• $32,3307
  • 35,0957
  • 2297.84
  • 9054.99
26 Ağustos 2016 Cuma 17:27 | Son Güncelleme:

Başbakan Yıldırım 3. köprü açılışında

Başbakan Yıldırım 3. köprü açılışında

Başbakan Binali Yıldırım Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışında konuştu.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Sayın Cumhurbaşkanım, saygıdeğer hanımefendi bu güzel eserin açılışı için dost ve kardeş ülkelerden gelen hükümet başkanları, devlet başkanları, başbakanlar ve sevgili misafirler, 17. Cumhurbaşkanımız ve önceki dönem başbakanımız, bakan arkadaşlarımız, sevgili İstanbullular hoşgeldiniz, safalar getirdiniz. Bugün insanlık için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin yıldönümü. Anadolu'nun kapılarını açan Sultan Alparslan'ın ruhu şad olsun. İstanbul kapılarını açan Sultan Fatih Mehmet Han'ın ruhu şadolsun. 15 Temmuz'da Türkiye'nin geleceği için demokrasimizin yaşaması için hayatını seve seve veren şehitlerimizin ruhu şadolsun. Gazilerimize Allah uzun ömürler versin. Bölücü terör örgütün ülkemize yaptığı kalleş ve hain saldırılara göğsünü siper ederek canını seve seve veren şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. 

15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ilave olarak bu kez İstanbul'a yeni bir gerdanlık takıyoruz, Yavuz Sultan Selim geliyor. Yavuz Selim'le iki kıtayı birbirine bağlıyoruz. Bugün 26 Ağustos Gazi Mustafa Kemal'in Büyük Taarruz'unun başladığı yıldönümü. Türk'ün esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür. Alparslan'ın ordularının, Gazi Mustafa Kemal'in ordularının ve günümüzdeki onların temsilcilerinin Fırat Kalkanı'nın operasyonunu yürüttüğü gündür. Yahya Kemal ne güzel söylemiş; Şu kopan fırtına Türk Ordusudur ya rabbi! Sen uğrunda ölen ordu budur ya Rabbi! Galip et Türk'ün bu son ordusudur İslamın. Allah'ın izniyle galibiyet bizimdir, bizim olacak inşallah. İstanbul bir köprü şehridir, köprüler şehridir. Doğuyla Batı'nın köprüsüdür. Kıtaları, medeniyetleri, kültürleri birbirine bağlayan bu eşsiz şehir 79 milyonun da bir özetidir aynı zamanda. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece bir köprü değil, aynı zamanda bir sanat eseri, bir mühendislik harikasıdır. Dünyanın en geniş köprüsüdür. Üzerinden demiryolu geçen en uzun köprüdür. En güzel eserleri, en güzel köprüleri, Marmaray gibi tünelleri yapmak da size yakışır, sizin evlatlarınıza yakışır, Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarına yakışır. 29 Mayıs 2013'de burada, bu köprünün temelini attık. 11. Dönem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Bey ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu o gün de dedik ki, "Bu köprü 3 yılda bitecek" İki yıl sonra gazetenin birinde "Köprünün yerinde iki tane kule kaldı". Bugün o başlıkları atanlar gelsinler, İstanbul'un köprüsünü görsünler, Yavuz Sultan Selim'i görsünler. O büyük padişah ne diyor biliyor musunuz: Cesaret insanı zafere, tarafsızlık tehlikeye, korkaklıksa ölüme götürür.

Eğer biz korksaydık, bu aziz millet korksaydı, 15 Temmuz gecesi bir daha aydınlanmayacaktı. Recep Tayyip Erdoğan inin meydanlara dedi, 79 milyon indi meydanlara ve Türkiye'nin geleceğini aydınlattı. Allah sizden razı olsun. Bu köprüyü yapmaya karar verirken Cumhurbaşkanımızla üzerinde çok düşündük. En az 3 ay güzergahları beraber inceledik, orada mı olsun, burada mı olsun, kuzeyde mi, güneyde mi olsun. Dört tane güzergah belirledik. Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde, Karadeniz'in girişinde bu tarihi eseri, bu mühendislik harikasını İstanbul'a kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu köprü sadece İstanbul'a hizmet etmiyor, bu köprü Uzakdoğu'dan, Çin'den yola çıkıp Londra'ya doğru yola giden tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. İnsanlığı birbirini bağlayan, medeniyetleri birbiriyle buluşturan en güzel eserlerin başında geliyor. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, tırlar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek. Hepsi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecekler. Böylece İstanbul'un trafiği de biraz daha rahatlayacak. Bir uçtan da Yavuz  Sultan Selim Köprüsü'nden geçince hemen önlerine Osmangazi çıkacak, oradan da Körfez'i geçecekler ver elini Bursa, ver elini İzmir. Yol medeniyettir dedik yollara düştük. 14 yılda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'ye 18 bin km.'nin üzerinde yeni bölünmüş yol yaptık. Ülkemizin, milletimizin hızlı tren hayalini gerçeğe dönüştürdük. Havayolunu halkın yolu yaptık. Neden yaptık? Çünkü biz ülkemizi seviyoruz, milletimizi seviyoruz. Halka hizmet, hakka hizmettir diyoruz. Onun için yaptık. 

Türkiye'nin bu kutlu yürüyüşünü çekemeyenler var. Ama varsın olsun, onların oyunları, planları varsa Hakkın da bir planı var, halkın da bir planı var. Evelallah sizler oldukça, sizlerin desteği oldukça bize karada da, havada da, denizde de ölüm yok. Bugün İstanbul'un çok önemli bir eserini tekrar hayata geçiriyoruz. Ama bununla işimiz bitmiyor. Daha çok işimiz var. Biliyorsunuz Sultan Fatih Mehmet, gemileri karadan denize indirdi, onun torunları Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları trenleri denizin altından geçirdi, arabaları da denizin altından geçiriyor. Fatih'in torunlarına bu yakışır. Kıskanıyorlar, çekemiyorlar, varsın kıskansınlar, biz vatandaşlarımızı geleceği için, ülkemizin, muassır medeniyetler seviyesine ulaşması için canımızla, kanımızla mücadelemize devam edeceğiz. Bu ülkeyi ne bölücülere ne de darbecilere asla teslim etmeyeceğiz. 

Yavuz Sultan Selim ne diyor: Biz bunca meşakkete alkış uğruna katlanmadık. Halis niyetimiz rıza-ı ilahidir. Bizim de niyetimiz rıza-ı ilahidir, hakkın rızasıdır, sizin rızasıdır. Böyle inanmış bir millet olduğu milletçe biz her türlü zorluğun üstesinden geliriz. Medeniyet yolculuğunda emin adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz. Hanımlar! 15 Temmuz gecesini unutmuyoruz, hepiniz sokaktaydınız, demokrasi nöbetindeydiniz, gençler ülkemize, Türkiye'ye sahip çıktınız. Hepinizden Allah razı olsun. Sağolun varolun. Bu eserin yapılmasında emeği geçen yüklenici firmaya ayrıca Ulaştırma Bakanlığı'nın bakan başta olmak üzere görev yapan bakanlarına tüm çalışanlarına, Karayolları'na, emeği geçen herkese teşekkür ederim. En büyük emek, en büyük gayret bu projelere karar veren bize önderlik yapan Recep Tayyip Erdoğan'dır. 

Sayın Cumhurbaşkanım, liderliğinizde çok projeler gerçekleştireceğiz. Memleketimizi dünyada parmakla gösterilen ülkeler arasına sokacağız. Bu inanç, bu bayrak oldukça üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir zorluk yok. Hepinizi saygı, sevgiyle selamlıyorum. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'