• $32,333
  • 35,0806
  • 2312.97
  • 9079.97
26 Temmuz 2016 Salı 12:00 | Son Güncelleme:

Başbakan ile KKTC Başbakanı'ndan ortak açıklama

Başbakan ile KKTC Başbakanı'ndan ortak açıklama

Başbakan Yıldırım ve Özgürgün ortak açıklama yaptı

Başbakan Binali Yıldırım ile ortak bir basın açıklaması yapan KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC'de FETÖ yapılanmasıyla ilgili en ufak bir ihbarın üzerine kararlılıkla gidileceğini söyledi. 

Her iki başbakanın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIMl: 15 Temmuz Türkiye'nin demokrasi tarihine iki türlü yazıldı. Bir; hain darbe girişimcileri, emellerine ulaşamadılar. İki; 15 Temmuz'da Türk Milleti bir destan yazdı. Türkiye'de demokrasiye, milli iradeye Başkomutan Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hükümetimiz ve halkımızın asil duruşuyla bu alçakça girişimi bertaraf ettik ve dünya demokrasi tarihine bir ilki kaydettik. Bu darbe teşebbüsüne hayatını ortaya koyan, tankların önünde korkusuzca göğsünü siper eden, bombalara, kurşunlara karşı meydan okuyan kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, şükranla, minnetle anıyorum. Gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyorum. Olayın hemen arkasından malum Kıbrıs'ta 7 Temmuz anma toplantıları vardı Barış Harekatı'nın. Başbakan Yardımcımız Tuğrul Türkeş Beyefendi orada hazır bulundu. 

KIBRIS'TA EFSANEVİ LİDERİN VASİYETİ YERİNE GETİRİLDİ

15 Temmuz Kıbrıs'ın tarihinde de önemli bir yer. Orada da malum Makarios'a yapılan darbe ile hem adayı kurtardık hem de oradaki cuntacıları bertaraf ederek özgürlük getirdik. Kıbrıs'ın efsanesi Dr. Fazıl Küçük'ün bir vasiyeti vardır, "Ben ölürsem, kabrimi anavatan Türkiye'den gelen suyla buluşturun" demişti. Bu vasiyeti gerçekleşti. Bereketli topraklar suyla buluştu. Kıbrıs sorununun devam ettiğini hepimiz biliyoruz. Her iki tarafın liderleri biraraya geliyorlar, konuşuyorlar, görüşüyorlar, ümit ederiz ki bir çözüm elde edilir. Çözüm adil, eşit temsile dayalı, her iki kesimin hak ve hukukunu teminat altına alan, KKTC'de bir daha güvenlik endişesi olmayacak bir çözümden bahsediyoruz. Bunu başından beri hep destekledik, desteklemeye de devam ediyoruz. Mevcut durum ilanihaiye sürdürebilir bir şey değildir. Bunu Türkiye olarak gerek AB'ye referandum sürecinde gerekse bütün dünyaya anlattım. 

TÜRKİYE KIBRIS'TA BİR DAHA MACERAYA İZİN VERMEYECEKTİR


Çözüm hangi şartlarda gerçekleşirse gerçekleşsin veya gerçekleşmesin. Türkiye'nin etkin teminatı Kıbrıs'ta olmazsa olmaz. Bir daha maceraya izin verecek bir altyapıda Türkiye olmaz. Biz barış istiyoruz. Biz enerjinin adanın gelişmesine harcanmasını istiyoruz. Bütün iyi niyetlerimize rağmen kafalarının arkasında başka projeler olanlar bilsin ki, o projeler hayata geçirilmeye kalktığında Türkiye Kıbrıslı kardeşlerinin yanındadır. Kıbrıs'ta ekonomiden turizme, tarımdan ticarete, altyapıdan eğitime birçok alanda kapsamlı işbirliği projelerimiz var. Bunlar birer birer hayata geçiriliyor. Suyun getirilmesi ilk adım, dağıtılması ikinci adımdı. Şimdi de sulama projeleriyle toprağı suyla buluşturup bolluk bereketi Kıbrıs halkının geleceği için sağlamış olacağız. 

MENSUBU OLMAKTAN GURUR DUYDUĞUMUZ TÜRK MİLLETİNE GEÇMİŞ OLSUN

KKTC BAŞBAKANI HÜSEYİN ÖZGÜRGÜN: Biz hükümet olarak göreve başladığımız zaman Ankara'ya resmi ziyaretimizin tarihini belirlemiştik. İki hükümet yaklaşık olarak aynı tarihlerde göreve başladık. Biz bir kardeşlerin buluşması şeklinde değerlendiriyoruz bu ziyareti. Bu vesileyle ile sıcak karşılama için sayın Başbakan ve arkadaşlarına yürekten teşekkür ediyoruz. Türkiyemizde geçen hafta yaşanan demokrasi dışı olaylarıyla ilgili üzüntülerimi belirtmek istiyoruz. Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz yüce Türk Milleti'ne geçmiş olsun diyoruz. 15 Temmuz 1974'de Rum lider Makarios'un BM'de yaptığı konuşmada Türkiye'yi Kıbrıs'ta darbe yapan cuntacıları müdahaleye çağıran konuşmasından 12 saat sonra Türkiye müdahale ederek barış ve özgürlüğü getirmişti. Hem Kıbrıslı Türklere hem Kıbrıslı Rumlara getirmişti. Biz 15 Temmuz 1974'de başlayan süreçle birlikte Kıbrıs'ta binlerce kişinin yok edildiği, katlediği dönemden sonra bir anlaşmaya varmak için yıllardır mücadele ediyoruz. 

TÜRKİYE'NİN ADADAKİ VARLIĞI SÜRDÜRÜLEBİLİR KALICI BARIŞ İÇİNDİR

20 Temmuz 1974'ten bu yana adada herhangi bir olay olmadığı gibi Türkiye'nin sağladığı huzur ve güven ortamında her iki halkın refahında ciddi gelişmeler olmuştur. Bu kardeşlik duyguları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti'ne demokrasisine karşı girişilen eylemlerde hayatını kaybedenlere rahmet, ailelerine sabır, yaralılara şifa diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti dışında başka bir ülke olarak tanınmayan KKTC'nin elbette en büyük destekçisi Türkiye Cumhuriyeti'dir. İki devletin karşılıklı ve işbirliği içerisinde her geçen gün daha da ilerletilmesi hedefimiz olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti yaşanan çözüm süreçlerine en büyük desteği her zaman vermiştir. Türkiye'nin adadaki varlığı sürdürülebilir, kalıcı barış sağlamayı hedeflemektedir. Elele, omuz omuza yürüyeceğiz. Sayın Başbakana ve ekibine sıcak karşılamadan dolayı çok teşekkür ediyorum. Su projesi dünyada ilk kez gerçekleştirilen çok büyük bir projedir. 

TOROS'UN SULARI KIBRIS'IN KURAK TOPRAKLARIYLA BULUŞTURULDU

Toros'un suları Kıbrıs'ın kurak topraklarıyla buluşturmuştur. Bugün Kıbrıs Türk halkının çok önemli bölümüne ulaşmış bulunmaktadır. Merhum liderimiz Dr. Fazıl Küçük, 1940'lardan başlayan bu özlemi, su ile adanın buluşmasını yıllar sonra kavuşmuştur. Bu Kıbrıs Türk halkı arasında çok büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Bu su aynı zamanda Kıbrıslı Rumlar'a da önümüzdeki dönemde ümit ettiğimiz nihai bir anlaşmaya varıldığında bir barış suyu olarak verilecek, adanın makus tarihini değiştirecek çok büyük bir projedir. 

SORULAR....

Kıbrıs'taki TSK birliklerine ilişkin bir çalışma olacak mı? 2016 sonbaharında nihai bir anlaşma sağlanabilir mi? Su projesinin dışında yeni bir proje gündemde mi?

ÖZGÜRGÜN: Bizim oradaki barış kuvvetlerimiz ile ilgili herhangi bir proje yok. Onlar orada durmaya devam edecek. Onlar adanın güvenliğini sağlıyor. Adanın tamamında huzur ve güvenliği sağlamakla meşguller. Bizde herzaman proje var. Hangisi ne zaman devreye girecek zamanı gelince açıklarız. Barış süreci müzakereleri devam ediyor. Kıbrıs Türk tarafı bütün samimiyetiyle yapıcı davranıyor. Bu Rum tarafının son şansıdır, bu şansı kullanmalarını temenni ederiz. 

Kıbrıs'taki size gelen istihbarat raporları doğrultusanda FETÖ operasyonları bekleniyor mu? Aynı zamanda KKTC polisinde de FETÖ yapılanmalarından bahsediliyor. Geniş bir operasyon beklenebilir mi?

FETÖ'YÜ TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNE DAHİL ETTİK

ÖZGÜRGÜN: Hükümetimiz göreve başladıktan sonra yaklaşık 2 aylık bir süre geçti. Biz daha önce herhangi bir şekilde böyle bir tehlikenin, talebin olması veya bu talebin bize ulaşmasıyla ilgili bilgi sahibi değildir. 20 Temmuz Bayramı'nın hemen ertesinde FETÖ/PDY örgütünü terör örgütü listesine dahil ettik ve bütün faaliyetlerini yasakladık. En küçük bir ihbarın, bilginin, hareketin değerlendirilmesi konusunda mutabık kaldık. Hiçbir ipucunu gözden kaçırmadan eğer varsa derhal müdahale edilmesi noktasında polisimiz ve güvenlik komutanlığımız yetkilidir. Biz böyle bir olaya göz açtırmayız. Şu ana kadar yapılan ihbarlar ve gelen bilgilerde bir doğruluğa rastlanmamıştır. Tespit ettiğimiz en ufak bir şey olursa gereği neyse ciddi bir şekilde yapacağız. 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar