• $32,3506
  • 35,1365
  • 2308.88
  • 9079.97
24 Ağustos 2016 Çarşamba 16:24 | Son Güncelleme:

Başbakan Yıldırım ile Biden ortak açıklama yaptı

Başbakan Yıldırım ile Biden ortak açıklama yaptı

Başbakan Yıldırım be ABD Başkan Yardımcısı Biden açıklama yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden başbaşa görüşmelerinin ardından basın mensuplarının karşısına çıktı. Biden Türk Milleti'nin 15 Temmuz darbe girişimi karşısında gösterdiği cesaret ve yüreklilğine hayran olduğunu söyledi. Biden terörist başı Fetullah Gülen'le ilgili olarak ise "Bir şekilde iade edebiliriz" değerlendirmesinde bulundu...

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ


Biden'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Bu saldırıda aynı zamanda Cumhurbaşkanı ve Başbakan öldürülmek istenmiştir. İki ülke arasındaki ilişkilere son derece önem verdiğimizii söylemeliyim. Biz müttefik olarak şunu söylemek istiyorum ki, Biz ABD, Türkiye'yi darbe teşebbüsüne karşı tam olarak desteklemektedir. Türkiye herhangi bir şekilde yardım isterse biz bunu sağlamaya devam edeceğiz. ABD 15 Temmuz'daki hareketleri derhal kınadı. Başkan Obama, Türk hükümetine desteklerini bildiren ilk devlet başkanlarından birisiydi. Hatta olayların devam ettiği sırada desteklerini bildirmişti. Biz olaylar olurken, bunun gerçek olup, olmadığını veyahutta internet oyunu olup olmadığını, ciddi olup olmadığını anlayamadık. Şundan dolayı üzgünüz ki, Meclisinizi ziyaretimde beton parçaların düştüğünü gördüm, kırılmış camları, delinmiş tavanları gördüm, çok şükür siz ofisinizde değildiniz. Bu bombalar Türkiye demokrasisinin kalbine düşmüştür.

TÜRK HALKININ CESARETİNE HAYRAN KALDIK

Onlar birkaç metre uzağa düşmüş olsaydı, helikopterlerin parlamento üzerinde ateş etmeleri sonucunda bombalar veyahutta kurşunlar başka yerlere isabet etseydi, kimbilir kaç kişi ölmüş olacaktı? Bunlar parlamento üyeleri olabilirdi. Parlamentodaki milletvekillerini saldırı devam ederken orada bulunmalarını istediğiniz, sizin kararlılığınızı gösterir. Sadece harabeye çevrilen ihanet neticesinde bütün Türk halkı bunu yüreğinde hissetti. Bütün dünya Cumhurbaşkanının başkente gelme cesaretini gösterdiğini gördü. Cumhurbaşkanının çağrısından sonra Türk halkı sokaklara döküldü. Fundemental demokratik prensipleri paylaşıyoruz. ABD çok üzgündür. Bizi etkileyen Türk halkının cesaretine hayran kaldık. Onlar tankların üzerinde durdular, hatta tankların üzerine çıktılar. Bununla demokrasiyi korudular. Siz şehit diyorsunuz biz onlara büyük kahramanlar ve vatanseverler diyoruz. Ben tekrar sayın Başbakan, Türkiye'nin bütün halkına, hayatlarını kaybedenleri, yaralananların ailelerine, sevdiklerine başsağlığı dilemek istiyorum. Biz sadece onların kahramanlıklarını alkışlamakla kalmıyoruz, onların aynı zamanda demokrasiye olan bağlılıklarını alkışlıyoruz. onlar kendi ülkelerininin demokratik kalması için hayatlarını verdiler. Biz onların fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmayacağız. Onlar Türk tarihinde hiçbir zaman unutulmayacaklar. Mümkün olduğu kadar açık söylemek istiyorum, Amerikalıların işbirliği yaptığı gibi söylentileri işitiyoruz.

BİR ŞEKİLDE GÜLEN'İ İADE EDEBİLİRİZ

ABD asla bu hadiseden önceden haberdar olmamıştır. ABD halkı olan bitenden son derece üzgündür ve nefretle karşılamaktadır. Biz hiçbir şekilde bu hareketi desteklemeyiz. Bu korkakça hareketi, askeri üstlerin bu davranışını hiçbir şekilde hoş görmeyiz. Biz hiçbir zaman desteklemedik, derhal kınadık. Darbe teşebbüsünden önce olduğu gibi omuz omuzayız. Sadece Türkiye hükümetiyle değil Türkiye halkıyla. Türk halkının ABD'den daha iyi dostu yoktur. Biz her zaman ortak değerlerimiz, güvenliğimiz için birlikteyiz her zaman. Hükümetimiz elimizden gelen her şeyi yapacaktır. Bu teşebbüsten sorumlu olanları size getirmek için. Ben özel olarak başbakana da söylediğim gibi Gülen, Türk halkının ve hükümetinizin onun hakkında çok yoğun hisleri vardır. Biz Türkiye yetkilileriyle işbirliği yapıyoruz. Hukuk uzmanlarımız şu anda Türk meslektaşlarıyla birlikte çalışıyorlar, onlar delilleri ve ellerindeki belgeleri inceliyorlar. ABD mahkemelerine bu belgelerin takdim edilmesi lazım. Suçluların teslim anlaşmasına göre bu belgelerin hazırlanması lazımdır, bir şekilde teslim edebiliriz. İlave bilgiler aldıkça bunları işleme koyacağız. Bizim hiçbir şekilde herhangi bir şekilde korumak, özellikle bir müttefikimize zarar veren kişiyi korumamız yoktur. Ama bizim yasalarımız vardır.

GÜLEN'İN İADESİNE ABD MAHKEMELERİ KARAR VERİR

ABD yasalarına göre Amerika'nın hiçbir başkanının kendi gücünün, selahiyetlerinin, yetkilerininin dışına çıkma yetkisi yoktur. Bunu sadece mahkeme yapabilir. ABD Başkanı bunu yapmaya kalkışırsa görevinden atılması için bir neden olur. Biz bütün delilleri gözönünde bulunarak Amerikan mahkemesine başvuracağız. Bu biraz zaman alır, size samimiyetle söyleyeyim; ne sizin ne de bizim halkımız tarafından kolayca anlaşılan bir durum değildir, ama adalet bu şekilde çalışıyor. Türk milletinin kızgın olduğunu anlıyorum ama bundan şüpheniz olmasın ki, proses devam edecek, Türk hükümetiyle işbirliği yapacağız. Hiçbir ülke böyle bir harekete tolerans gösteremez. Türk Milleti de bu affedilmez, barbarca terör hareketine mazur kalmıştır. Son olarak bir düğün hedef alınmıştır. Bu insanlığa sığmayan barbarca bir harekettir. Bu PKK veya DAEŞ tarafından harekete geçirilen ilk hareket bu değildir. PKK hayatları mahvetmiştir, mal, mülkü mahvetmiştir. Amerika bu korkakça hareketleri reddetmektedir ve kuvvetle kınamaktadır. Biliyorum ki, hiçbir zaman iki kayıp aynı değildir. Amerika olarak bunu çok iyi anlıyoruz, sadece 11 Eylül'de değil, bu yıl da saldırıların kurbanı olduk. Bunu çok iyi anlıyoruz, kalbimizin derinliklerinde hissediyoruz. Ben terörist saldırılarında ölenlerin ailelerine taziyelerimi iletiyorum. İstediklerini şiddet yoluyla harekete geçirmek isteyenlerin verdikleri zararlar, ister DAEŞ, ister PKK olsun, onlar hiçbir zaman başarılı olmamalıdır. Onların bütün amacı bizim inandığımız değerleri mahvetmektedirler. Biz buna asla izin vermeyeceğiz.

TÜRK HALKI TANKLARA ÇIKARAK SİPER OLMUŞTUR

Biz Türk halkını Amerikan halkı gibi terör korkusu karşısında ezilmeyecektir, kararlılığından dönmeyecek. Biz birlikte duracağız, demokrasimize, seçilmiş hükümetimize zarar verenlere karşı Suriye, Irak'ta DAEŞ'e karşı birlikte duracağız. Darbe teşebbüsünden sonra Türkiye'nin DAEŞ'le savaşa devam ettiği için teşekkür ettim. Savaşa devam edeceğiz, koalisyon kuvvetleri DAEŞ'i sürekli vurmaya devam edecek. Suriye muhalefet kuvvetlerinin eğitimini arttırmak için eğitim vermeye devam edeceğiz. Demokratik bir çözüm yolu bulmak için Suriye'de çalışacağız. Sayın başkan size teşekkür ediyorum. 3 milyon göçmene, savaştan, Irak'tan, Suriye'den kaçan insanlara kucak açtığınız için teşekkür ediyorum. Biz aynı zamanda Kıbrıs liderleriyle konuşmaya devam edeceğiz, adanın yeniden federasyon halinde düzenlenmesini müzakere ettik. Bizim ilişkilerimiz güçlü aile bağları, güçlü temeller üzerine oturmuştur. Biz kendi hayranlığımızı ifade etmek istiyoruz. Bu sokaklara dökülmenize hayran kaldık, siz sokaklara döküldünüz, demokrasinizi geri kazanmaya çalıştınız, ev sahipliğiniz için teşekkür ediyorum. Burada kaydettiğimiz prosesi devam ettireceğimize inanıyorum, önce benim konuşmama izin verdiğiniz için teşekkür ediyorum. 

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN DİRAYETİ MİLLETİMİZİN İRADESİYLE

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM: Sayın Biden'i Ankara'da misafir etmekten memnuniyet duyuyoruz. Size ve heyetinize bu ziyaret sırasında başta 15 Temmuz kanlı darbe girişimi olmak üzere bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladık. ABD-Türkiye ilişkileri çok uzun bir tarihi geçmişi var, dolayısıyla zaman zaman yaşanan olaylarla bu köklü ilişkilerin yara alması ve olumsuza dönüşmesine asla müsaade etmememiz gerekiyor. Özellikle 15 Temmuz'da silahlı kuvvetler içerisinde asker elbisesi giymiş terörist grupların gerçekleştirmeye çalıştığı bu darbe girişimi, sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli, hükümetin kararlılğı, 79 milyon Türk vatandaşının ülkesine, demokrasisine sahip çıkmasıyla bu bela def edilmiştir. Bu vesile ile hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralılarımıza şifa ve esenlikler diliyorum. 

EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ HUKUKİ SÜRECİN SAĞLIKLI İŞLEMESİDİR

Sayın Biden, sizin de ifade ettiğiniz gibi bu alçak darbe girişiminin başı olan ve bu darbenin yönlendiricisi, azmettiricisi olarak bildiğimiz düşündüğümüz Feto'nun Fetullah Gülen'in aramızdaki anlaşmalar tahtında gerekli işlemlerin yapılıp, ülkemize iadesi sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu konuda gerek hükümetimize gerekse Türk halkına yönelik samimi açıklamalarınız sürecin sağlıklı işlemesi bakımından hayati öneme sahip, teşekkür ediyoruz. Bu konuda teknik heyetin Türkiye'ye gelmesi, bizim savcı, hakimlerimizle bu konuyu enine boyuna değerlendirilmesi bu işin ne kadar ciddiya aldığınızı, önemsediğinizi bir kez daha ortaya koymuştur, bu hassasiyetinizden ötürü teşekkür ediyoruz. Burada en büyük beklentimiz hukuki süreçlerin zaman kaybetmeden yürümesi, burada milletimizin beklentisi olan sonucun ortaya çıkmasıdır. 

İADE SÜRECİ HIZLANDIRILIRSA TÜRK HALKININ ALGISI MÜSBETE DÖNECEKTİR

Demokrasimize karşı girişilen bu hareketi dost ve müttefikimiz olan ABD'nin tabii ki hiçbir zaman tasvip etmeyeceğini biliyoruz, ABD hükümeti olarak sayın Başkan Obama ve sizin beyanlarınız bizim için esastır. Bundan sonraki süreçte eğer bu terör başını cezalandırmak üzere ülkemize iadesi süreci hızlandırılabilirse buradaki işbirliğimiz artarak devam ederse Türk Milletinin bu konudaki üzüntüsü, hayal kırıklığı da hızlı bir şekilde müsbete dönecektir. Sizin de ifade ettiğiniz gibi bu konunun dışında terörle mücadele adına birlikte bugüne kadar yaptığımız işbirliğini değerlendirdik. Başta Suriye olmak üzere DEAŞ, PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadelede kararlılık vurgusu yaptık. 

SURİYE'DE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE EVET ETNİK AVANTAJA HAYIR

Suriye'de durum iç açıcı değil. 500 bin Suriye vatandaşı iç savaşta hayatını kaybetti. Çocuk, yaşlı ülkesini terketmek durumunda kaldı. Türkiye onlara kucak açtı. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Başta ABD, Rusya olmak üzere Türkiye'nin de etkin katılımıyla İran ve bölge ülkelerinin olumlu yaklaşımıyla artık daha fazla insanın hayatını kaybetmemesi için ortak bir uzlaşmayı gerçekleştirmemiz lazım. Burada bizim iki hassasiyetimiz var. Bir tanesi Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaze edilmesi, herhangi bir etnik gruba avantaj oluşturacak şartların oluşmasına izin verilmemesi gerekir. 

TÜRKİYE SURİYE'DE KÜRT OLUŞUMUNU ASLA KABUL ETMEYECEKTİR

Türkiye Suriye'de yeni bir Kürt oluşumunu asla ve asla kabul etmiyor. Adil bir yönetim yapılaşmasının sağlanması gerekir. Uzun yıllardan beri devam eden Kıbrıs sorununa yönelik sizin yıllardır ortaya koyduğunuz gayretleri biliyor ve takdir ediyoruz. Kıbrıs'ta çözüm şansı ilk seferinde kaçırılmıştır ama bu sefer bu şansın kaçırılmamasının özellikle Kıbrıs Rum yönetiminin bu şansı ıskalamamasını öneriyoruz. Kıbrıs Türk tarafı her zaman yıllardan beri ambargolarla, izolasyonlarla mağdur olan taraf olarak hep çözümün yanında olmuştur ve desteklemiştir. Bu sefer de destekleyecektir. 

BUGÜNKÜ ZİYARETİNİZ YANLIŞ ANLAŞILMALARI ORTADAN KALDIRDI

Sayın Biden, Türkiye ABD ilişkilerinin ne 15 Temmuz darbe girişimi, ne de başka sorunlar asla ve asla bozmamalıdır, bozmasına izin vermememiz gerekir. Bugünkü ziyaretiniz bir anlamda yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıran, Amerikan halkını, Türk milletiyle dayanışmasını gösteren bir ziyaret olmuştur. Bir kez daha şahsınıza ve heyetinize teşekkür ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle ABD Başkan Yardımcısı değerli dostum Biden ve arkadaşlarına ülkemize hoşgeldiniz diyorum. 

SORULAR...

Suriye operasyonuyla ilgili verebileceğiniz bir detay var mı? Bu operasyon PYD'ye yönelecek mi? Bu operasyon ne kadar sürecek? Sayın Biden'a bir sorum olacak, ABD'nin PYD, YPG'ye destiği biliniyor, Türkiye'nin endişesi konusunda ABD'nin görüşü nedir?

PYD, PKK'NIN UZANTISIDIR BU ANLAYIŞINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

YILDIRIM: Fırat'ın batısının DAEŞ'ten temizlenmesi için operasyonlar düzenlendi. Buradan çıkan DEAŞ unsurları Türkiye'ye hareket etti ve Karkamış'ın karşısına yerleşmeye başladılar. Aynı zamanda PYD unsurları onları takip ettiler. Hem sınır güvenliğimizi korumak hem bölgedeki roket atışıyla vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak bakımından dün gece itibarıyla buraya hem topçu atışı hem de havadan destekle operasyon başlattık. Esasen burada yapılan çalışmalarda ABD'yle mutabık kaldığımız konu var. O da PYD unsurlarının asla Fırat'ın batısına yayılmamaları ve burada herhangi bir faaliyete girmemelidir. ABD'nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha gördük. Hiçbir şekilde PYD, YPG unsurları hiçbir şekilde Fırat'ın batısında faaliyet gösteremeyecekler. Bizim PYD, YPG için yaklaşımız şu; biliyoruz ki bunlar PKK'yla içiçeler ve beraber çalışıyorlar. Her ne kadar bunlar DEAŞ'a karşı mücadele ediyorsa da günün sonunda bir terör örgütüyle bir başka terör örgütünü belki altedebilirsiniz ama günün sonunda elinizde kalan terör örgütüyle nasıl başedeceğinizi bilmelisiniz. PYD, PKK'nın uzantısıdır. ABD bu görüşünü gözden geçirmelidir. PYD'nin Fırat'ın batısına geçmemesi konusunda mutabıkız. 

 


BIDEN: Başbakan'ın da ifade ettiği gibi Cerablus'ta ayarlamalarımız var. Oradaki elementlere açıkça haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri Fırat'ın öbür tarafına geçmemelidir. Buna bağlı kalmadıkları takdirde hiçbir zaman ABD tarafından desteklenmeyeceklerdir. 


Başkan Yardımcısı Biden'ın söylediğine rağmen ABD darbe teşebbüsüne iştirak etmedi ama halk arasında doğrudan doğruya katılımı olmasa da ABD'nin bilgisi olduğu söylendi. Son beyanatınızı verirken Amerika halkına, ABD'nin darbe teşebbüsüyle hiçbir ilgisi olmadığını söyleyebilecek misiniz? Darbe teşebbüsü ile ilgili olarak Başkan Obama'dan gelen beyanatlar var. Özellikle insan haklarına, demokratik prensiplere aykırı hareket ettiğine dair. Siz bu konulara değinmediniz, bunları özel olarak mı konuştunuz?

BIDEN: Aslında biz bunu müzakere ettik. Başbakan, Dışişleri Bakanı ve ilgili kişiler söylediler, bizim yasalarımıza riayet edilecek. Ben ne söylüyorsam gerçekten kastederek söylüyorum. Açık söyleyeyim kendimi biraz suçlu hissediyorum, çünkü buraya gelmem biraz zaman aldı. Kendimi kötü hissediyorum bu konuda. Buraya darbe teşebbüsünden 5 gün sonra gelme ihtimalim olmadı. Ama şimdi gurur duyuyorum. Ben şöyle özetleyeyim, biz birbirimizi anladık, birbirimize zaman tanıyalım. 


YILDIRIM: Bunu mutlaka milletimiz değerlendirecektir. ABD yönetimi sayın Obama ve Biden açıkça darbeyi tasvip etmediklerini ve demokrasiye yapılan bir hareket olduğunu ifade etmiştir. Bizim için geçerli olan budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler mutlaka halk arasında vardır. Bu bir algıdır, bu algıyı düzeltmek için buradayız. Eminim ki, terörist başının iadesinin sağlıklı işlemesi vatandaşlarımızın zihnindeki bu algıyı da kısa sürede olumlu hale dönüştürecek ve varolan dostluğumuz artarak devam edecektir. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'