• $32,3354
  • 35,0543
  • 2281.24
  • 8992.17
27 Mayıs 2016 Cuma 17:19 | Son Güncelleme:

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı hakkında bilinmesi gerekenler!

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı hakkında bilinmesi gerekenler!

Tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmak isteyenler için anne baba adaylarını bekleyen “Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığı” hakkında bilgilendirme yapan Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı – Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, merak edilenler hakkında bilgi verdi.

Ardı ardına 3 kere başarısız olup, gebelik ile sonuçlanmayan durumların “Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı” olduğunu söyleyen Fıçıcıoğlu, başarısızlığın pek çok nedeni olduğunu ve doğru teşhis ile bu neden bulunup, tedavi edildiğinde gebeliğin mümkün olacağının altını çizdi. Anne baba adaylarını umutsuzluğa düşmemeleri için uyardı.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının nedenleri neler olabilir?
Başta; Oosit kalitesi, embriyo gelişimi ve rahim içi tutunma gibi tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen birçok faktör bulunur. Bu nedenle tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının nedeni tam olarak aydınlatılmış olmamasına rağmen, başarısızlığa neden olduğu düşünülen bazı faktörler vardır. Rahim içi anormallikleri, rahim iç duvarının yetersiz gelişimi gibi rahimden kaynaklanan faktörler; kan pıhtılaşma bozukluğu (trombofililer) ve anormal immünolojik yanıt gibi annenin bazı hastalıkları; anne ve/veya babadan kaynaklanan genetik bozukluklar ve tüplerin içinde sıvı birikmesi (hidrosalpenks) ve endometriyozis gibi faktörler nedenler arasında düşünülür.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftler nasıl değerlendirilir ve ne yapılmalıdır?
Tüp bebek sahasındaki yaygın ilerlemelere rağmen, başarısızlığa neden olabilecek henüz çözülememiş moleküler düzeyde birçok faktör olduğundan tam bir başarı sağlanamayabilir. Fakat tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde bilinen bazı faktörlere yönelik incelemelerin yapılması gereklidir.

Kadın ve/veya erkekten kaynaklanabilecek genetik bozuklukların tanısı için çiftlerin kanda genetik incelemesi yapılmalıdır. Genetik problem tespit edilirse embriyo transferinden önce PGD (embriyo transfer edilmeden önce genetik inceleme) yapılması uygun olacaktır.

“Rahim içerisindeki miyom veya polipler veya septum denilen rahim içindeki bölme ve rahim içi yapışıklıklar tüp bebek başarısızlığına sebep olabilir. “

Transvajinal ultrasonografi, histerosalpingografi, salin infüzyon sonografi ve histeroskopi gibi yöntemler kullanılarak rahim içinin değerlendirilmesi gerekir. Çünkü rahim içerisindeki miyom veya polipler, veya septum denilen rahim içindeki bölme ve rahim içi yapışıklıklar tüp bebek başarısızlığına sebep olabilir. Bunların tesbit edilip, tedavi edilmesi başarıyı etkileyebilir. Yine ultrason veya histerosalpingografide tesbit edilen hidrosalpenks (tüplerin içinde sıvı birikmesi) denilen tüplerin sıvı ile dolması durumunda tüplerin alınması veya bağlanması başarının artmasına katkıda bulunacaktır.

Başarıyı Etkileyen Faktörler
-Tüp bebek tedavisi sırasında rahim iç duvarı endometriyumun yeterli gelişmediği tespit edilirse, gelişimi arttırmak için ilaçlarla destek tedavisi başlanması başarıyı arttırabilir.
-Kan tetkiki ile trombofili denilen kan pıhtılaşma bozukluğunun taranması ve tespit edilirse kan sulandırıcı ilaçların başlanması tüp bebek tedavisinde başarıya dönüşebilir.
-İmmünolojik kökenli nedenler düşünüldüğünde buna uygun tedaviler, tüp bebek tedavisinin başarısını arttırmada yardımcı olabilir.
-Erkek nedenli kısırlıkta spermlerin ileri inceleme teknikleri ile değerlendirilmesi ve özel döllenme teknikleri kullanılması başarıyı arttıracaktır.
-Erkek ve kadının sigara kullanımı ile tüp bebek başarısızlığı arasında yakın ilişki tespit edilmiş olup, tüp bebek tedavisi öncesi sigaranın bırakılması başarıyı arttıracaktır.

Tüp bebek başarısında merkezin önemi nedir?
Tüp bebek başarısını etkileyen saydığımız birçok faktörün yanı sıra, uygulamayı yapacak olan merkezlerinde önemi olduğunu belirten Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu,  “Yumurta oluşumunun sağlanması için hastaya uygun tedavi protokolünün seçilmesi, yumurtanın döllenmesi için kullanılan teknikler, embriyonun yeterli gelişimi ve uygun şekilde rahim içine transferi önemlidir. Bu aşamada tüp bebek merkezinin ve ekibinin önemi ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla unutulmaması gereken nokta, tüp bebek jinekolog, embriyolog, ürolog ve yardımcı sağlık personelinin birlikte yürüttüğü ekip çalışması gerektirir.” dedi. 

 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak