• $32,3487
  • 35,1271
  • 2307.79
  • 9079.97
3 Nisan 2017 Pazartesi 17:35 | Son Güncelleme:

2017'de otizm'de neredeyiz

2017'de otizm'de neredeyiz

Otizm Günü dolayısıyla düzenlenen "2017'de Otizm'de Neredeyiz" konulu bilimsel etkinliğe katıla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, bu konuda farkındalık oluşturmak adına Türkiye'de birçok yeri mavi renkle ışıklandırdıklarını ve bu yıl ilk kez bakanlık binalarını da aynı şekilde yaptıklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 16 Nisan'da çok daha güçlü bir Türkiye'yi kurmayı hedeflediklerini belirterek, "Daha güçlü bir Türkiye'de toplumun tüm kesimleri için, daha fazla hizmetin olduğu, özellikle engelli vatandaşlarımızın, özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın da çok daha güçlü bir eğitimle desteklendiği bir Türkiye'yi kurmayı hedefliyoruz." dedi..
Kaya, bu konuda farkındalık oluşturmak adına çalışmalar yürüttüklerini belirterek, son 15 yılda, ekonomide, sağlık ve eğitimde olduğu gibi sosyal politikalar alanında da engellilerin yaşamını kolaylaştıracak çok büyük değişimler gerçekleştirdiklerini aktardı.
Her bir vatandaşı görüp gözeten, her bir insanın sıkıntısına çare olmaya çalışan sosyal devlet anlayışının, hükümetleri döneminde anlam ve değer kazandığını vurgulayan Kaya, "Hiç kimsenin kendi kaderine terk edilmediği, hiç kimsenin çaresiz bırakılmadığı bir Türkiye anlayışıyla, engellilerimize yönelik hizmetlerimizi üretmeye, çözümler geliştirmeye gayretlerimize, çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.


Hak temelli hizmet anlayışı
Bakan Kaya, sosyal politikalarda gerçekleştirdikleri büyük reformlarla, engelli bireylerin eğitimde, istihdamda, bakım hizmetlerinde yeni imkanlara kavuştuğunu anlatarak, "Engelli bireylerimize verdiğimiz hizmetlerde asla maliyet hesabı yapmadık. Engelli ve yaşlılarımızın, kadın ve çocuklarımızın, şehit yakını ve gazilerimizin refah seviyesini yükselttik. Engelli vatandaşlarımızın hayatın her alanında yer almalarını sağlamak ve engelleri ortadan kaldırmak için 'hak temelli' hizmet anlayışını getirdik." değerlendirmesinde bulundu.


483 bin 561 vatandaşa evde bakım desteği
Kaya, bu anlamda verdikleri hizmetlere ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti:
"Engelli aylığı ve engelli bakım ücretinde yaptığımız düzenlemelerle, evde bakım modeline yeni bir boyut kazandırdık. Bugün 483 bin 561 vatandaşımıza ayda 960 lira evde bakım desteği veriyoruz. Bugün 623 bin 765 engelli kardeşimiz engelli maaşı alıyor. Buna ek olarak yüzde 40'ın üzerinde engelli raporu olan 18 yaşından küçük engelli çocuklarımızın yakınlarına ödenmek üzere Engelli Yakını Aylığı uygulamasını da hayata geçirdik. 93 bin 356 engelli yakınımız bu uygulamadan faydalanmakta."


‘Gerçek bir rehabiliyasyon modeli kurulacak’
Ayrıca, ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engelliler için de Umut Evi uygulamasını hayata geçirdiklerini, bakanlıklarının, hizmet kuruluşlarında uzman personel eliyle otizmli bireylerin ihtiyaçlarına dönük bakım hizmeti sunulduğunu anlatan Kaya, bu kapsamda pilot uygulama olarak İstanbul Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ile merkeze bağlı Umut Evi çalışmasının başlatıldığını dile getirdi.
Bu uygulamalar neticesinde en büyük hedeflerinin, otizmli çocuklar için gerçek bir rehabilitasyon modeli ortaya çıkarmak olduğuna işaret eden Kaya, başta Engelli Destek Programı EDES olmak üzere, bu anlamda yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Fatma Betül Sayan Kaya, "Dünyada son yıllarda şeker, kanser ve AIDS dahil olmak üzere birçok hastalıktan daha fazla sayıda otizm teşhisi konmakta. Bu sebeple de Birleşmiş Milletler 2 Nisan'ı Otizm Farkındalık Günü olarak ilan etti ve biz de nisan ayı içinde otizm konusunda farkındalığı artıracak çalışmalara hep birlikte imza atacağız." diyerek, bakanlık olarak, otizmli bireyler ve ailelerine güçlü bir şekilde destek olmak için harekete geçtiklerini, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini alarak Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı'nı hazırladıklarını ifade etti.


‘Çok önemli tarihi bir süreçten geçiyoruz’
Eylem planının 6 eksenden oluştuğunu hatırlatan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bakanlığımız ile ilgili tüm kurum ve kuruluşların otizm konusunda yükümlülüklerinin yer aldığı eylem planı bundan sonraki çalışmalarımızda da çok önemli bir yol haritamız olacak. Yeni dönem, inşallah Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylere yönelik yeni hizmet modellerinin hayata geçirildiği, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde kalitenin hızla arttığı bir dönem olacaktır. Sayın Başbakanımızın bir de sözü olmuştu, otizmli bireylerin eğitim saatlerinin de artırılacağı sözünü vermişti. Biz de bu konuda bu çalışmaların da aynı zamanda takipçisi olacağız. Ülkemiz hızla gelişmeye, büyümeye devam ediyor. Sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, toplumsal refah seviyesinin yükseltilmesi ancak güçlü bir iradeyle mümkündür. Çok önemli tarihi bir süreçten geçiyoruz. 16 Nisan'da Türkiye'de bir referandum oylaması yapılacak. İnşallah biz 16 Nisan'da çok daha güçlü bir Türkiye'yi kurmayı hedefliyoruz. Daha güçlü bir Türkiye'de toplumun tüm kesimleri için, daha fazla hizmetin olduğu, özellikle engelli vatandaşlarımızın, özel eğitime ihtiyacı olan çocuklarımızın da çok daha güçlü bir eğitimle desteklendiği bir Türkiye'yi kurmayı hedefliyoruz."
Kaya, sözlerini "İnşallah 16 Nisan'da çıkacak sonuçla yeni ve çok daha güçlü Türkiye'de otizmli çocuklarımız için de çok daha büyük hizmetler yapacağımıza inancım tam." diyerek tamamladı. (AA)

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'