiyi bunların içerisinde en başarılı olanlar hangisiyse onlardan seçer, alır. Böylece bu TEOG denilen hakikaten ciddi manada sıkan, sıkıştıran ve paraların akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz” diye konuştu.

Trump ile Irak’ı da masaya yatıracağız

Referandum konusunun ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşmede gündem maddeleri arasında yer aldığına da dikkat çeken Erdoğan, “Sayın Trump ile yapacağımız görüşmeye özel önem atfediyorum. Bu görüşme bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir zamana tekabül ediyor. Gündemimizde birçok önemli konu bulunuyor. Bu görüşmenin her iki ülke için de faydalı ve verimli neticeleri olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Arakan için üst düzey toplantı

Bu yılki görüşmelerin ana temasını, insana odaklanma, sürdürülebilir bir dünyada herkes için barış ve insanca bir yaşam için mücadelenin oluşturduğunu anlatan Erdoğan, BM’deki toplantının Arakan’da yaşanan insanlık dramının, uluslararası toplumun gündemine taşınması açısından önemli olduğunu vurgulayarak, “Türkiye olarak bu toplantının, Arakanlı kardeşlerimizin sıkıntılarına bir nebze olsun çare olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 

‘Dünya beşten büyük’ diyeceğiz

Program kapsamında ayrıca 19 Eylül Salı günü BM Genel Kurulu’na hitap edeceğini hatırlatan Erdoğan, “Son bir yılın muhasebesini yapmak suretiyle küresel adalet için elzem gördüğümüz noktaları, açık ve net olarak ifade edeceğiz. BM Güvenlik Konseyi’nin reform ihtiyacını bir kez daha uluslararası kamuoyunun gündemine taşıyacağız. Sürekli söylediğimiz gibi dünya beşten büyüktür, bunu yine gündeme getireceğiz” diye konuştu. 

Menderes’i idam edenleri unutmayın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, merhum Adnan Menderes ve iki arkadaşının idam edilişinin yıldönümü olduğunu anımsatarak “O idamı gerçekleştirenlerin, milletimiz tarafından hatırlanmasının gereğini özellikle ifade etmek istiyorum.Rahmetli Menderes ve arkadaşlarını kimler idam etti? Aynı zihniyet 15 Temmuz’da ne yapmıştır? Sandıkta bunların hesabını çok iyi sormamız gerekir” diye konuştu.

Türk Evi ülkemize yaraşır bir yer

Ziyareti sırasında ABD’deki Türk ve Müslüman temsilcilerinin yanı sıra Yahudi kuruluşların temsilcileriyle istişarelerde bulunacaklarını belirten Erdoğan, gurur verici bir temel atma törenini de icra edeceklerini söyledi. BM binasının hemen karşısında, Türk Evi inşa ettiklerini dile getiren Erdoğan “Binamızı 36 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. 32 kat yüksekliğindeki binamız gerçekten gerek BM binasının karşısında olmasıyla gerekse hareketli bir alanda tesis ediliyor olması sebebiyle ülkemizin şanına yakışır bir hizmet alanını oluşturacaktır” dedi.

Eğitimde reform devam edecek

Erdoğan 2017-2018 eğitim-öğretim yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Eğitimdeki reformların süreceğini ifade eden Erdoğan, “Bir taraftan 40 yıldır toplumumuzun kılcal damarlarına sızan bu şer şebekesinin verdiği hasarı tamir ediyor, diğer taraftan da benzer acıları bir daha yaşamamak için gerekli önlemleri hayata geçiriyoruz. Öğretmen ve idarecilerimizin fedakar çalışmalarıyla bu zorlu sürecin üstesinden geleceğimize inanıyorum” dedi.

 

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı