• $32,372
  • 34,9797
  • 2325.68
  • 9144.54
24 Mayıs 2013 Cuma 00:20 | Son Güncelleme:

Alkol yasakları neler getiriyor? İşte o maddeler

Alkol yasakları neler getiriyor" İşte o maddeler

Torba yasa Meclis'te... AK Parti’nin son dakika önergeleriyle alkole yeni yasaklar geldi... Alkol 22.00-06.00 arası perakende olarak satılamayacak. Peki alkol yasakları neler getiriyor?

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA

Gece saat 22.00’den sonra sekiz saat boyunca sabah 06.00’ye kadar parekende içki satışı söz konusu olmayacak.  Yasağa uymayan büfe ve marketlere 20 bir  türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecek. O saatte içki içmek isteyen, evinde alkollü içecek yoksa bar ya restoranlara gitmek zorunda kalacak.

AK Parti, bu düzenlemeyi İsrail’in 15 gün önce kabul ettiği yasadan örnek aldı.

AK Parti, televizyon, dizi, film ve müzik kliplerinde içki görüntüsünü de yasakladı. Alkol görüntüleri buzlanacak.  Alkol yasağını RTÜK denetleyip, idari para cezası verecek.

18 yaşından küçüklere içki sunumu yapan ve satanlara 1 yıl hapis cezası verilecek.

Ambalajının üzerinde içkinin zararlarına yönelik uyarı yazısı koymayan firmaların tüm ürünlerine el konularak, mülkiyeti kamuya geçecek.

AK Parti önceki gece yarısı verdiği önergelerle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yumuşattığı alkol tüketim ve satış yasağını genişletti. Buna göre, gece saat 22.00’den sabah 06.00’ye kadar sekiz saat boyunca parekende içk satışı yapılamayacak. O saatte içki içmek isteyen vatandaş, evinde alkollü içecek yoksa alkol satış ruhsatı olan bar, restoran ve gece kulüplerine gitmek zorunda kalacak.  Ayrıca, televizyon, dizi, film ve müzik kliplerinde içkiyi teşvik edecek görüntü yayımlanmayacak.  Yasağı RTÜK denetleyecek ve uymayanlara idari para cezası verecek.  18 yaşından küçüklere içki sunumu yapan ve satanlara 1 yıl hapis cezası verilecek. Ambalajının üzerinde içkinin zararlarına yönelik uyarı yazısı koymayan firmaların tüm ürünlerine Tütün ve Alkol Piyasasını Düzenleme Kurumu kararı ile el konularak, mülkiyeti kamuya geçecek.

Alkol satış, tüketim ve reklamına sınırlama getiren torba kanun, TBMM Genel Kurulu’nda 16 saat süren ve sabah 07.00’ye kadar süren tartışmaların ardından kabul edildi.  Muhalefetin sert tepki gösterdiği alkol yasağının kapsamı AK Parti’nin gece yarısı önergelerle genişletildi. Tütün ve Alkol Piyasasını Düzenleme Kurumu’na süper yetkiler getirildi. AK Partili Nurettin Canikli teklifin fikir babası Cevdet Erdöl ve diğer vekillerin verdiği önergeler ile alkol satış, tüketim ve pazarlamasını sınırlayan teklife şu hükümler eklendi:

-Alkollü içkiler, 22.00 ve 06.00 arasında marketlerde ve büfelerde perakende olarak satılamayacak. Yasağa uymayan büfe ve marketlere 20 bin Türk lirasından 100 bin Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecek.

KLİPTE ALKOL ÖZENDİRENE 200 BİN LİRAYA KADAR CEZA

Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilmeyecek. Bu yasağa uymayanlara RTÜK tarafından 5 bin Türk lirasından 200 bin Türk lirasına kadar ceza kesilecek.

18 YAŞIN ALTINA İÇKİ VERENE 1 YIL HAPİS CEZASI

Genel Kurul’da yapılan değişiklik çerçevesinde, 18 yaşını doldurmayan kişilere içki sunumu yapan ve satan kişilere “sağlık için tehlikeli madde temininden” 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra10 bin Türk lirasından 500 bin Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecek. 

UYARI YAZISI KOYMAYANIN MALI KAMUYA GEÇECEK

Genel Kurul’da verilen diğer önerge ile Türkiye’de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajına, içkinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarı mesajı, resim, şekil veya grafik konulacak. Uyarı mesajını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak.  Uyarı mesajının şekli, boyutu ve içeriğine Sağlı Bakanlığı’nın görüşü alınarak Tütün ve Alkol Piyasasını Düzenleme Kurumu karar verecek.

Bu yasağa uymayanların ürünlerine el konularak, mülkiyeti kamuya geçecek. Bu kararı vermeye Tütün ve Alkol Piyasasını Düzenleme Kurumu yetkili olacak.

ÇİÇEK PASAJI KAPSAM DIŞI

Alkol satış ruhsatı olan tesisler ile market ve büfelerin, örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler ile arasında en az 100 metre mesafe bulunması şartı aranacak. Turizm belgeli işletmelerde bu koşul aranmayacak. Ruhsat satış iznini bu yasadan önce alanlar, kapsam dışı olacak.

Ayrıca taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli yapılarda düzenlenecek süreli etkinliklerde de içki sunumu Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun izin vermesi koşuluyla mümkün olacak.

İstanbul’da Çiçek Pasajı, Asmalı Mescit ve Nevizade başta olmak üzere Ankara’da Sakarya Caddesi’ndeki işletmelerin ruhsatları geçerliliğini koruyacak.

İÇKİ RUHSATI DEVRİNDE BİRİNCİ DERECE AKRABAYA SERBESTİ

-Alkol satış ruhsatı olan işletme sahipleri, işletmelerini birinci ve ikinci derece kan bağı olan akrabalarına devrederse ruhsat geçerli olacak.

-Perakende alkollü içki satışı yapılan işyerlerindeki alkollü içkilerin konduğu ve üzerlerinde alkollü içkilerin marka, amblem ve logosu bulunan mevcut soğutucular, işyerlerinin kapalı bölümlerinde bulunması kaydıyla, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren üç yıl süreyle kullanılabilir.

ALKOL ÜFLEME CİHAZINI REDDEDENE SADECE PARA CEZASI

Genel Kurul’da verilen önerge ile alkol üfleme cihazını reddedenlerin, 1 promil  (Halk arasında 100 promil olarak biliniyor) alkollü kabul edilerek, 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngören düzenlemeden vazgeçildi. Konunun hukuki açıdan problemlere yol açacağı gerekçesiyle, teknik cihazı reddedenlere sadece idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

1 PROMİL VE ÜZERİNE 2 YILA KADAR HAPİS CEZASI

-Alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 ay süreyle geri alınacak. 1 promil üzerinde alkollü içki aldığı tespit edilen sürücülere, Türk Ceza Kanunu’na göre 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

-5 yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınanlar, sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; üç veya üçten fazla geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulacak. 877 TL idari praa cezası uygulanacak ve sürücü belgelerine 2 yıl el konulacak. Aynı suç üçüncü kez işlenirse bu kez 1407 lira idari para cezası uygulanırken ehliyeti de beş yıl boyunca geri alınacak.

Narkotik veya psikotrop madde kullanan sürücüler, TCK’ya göre iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek.

 “SÜRÜCÜ, KENDİ ARACINDA SİGARA İÇEMEYECEK”

Yasa teklifinde, sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemelere komisyonda dokunulmadı. Buna göre, sigara ve diğer tütün ürünlerinin, özel araçların sürücü koltuklarında içilmesi yasak olacak.  Her türlü nargile ve sigaraların bitkisel ve bitkisel olmayan türleri de yasak kapsamında olacak.

Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Alkollü içkilere dönük uluslararası tanıtım fuarları bu kapsamda olmayacak. Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar,  her ne surette olursa olsun hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanamayacak.
 
- BARDAN ÇIKAN ELİNDE ŞİŞE İLE DIŞARDA İÇKİ İÇEMEYECEK

-Alkollü içki sadece bar ya da restoran dışında içilmeyecek. CHP’li Aydın Ayaydın, “İçki satılan barlarda veya restoranlarda içki içebilirsiniz. Ama bardağı eline alıp sokağa çıkamazsınız” diye konuştu.

- Açık alkollü içki satışı yapmaya ilişkin izin belgesi olan restoran, kafe ve barlarda servis amaçlı materyallerde marka, amblem ve logo kullanılabilecek.   Mönüde içki reklamı yazabilecek.
 
TESİS DIŞINDA ALKOL TÜKETİM İYASAK
 
-Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilecek ve bu yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere alkollü içki satışı yapılamayacak.
 
AMBALAJA UYARI

 
- Alkollü içki ambalajlarına uyarı konulacak. İhraç amaçlı üretilenler hariç olmak üzere; Türkiye'de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarı mesajları konulacak. Uyarı mesajları resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek. Uyarı mesajlarını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak. Uyarı mesajlarının şekli, boyutu ve içeriği; Sağlık Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nca belirlenecek.

MARKETTE KAPALI BÖLÜM

-Alkollü içkiler, marketlerde kapatılmış alanda satılacak.  

NAMAZ TARTIŞMASI

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, teklifin ilk halinde olan ve komisyonda düzeltilen katı hükümlerin Genel Kurul'da önergelerle yeniden getirildiğini söyledi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, parakende satışın 22.00 ile 06.00 saatleri arasında yasaklanması önergesiyle ilgili, “Akşam namazında yasak, sabah namazında serbest” diye konuştu.

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, “Özellikle yatsı namazı ve  sabah namazı şeklinde yaklaşımda bulunmak beni çok üzdü. Saat uygulaması hemen  hemen dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde var. İsveç'te hafta içinde 19.00'dan  sonra, Cumartesi günleri 15.00'den sonra, Pazar günleri 24 saat yasak. İskandinav ülkelerinin tamamında saat yasağı var” görüşünü savundu.

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı