• $32,3483
  • 35,1212
  • 2310.03
  • 9079.97
19 Eylül 2017 Salı 01:01 | Son Güncelleme:

BM’nin değişmesi artık şart oldu

BM’nin değişmesi artık şart oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi’nin açılışında yaptığı konuşmada BM’nin reforme edilmesinin şart olduğunu söyleyerek, “Artık dünya BM’nin kurulduğu dönemdeki dünya değil” diye konuştu.

YAVUZ ATALAY /  New York

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta yeni Türkevi’nin temel atma töreninde konuştu. Türkiye’nin, gelişen dış politika anlayışına uygun mekanlara ihtiyacının arttığını belirten Erdoğan, New York’un dünyanın önde gelen finans, ticaret, sanat ve diplomasi merkezlerinden birisi olduğunu, dolayısıyla hedeflerine uygun mekan ihtiyacının en çok hissedildiği yerlerin başında geldiğini söyledi. Erdoğan, Türkevi’yle ilgili “Bu projenin bir an evvel yürürlüğe gireceğine eminim. Sıkıntıya düşen herkes için güvenli bir liman haline getirme hedefindeyiz” dedi.

BM İstanbul’a taşınsın

Erdoğan, “Karşısındaki BM binasına asıl misyonunu hatırlatacak şekilde görev yapacağına inanıyorum. BM tüm eksiklerine rağmen dünyada herkesin sesini duyurabildiği yegane küresel çatıdır. Ancak dünya BM’nin kurulduğu dönemdeki dünya değil. BM’nin değişen şartlara ayak uydurmak için reforme edilmesi şarttır” dedi. Erdoğan’ın BM’nin merkezinin İstanbul’a taşınmasını teklif ettiklerini, bunun çok olumlu bir etki yaratacağını da ifade etti.

Sevgi gösterileriyle karşılandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere geldiği Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentine sevgi gösterileriyle karşılandı. New York Uluslararası JFK Havalimanı’na indikten sonra kalacağı otele geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, toplanan Türk vatandaşları, ‘Recep Tayyip Erdoğan’ tezahüratlar ile karşılayarak sevgi gösterilerinde bulundu. Erdoğan kendisini karşılayanlar ile kısa sohbet ettikten sonra kalacağı otele giriş yaptı.

Erdoğan’a 5 bakan eşlik ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a New York ziyaretinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve AK Partili bazı milletvekilleri eşlik ediyor. New York’a, gelen Türk heyetinde çok sayıda üst düzey bürokrat da bulunuyor. 

‘Dünyanın vicdanı’ New York’ta konusacak

Dünya genelinde nerede bir mağduriyet varsa bunu dile getirmeyi ve zulme karşı çıkmayı ilke haline getiren Cumhurbaşkanı, bugün BM Genel Kurulu’nda bir kez daha yüreklere seslenecek.

BM Genel Kurulu 19-25 Eylül’de ABD’nin New York kentinde toplanacak. Genel Kurulda Türkiye’yi,  temsil etmek için yola çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün ABD’ye vardı. BM kapsamında katılacağı toplantılar ve liderlerle yapacağı ikili görüşmeler için hazırlıklar tamamlayan Erdoğan’ın gündeme getireceği konulara ilişkin ajandası büyük ölçüde netleşti. 

LİDERLERİN YÜZÜNE VURACAK 

Erdoğan’ın BM’de dile getirmesi beklenen öncelikli maddelerin başında, Myanmar’da Arakan Müslümanlarına yönelik sistematik soykırım yer alacak. Erdoğan, zulme seyirci kalan BM’yi ve dünya liderlerini insanlık ayıpları ile yüzleştirecek. Erdoğan’ın gündeme getireceği ikinci başlığı, Suriye krizi ve başta İdlib olmak üzere, yeni “çatışmasız bölgelerin” uygulamaya girmesi oluşturacak. 

STOLTENBERG: ÇOK İYİ BİR GÖRÜŞMEYDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  New York’ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber’i kabul etti. Görüşmede ikili ilişkiler, bölgedeki gelişmeler, S-400 füzeleri konuları ele alındı. Stoltenberg, görüşmeye ilişkin, “Çok iyi bir görüşmeydi” ifadelerini kullandı.

Referandum ısrarı gerilimi artırır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile telefonda görüştü. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) düzenlemeyi planladığı referandumun da ele alındığı görüşmede, bu yöndeki ısrarın bölgede gerilimi artıracağına işaret edilerek, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunması gerektiği vurgulandı. Bu çerçevede, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin referandumla ilgili yürütmeyi durdurma kararı almasının isabetli olduğu belirtildi. Görüşmede, başta PKK ve DEAŞ olmak üzere terörle mücadele meselesi de ele alındı.

Trump: BM sistemini yenilemeli 

ABD Başkanı Trump, “BM Reformu” başlıklı toplantıdaki konuşmasında, kuruluşun yönetim ve bütçe konularında reform yapması gerektiğini söyledi. 

Güven kazanmalı

Donald Trump, “Birleşmiş Milletler, bürokrasi ve kötü yönetim nedeniyle potansiyelini ortaya koyamadı” dedi. BM’nin bürokrasi yerine insanlara odaklanması gerektiğini belirten Trump, “BM’nin dünyadaki insanların tekrar güvenini kazanmasını istiyoruz. Bunun için BM bütün yönetim birimlerini hesap verebilir hale getirmeli, süreç yerine sonuçlara odaklanmalı” diye konuştu. Trump, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in de sistemin yenilenmesi ve BM’nin ana misyonunu daha iyi yapması için kararlı adımlar atması gerektiğini söyledi.+

Türkevi’nin temelini attı   

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Birleşmiş Milletler’in tam karşısında yer alan yeni Türkevi binasının temel atma törenine katıldı. Amerikan bilişim devi IBM’den 1977 yılında dönemin Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil’in katkılarıyla satın alınan, 2013 yılına kadar Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliği ve New York Başkonsolosluğu olarak hizmet veren binana yenilenmiş olacak. BM Binası’nın tam karşısına inşa edilecek Türk Evi 32 kat ve 171 metre yüksekliğinde olacak.

Türkiye 15 yılda tarihi başarılar elde etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni Türkevi’nin temel atma töreninde, kendisinin kaleme aldığı mektubu özel bir kapsülün içinde temele yerleştirdi. Erdoğan, mektubunda, “Türkiye, özellikle son 15 yılda demokrasi ve ekonomide gerçekleştirdiği reformlarla tarihi başarılara imza atmıştır. Bugün temelini attığımız Türkevi, ülkemizin bu başarı hikayesinin sembollerindendir.” ifadelerine yer verdi.

Mescid-i Aksa için güvence talebi 

 

Cumhrubaşkanı Erdoğan’ın BM’ye taşıyacağı başlıklar arasında İsrail’in Mescidi Aksa’da Müslümanlara yönelik hak ihlalleri de yer alacak. Erdoğan, Türkiye’nin girişimlerinin ardından sonlanan ihlallerin, bir daha tekrarlanmaması için güvence verilmesini isteyecek. Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Müslüman liderlere de bu konuda çağrı yapmıştı. 

Otelin olduğu sokak trafiğe kapatıldı 

 

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere New York’a gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet, New York’ta perşembe gününe kadar kalacağı 5’inci Cadde üzerindeki Peninsula Oteli’ne yerleşti. Erdoğan’ın kaldığı otelin çevresinde polis tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı. Otelin bulunduğu sokak trafiğe kapatıldı. 

Şehitlik ve gazilik en büyük şeref 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında, “Gerek askerlerimiz, polisimiz ve güvenlik korucularımızla dünyanın en vahşi terör örgütlerine karşı yürüttüğümüz mücadele, gerekse milletimizin tüm fertlerinin 15 Temmuz ihanetine karşı sergiledikleri destansı direniş, bunun en güzel örneğidir. 

Bağımsızlığımızı borçluyuz

Her zaman ifade ettiğimiz gibi bu millet, mensubu olmaktan gurur duyduğumuz gazi bir millettir. Şehitlik ve gazilik unvanları, hiçbir maddi değerle, hiçbir dünyevi payeyle ölçülemeyecek derecede büyük bir şeref kaynağıdır. Bu toprakları bizlere vatan kılan, bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz tüm kahramanlara şükranlarımızı sunuyor, Allah hepsinden razı olsun diyorum” diye konuştu. 

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'