• $32,3462
  • 35,1196
  • 2310.09
  • 9079.97
22 Mart 2017 Çarşamba 13:03 | Son Güncelleme:

Bakan Bozdağ: OHAL komisyonu bu hafta kurulabilir

Bakan Bozdağ: OHAL komisyonu bu hafta kurulabilir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: "Olağanüstü hal kapsamında mağduriyetlerin incelenmesine yönelik komisyon bu hafta kurulabileceğini açıkladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, olağanüstü hal (OHAL) kapsamında mağduriyetlerin incelenmesine yönelik komisyonun kurulma çalışmalarının bu hafta tamamlanabileceğini bildirdi.

Bozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım'ın Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kurulması konusundaki hazırlıkların tamamlanması talimatı verdiğini belirtti.

"KOMİSYON 7 ÜYEDEN OLUŞACAK, 2 YIL ÇALIŞACAK"

Bakan Bozdağ, "Bu komisyon 2 yıl çalışacak. 2 yıl süre yetmezse Bakanlar Kurulu kararıyla birer yıl uzatılabilecek. Komisyon 7 üyeden oluşacak, bağımsız çalışacak." diye konuştu.

Komisyonun verdiği kararların icrai nitelikte olacağını dile getiren Bozdağ, "Yani itiraz eden kişinin itirazını değerlendirip görevine iadesi yönünde bir karar verirse görevine iade edilecek ve görevine başlayacaktır. Ancak talebin reddine karar verirse o zaman da ilgili kişi idari yargıya, istinafa, Danıştaya, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruya ve AİHM'e gidebilecektir. Komisyonun en önemli yönünden birisi de bu, yani yapılan bütün işlemleri yargı denetimine açacak olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Komisyonun ilgili kişilerin itiraz dilekçelerini alacağı gibi, aynı şekilde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından gerekli bütün bilgileri isteyeceğini aktaran Bozdağ, bütün kurumların da istenen bilgileri komisyona iletmekle yükümlü olacağını, komisyonun dosya üzerinden inceleme yaparak karar vereceğini kaydetti.

Bakan Bozdağ, komisyonun 7 üyesinden birinin Danıştay tetkik hakimleri, birinin Yargıtay tetkik hakimleri arasından HSYK tarafından, birinin Adalet Bakanı tarafından önerileceğini böylece 3 üyenin yargı sınıfından olacağını anlattı. Üyelerden birinin İçişleri Bakanı tarafından, diğer 3'ünün de Başbakan tarafından önerileceğinin altını çizen Bozdağ, bu kişilerin kamu çalışanları arasından seçileceğini bildirdi. Bozdağ, komisyon üyelerinin görevlerini rahat yapabilmesi için bazı teminatlar getirildiğini de söyledi.

"TÜRKİYE, ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DAHA YAKINDAN İZLEYECEK"

15 Temmuz darbe girişiminden sonra darbe teşebbüsünde bulunanlar ile FETÖ üyeliğine dönük soruşturmalar ve sonrasında açılan davalara ilişkin süreci de anlatan Bozdağ, çalışmaların son noktaya geldiğini, gelecek günlerde davaların tamamının açılmış olacağını bildirdi.

Çalışmalar bittikçe iddianamelerin mahkemelere gönderileceğini ve yargılamaların başlayacağını dile getiren Bozdağ, devam eden yargılamaların da süratli şekilde sonuçlandırılacağını kaydetti.

Bakan Bozdağ, "Türkiye, FETÖ ve darbe teşebbüsünde bulunanlarla yüzleşmesini ve bunların yargıda millete hesap vermesini ve yargının millet adına bunlardan hesap sormasını önümüzdeki günlerde daha yakından izleyecektir." dedi.

"CHP VE HDP'NİN GÖRÜŞLERİ KOMİSYON RAPORU FORMATINDA"

Venedik Komisyonunun anayasa değişikliğine ilişkin raporunu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "raporun soğuk kanlılıkla değerlendirilmesi gerektiği" yönündeki sözlerini de eleştiren Bozdağ, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmeleri CHP açısından çok doğru çünkü Venedik Komisyonu raporu CHP ve HDP sözcülerinin anayasa değişikliği sırasında Anayasa Komisyonu, Genel Kurul ve diğer platformlarda yaptıkları konuşmalar ve internet sitelerinde yayınladıkları bilgilerden derleme bir rapordur." diye konuştu.

Venedik Komisyonu raporunun, CHP ve HDP'nin görüşlerinin komisyon raporu formatında derli toplu ve bir arada Venedik Komisyonu adına yeniden yayınlanmasından ibaret olduğunu, objektif bir nitelik taşımadığını ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Venedik Komisyonu teknik, uzman, saygın bir komisyondur. Ancak bu rapor Venedik Komisyonunun uzmanlığına, teknik olmasına, saygınlığına uygun bir rapor değildir. Tamamen siyasi bir rapordur. Üslubu da uzman üslubu değil, teknik bir komisyon üslubu değil, tamamıyla siyasal bir dille adeta Türkiye'nin iç siyasal muhalefet dili nasılsa böyle bir dille yazılmış bir rapordur. Sayın Kılıçdaroğlu'nun, 'Bu sağduyuyla okunsun' demesi çok haklı. Çünkü Kılıçdaroğlu'nun görüşlerinin aynen yansıması. Yani Kılıçdaroğlu ne diyorsa komisyon raporu da onu söylüyor."

Komisyonun raporunun adil ve objektif olmadığını kaydeden Bozdağ, raporun komisyonun saygınlığına gölge düşürdüğünü de söyledi.

Venedik Komisyonuna rapor sunan raportörlerin komisyon üyelerini yanılttıklarını ifade eden Bozdağ, "Venedik Komisyonu bu raporuyla Türkiye'de 'hayır'dan yana tavır koymuştur ve taraf olmuştur. O nedenle bu raporu objektif ve saygın bir rapor olarak kabul etmemiz mümkün değil." dedi.

 "CHP GENEL BAŞKANI MİLLETİ ALDATIYOR"

Halk oylamasına giden süreçte, 16 Nisan yaklaştıkça daha çok yalan, algı operasyonu ve abartı duyulacağını söyleyen Bozdağ, CHP'nin milleti korkutarak, yanıltarak "hayır" cephesinde yer almasını politika edinen bir propoganda dilini benimsediğini dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye eyalet sistemine dönecek, muhtarlıklar kalkacak" şeklindeki iddialarına karşı Bozdağ, Anayasanın 123'üncü maddesindeki "idare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir" ifadesini hatırlattı ve kanunla düzenlenen bir konuda cumhurbaşkanının kararname çıkaramayacağını vurguladı.

Bozdağ, mahalli idarenin Anayasanın 127'nci maddesinde düzenlendiğine işaret ederek, muhtarlıkların da aynı şekilde kanunla düzenlendiğinin altını çizdi.

"Anayasadaki hükümleri herkes bilmez, herkes inanmaz ama bir kişi inansa 'hayır'a adam devşirilir" mantığıyla bunların yapıldığına dikkati çeken Bozdağ, "CHP Genel Başkanı ve sözcüleri yanlış bilgiler vermek suretiyle milleti aldatıyorlar. Geçenlerde bir yerde diyor ki 'bir Sabah kalkmışsınız duraklar iptal edilmiş'. Sistemi öyle bir anlatıyorlar ki bu sistem gelince kıyamet kopacak. Halbuki bu sistemin ne getireceği ne götüreceği anayasada yazıyor." değerlendirmesini yaptı.

"Tek adam" eleştirilerine yönelik de yasama ve yürütmenin tamamen ayrı olduğunu belirten Bozdağ, yasama ve yürütmenin tek kişinin eline verilmediğini kaydetti.

"Tek başlı yürütme"nin, "tek adam" olarak ifade edildiğini söyleyen Bozdağ, muhtarlık, kaymakamlık, valilik, belediye başkanlığında tek başlılık olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin yönetiminde çift başlılık olduğunu dile getiren Bozdağ, "Türkiye'nin bütün idari birimlerinde olduğu gibi merkezi yönetim noktasında da çift başlılığı ortadan kaldıran tek başlı bir yürütme kurulmaktadır. Bu Türkiyemizi ve Türk milletini bugünkünden daha iyi noktalara gelmesini sağlayacak büyük bir reformdur." ifadelerini kullandı.

Referandum tahmini yapmayı doğru bulmadığını aktaran Bozdağ, referandumda oran vermeyi "milletin iradesine sınır koymak" olarak nitelendirdi. Şu anda vatandaşın karar verdiğini ve "evet" dediğini aktaran Bozdağ, "Evetlerin, bu referandumun kabulü için gereken rakamın çok çok üstünde olduğuna inanıyorum. Bunun dışındaki laflar propogandaya dönük laflar." diye konuştu.

Özellikle dış basında "referandum ertelenebilir" şeklinde haberlerin yayınlandığına dikkati çeken Bozdağ, bunların tamamının yalan ve algı operasyonu olduğunu söyledi. Bu haberlerin iç basında ve bazı siyasetçiler tarafından yayıldığını ifade eden Bozdağ, "Bu dışarıdakiler ile içerdekilerin iş birliğini gösterir. Halkın zihnini bulandırmaya dönük çalışmalardır. Ayın 16'sında milletin iradesiyle Türkiye yeni sistemini sandıkta kuracaktır." dedi. Kaynak: AA

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'