• $32,3765
  • 35,0119
  • 2325.92
  • 9096.92
7 Eylül 2016 Çarşamba 14:11 | Son Güncelleme:

Ağızdan nefes almak sağlığı olumsuz etkiliyor

Ağızdan nefes almak sağlığı olumsuz etkiliyor

KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, ağızdan nefes almanın sağlığı olumsuz etkilediğini söyledi.

Uzmanlar, günümüzde insanların hızlı yaşam temposu içinde beden sağlığı açısından birçok organın ihtiyaçlarına önem vermediklerini vurguluyor. KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Seçkin Ulusoy da, sağlıklı ve uzun yaşamak için burundan nefes almanın önemine dikkat çekti. 

Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, uzun ve sağlıklı yaşamak için günümüzde holistik yaşam tarzını benimsemek ve bunun gereklerini uygulamak gerektiğini söyledi. "Sağlıklı olmak için sadece doğru egzersiz ya da beslenme yanında doğru nefes alma ve pozitif bir yaşam tarzı içeren psikoloji de hazırlamak gibi kompleks birçok unsurları da içeriyor." diyen Doç. Dr. Ulusoy, sağlık için mecburiyetlerden başlıcasının da doğru nefes almak olduğunu dile getirdi. 
Kanuni'nin 'Olmaya cihanda devlet, bir nefes sıhhat gibi' vecizesinden yola çıkarak iyi nefes almanın sağlığa faydaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ulusoy, "Birçoğumuzun fazla önemli olmadığını düşündüğümüz burundan iyi nefes alamama problemi gün içindeki enerjimizi, rahat ve dinlendirici uyumamızı, kalp ve dolaşım sistemlerimizin yanında hormonal yapımızı da sıkıntıya sokmakta ve hatta cinsel hayatımızı da olumsuz etkiliyor" dedi. 

"Kaliteli uyku için doğru nefes almak şart" 
Burundan nefes almanı önemine dikkat çeken Doç. Dr. Ulusoy, "Burundan nefes alamayan insanlar ağızdan da nefes alarak hayatlarını devam edebilir ancak burun solunum organı olmasının yanı sıra havayı ısıtıp nemlendirerek akciğerlere gerektiği kıvamda sunan bir organ olmasının yanında koku ve konuşma fonksiyonunda da önemli görevleri bulunuyor. Burun deliklerinden alınabilen hava uyku kalitesini arttrıp horlamayı da azaltabiliyor. Uykuda ağzı açık uyuyarak burnunu kullanamayan kişilerde horlama ve uyku apnesi denilen uykuda nefes durması daha fazla görülüyor. Kaliteli uyku uyuyamayan kişilerde yorgun ve baş ağrısı ile uyanıp, gün içerisinde uyuklama yanında metabolik bozuklukların yanı sıra cinsel isteksizlik gibi daha birçok sorun ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kaydetti. 

"Horlama sosyal bir sorun" 
Horlamanın yumuşak damağın titreşimi ile ilgili ve kişinin beraber uyuduğu insanları rahatsız eden bir sosyal sorun olarak son yıllarda daha fazla öne çıktığını söyleyen Doç. Dr. Ulusoy, "Horlama sorunu olan kişilerin yanında ya da yakınında uyuyan kişilerde de uyku bozuklukları ve işitme problemleri gibi sağlık sorunları görülebiliyor. Son yıllarda boşanma nedenlerinden biri olmaya başlayan horlama nedeniyle aile bütünlüğünü tehdit eden sosyal bir sorun olarak ilişkileri tehdit ediyor" açıklamasında bulundu. 

"Sağlıklı nefes almada doğru burun ameliyatı yöntemi önemli" 
Burun tıkanıklığının en sık nedenleri arasında burun içinde orta kısımdaki ve septum adı verilen kıkırdak, kemikten oluşan yapının eğriliklerinin yer aldığını belirten Doç. Dr. Ulusoy, "Halk arasında burun eti diye de tabir edilen konka adı verilen aslında bir solunum organı olan ve burun fizyolojisinde oldukça önemli görevleri olan yapılarında aşırı büyümeleri sebep olabiliyor. 

Septorinoplasti ameliyatlarında estetik burun cerrahisi yöntemleriyle burnun dış çatısındaki bozukluklarda giderilirken aynı zamanda burnun daha iyi nefes alması da sağlanıyor. Burnun rahat ve sağlıklı nefes alması açısından burun şeklide önem kazanıyor. Orta hattan sapmış ve eğri görünen bir burnun fonksiyonlarının da bundan etkilenmesi kaçınılmazdır" dedi. 
Burun ön bölümündeki kıkırdak eğriliklerinde burun estetiği teknikleri kullanılmadığı takdirde sorunun tamamen çözülmeyebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Seçkin Ulusoy, "Burun ucu düşüklüğü dış kapakçık denilen valf bölgesini kısıtlayarak nefes almayı da engelliyor. Oldukça sık karşılaşılan bu durumu hastalar en iyi 'Burun uçlarının kalkmasıyla rahat nefes alabildikleri' şeklinde ifade ediyor. Bu sık rastlanılan sorunda başlıca açık yöntem septorinoplastide gerektiren sebeplerin başında geliyor. Buna yönelik uygulanacak doğru ameliyatla kişi tamamen rahat nefes alabiliyor" diyerek sağlıklı nefes almak için burun ameliyatının doğru yöntemler ile gerçekleştirilmesini belirtti. 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı