• $32,3326
  • 35,0737
  • 2296.72
  • 9059.01
28 Ağustos 2015 Cuma 11:35 | Son Güncelleme:

Turkcell Hayal Ortağım’a MIT’den ödül

Turkcell Hayal Ortağım’a MIT’den ödül

Turkcell’in Young Guru Academy (YGA) ile birlikte hayata geçirilen ve 800 bin görme engelliye rehberlik eden Hayal Ortağım servisi uluslararası arenada ses getirdi...

Turkcell’in Young Guru Academy (YGA) ortaklığı ile görme engelliler için hayata geçirdiği “Hayal Ortağım” projesi, dünyanın en prestijli eğitim kurumlarından Massachusetts Institute of Technology (MIT)‘nin hazırladığı MIT Technology Review dergisince düzenlenen yarışma kapsamında ödüle layık görüldü. Hayal Ortağım servisinin yaratıcılarından görme engelli Duygu Kayaman, “Innovators Under 35” (35 Yaş Altı Yenilikçiler) yarışmasında jüri tarafından belirlenen “dünya çapında yılın yenilikçi isimleri” arasına girdi.

Turkcell’in engelli abonelerini hayata bağlamayı hedeflediği ve Young Guru Academy (YGA) işbirliği ile 2012 yılında hayata geçirdiği  “Turkcell Hayal Ortağım” servisi dünyanın en prestijli üniversitesi Massachusetts Institute of Technology (MIT) yayını olan MIT Technology Review dergisi tarafından ödüllendirildi. ABD’li MIT Technology Review Dergisi; Türkiye’deki 800 bin görme engellinin bilgiye erişimine aracılık eden Hayal Ortağım servisinin yakaladığı başarıyla, YGA’da 5000 saat gönüllü olarak çalışan proje lideri 26 yaşındaki görme engelli Duygu Kayaman’ı “Innovators Under 35” (35 Yaş Altı Yenilikçiler) yarışmasında yılın yenilikçi isimlerinden biri olarak ilan etti ve dünya çapında ödüle layık gördü. Duygu Kayaman, 2014 senesinde bu kategoride Türkiye birincisi olmuştu. Duygu, üniversitede okurken başvurduğu YGA Liderlik Okulu’na 50.000 başvuru arasından seçildi. YGA hayal ortaklarından 1000 saatin üzerinde eğitim alan Duygu, 2011 yılında Amerika Liderlik Kampı’na katılmaya hak kazandı. Amerika Liderlik Kampı’nda temelleri atılan Hayal Ortağım’ın üzerinde 100’e yakın YGA’lı birlikte çalıştı. 

Kaan Terzioğlu: “Birlikte her gün engelleri aşıyoruz”

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu; engelleri ortadan kaldırmak için herkesin bir şeyler yapabileceğini söyleyerek şunları aktardı: “Young Guru Academy ile birlikte hayata geçirdiğimiz Hayal Ortağım servisimize verilen bu ödülle birlikte gördük ki, yenilikçi genç nesli desteklemek ve onların hayallerine ortak olmak ülkemiz adına büyük önem arz ediyor. Fırsat eşitliği sağladığımız ve desteklediğimiz takdirde, insanların imkansızı başarabileceklerini ve Türkiye’den de teknoloji alanında yaratıcı kişilerin çıkabileceğini görmüş olduk. Görme engelli vatandaşlarımızı iş yaşamına ve sosyal hayata dahil eden bu güzel projenin içinde yer almaktan, başta Duygu Kayaman olmak üzere tüm YGA gönüllüleri le birlikte çalışarak ortaya koyduğumuz bu servisin dünya çapında takdir edilmiş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz.” 

Dünyanın bilgisi “Hayal Ortağım”da 

Turkcell ve “Hayal Ortağım” servisi ile engelli aboneler cep telefonlarından 8020 kısa numarasını çevirip ya da “Hayal Ortağım” mobil uygulamasından Türkiye ve dünyadan tüm güncel haberleri, 100’ü aşkın köşe yazarını, dünya klasiklerinden kişisel eğitime, hatta çocuklar için masallara kadar birçok konuda binlerce kitabı, astroloji, döviz kuru, hava durumu, Goller Cepte gibi bilgi servislerini, sosyal hayata entegrasyonları için vazgeçilmez olan birçok eğitimi sesli olarak dinleyebiliyorlar.

Sadece engelli abonelerin faydalanabildiği Turkcell Hayal Ortağım servisi tamamen ücretsiz. Engellilerin bilgiye erişimdeki en önemli eksiklerinden birini gideren Turkcell Hayal Ortağım Servisi günde yaklaşık 10 bin dakika dinleniyor. Bu servise üye olmak için engelli aboneler; önce www.hayalortagim.com sitesinden kayıt formunu dolduruyor. Kayıt işlemini tamamlayan ve engelli raporunu sisteme yükleyen aboneler, 24 saat içinde 8020’yi arayarak veya Turkcell Hayal Ortağım mobil uygulaması üzerinden servisi kullanmaya başlayabiliyor. Kullanıcılar, hangi yazıyı ya da eseri dinleyeceklerini sesli komutla seçebiliyorlar.

GSMA’de dünyaya örnek gösterildi

“Hayal Ortağım” servisi, GSMA 2014 Mobil Dünya Kongresi’nde önemli bir başarıya imza atmış ve güçlü rakiplerinin önüne geçerek ödüle layık görülmüştü. “Hayal Ortağım” GSMA Kongresi kapsamında gerçekleşen Global Mobil Ödülleri’nde “Toplumsal ve Ekonomik Gelişme” kategorisi “En iyi Mobil Ürün-Uygulama” başlığı altında aralarında AT&T’nin de bulunduğu diğer dört finalisti geride bırakarak dünya birincisi oldu. 

Toplu yaşam merkezlerinin rehberi “Yol Arkadaşım” 

Turkcell, 2014 yılı sonunda “Hayal Ortağım”a “Yol Arkadaşım” kategorisiyle toplu yaşam merkezlerinde görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçladığı yeni bir hizmet daha eklemişti. Bu yeni hizmet ilk kez İstinye Park işbirliğiyle İstinye Park’ta uygulandı. Görme engellilerin herhangi birinden yardım almadan, tüm alışveriş merkezini rahatlıkla kendi başlarına gezmelerini sağlayacak sistemi hem Turkcell bünyesinde çalışan hem de Young Guru Academy’den katılan görme engelliler test etti. Böylece “Hayal Ortağım” servisi içindeki “Yol Arkadaşım” kategorisi katılımcılardan alınan geri dönüşlere göre geliştirilmiş oldu.

Duygu Kayaman ve yolculuğu hakkında:

YGA, her yıl aldığı 50.000 başvuru arasından 50 lider adayını özenle seçiyor. YGA'lılar; Doğan Cüceloğlu, Cem Kozlu, Ahmet Bozer gibi iş ve akademik dünyanın saygın isimleri tarafından gerçekleştirilen 5 aşamalı mülakatlarla YGA Liderlik Programı’na katılmaya hak kazanıyorlar. Birlikte başarmayı başaracak kadar bensiz ve dünyada ilkleri hayata geçirebilecek kadar cüretkar liderlerin seçildiği ve sahada yetiştirildiği bu programa Duygu da üniversite ikinci sınıfta dahil oldu. Liderlik Programı Güler Sabancı, Muhtar Kent, Hüsnü Özyeğin gibi değerli isimlerin katıldığı Liderlik Zirvesi’yle başlıyor. Programda birlikte keşfeden, birlikte karar veren ve birlikte hayata geçiren yepyeni bir liderlik modeli ile tanışıyorlar. YGA’da liderlik kabiliyetleri, karar verirken ve sorumluluk alırken gelişiyor. Duygu da 5.000 saat gönüllü olarak projelerde çalıştı. Liderlik Okulu’nda 1000 saatin üzerinde eğitim aldı, Liderlik Atölyelerinde sorumluluk aldı ve Amerika Liderlik Kampı’na katılmaya hak kazandı. Uluslararası alanda dünya birincilikleri kazanan, 150.000 engellinin bilgiye ve teknolojiye erişimini sağlayan ve onların hayatını kolaylaştıran Hayal Ortağım Projesi’ne liderlik etti. Rol model YGA liderlerinden birebir mentorluk alan Duygu, kafasındaki geleneksel liderlik tanımının tamamen değiştiğini, YGA sayesinde yeni bir liderlik anlayışının İçinde yeşerdiğini söylüyor: Egosu küçük, kalbi büyük, birlikte başarmayı başaran liderler... Microsoft Türkiye’de Inside Sail Specialist olarak görev alarak dünyadaki tüm engellilere rol model olan Duygu kendisinin ve Hayal Ortağım projesinin bu anlamlı hayalin birer meyvesi olduğunu paylaşıyor ve yeni Duygu’lar yetiştirmek için YGA da çalışmaya devam ediyor.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell’in Hayal Ortağım projesiyle MIT tarafından “Innovators Under 35” listesine seçilen Duygu Kayaman’a Turkcell T60 marka cep telefonu hediye etti.

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'