• $32,3775
  • 34,9675
  • 2325.68
  • 9082
4 Eylül 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Yoğun duygu barındırıyoruz

Yoğun duygu barındırıyoruz

Sabhankra 12 yıldır müzik yapan ve Türkiye’deki metal müzik piyasasında ilgi gören bir topluluk. Kariyerlerine üç albüm ve üç EP sığdıran topluluğun ‘Revenge‘ isimli son albümü Rus müzik şirketi Haarbn tarafından yayınlandı.

ALİ MERT ALAN
alimertalan@gmail.com 

Melodik Folk Death Metal grubu Sabhankra’yla “Revenge” albümlerinin yayınlanması ardından konuştuk. Topluluğun gitaristi ve solisti Savaş Sungur albümün hikayesini ve yerli metal müzik piyasasında rahatsızlık duyduğu konuları anlattı. 

Yeni albümünüz 'Revenge' kısa bir süre önce yayınlandı. Albümünüz lirikal olarak neleri anlatıyor? 
Son albümümüz aslında yıllar önce bestelediğimiz fakat Türkiye'deki rock-metal piyasasının elverişsizliği nedeniyle kenarda beklettiğimiz bir hikâyeydi. Bizim şarkı sözlerimiz genellikle kahramanlık hikayeleri ve savaşlar gibi konuları ele alıyor. 'Revenge'in sözleri de yine bu çizgide. Albümün sözleri eski davulcumuz Yağız Nevzat İpek'in 2006'da yazdığı bir hikâye kapsamında yazılmıştı.az sayıda festival var

Piyasanın elverişsizliğinden kastınız nedir? 
Ülkede doğru dürüst bir konser salonu yok, barlar albümlü gruplara değil cover gruplarına yer veriyor. Maalesef ülkemizde yaptığımız müzikle ilgili az sayıda festival olması da bizim için olumsuz bir durum. Yapım şirketleri de grupları teslim almayacakları şekilde hiçbir anlaşma sunmuyorlar, kimsenin performans sergileyen gruplara para ödemek istememesi, müzisyenlerin hiç harcaması olmuyormuş gibi davranılması ilk aklıma gelenler. Bu durum bazı grupları bitirirken bizim gibi bu işle ciddi anlamda ilgilenenlerin yurt dışındaki şirketlerle anlaşabilmeleri için işlerini daha özenli ve yapmalarını sağlıyor. dinleyici kitlemiz değiştiAlbümün adı 'Revenge' yani 'intikam'…Evet,  albümde anlatılan hikâye bir intikam barındırıyor. 

(Savaş Sungur - Gitar/Vokal, Rıdvan Başoğlu - Davul, Gürkan Yücel - Bas Gitar, Süha Kozbey - Gitar)

Hayatında metal müzik dinlememiş insanlara Sabhankra’nın müziğini nasıl tanımlarsın?
Genel olarak sinemada izledikleri epik/macera tarzındaki filmlerin müziklerinin elektro gitarla çalındığını düşünsünler: Elektro gitar ağırlıklı olarak icra edilen yoğun duygu ve büyük bir enerji barındıran bir notalar bütünü... En azından bizim için böyle. Biraz daha detaya girmek gerekirse; Sabhankra'nın müzikal yanı kurulduğu günden bu yana bizim dinlediğimiz müziklerin etkisiyle hep başka yönlere kaydı. 'Metal' tarzı içinde bulunan alt türlerin çoğuna bulaştık bu 10 küsür sene içinde. Grubu kurduğumuzda daha çok thrash metal, ambiyans ve folk tarzlarını dinliyorduk ve ilk albümümüz de bunların ağır etkilerini taşıyor. Daha sonra biraz daha gitar müziğine evrildik ve tarzımız sertleşti. Dinleyici kitlemiz değişti. Grupta çok fazla değişiklik olmuyor ama bize katılan arkadaşlarımızın tercihleri ve zevkleri de yönümüzü netleştirmemiz ve karakterimizi kuvvetlendirmemizde büyük pay sahibi oldu. Bana göre yaptığımız müzik biraz daha oturaklı artık. sevdiğimiz şarkılardı 

Peki siz neler dinliyorsunuz? 
Her tarz müziği dinliyorum. Elbette metal müzik dinlediklerimin başında geliyor diğer tarzlar anlamında oldukça açık fikirliyim. 90’lar Türkçe pop, new age ve metal ilgi alanlarım arasında. Süha ise daha çok 80’lerin pop ve glam rock müziğine hayran ve gitar çalışı da bu yönde gelişti. 

Siz, 'Duydum ki Unutmuşsun', 'Ne Ola Yar Ola', 'Tut Elimi' gibi şarkıları cover’ladınız. Ve şarkıların Sabhankra yorumlarını YouTube sayfanıza koydunuz. Peki, Sabhankra olarak neden Türkçe özler de yazmıyorsunuz?
Cover'ladığımız şarkılar genellikle çocukken sevdiğimiz şarkılar. Sevdiğimiz için kaydettikve internete koyduk. Onlar bizim sıfırdan yazdığımız şarkılar  olsaydı sözleri Türkçe olmazdı. Türkçe sözlü metal müzik yapan gruplar olabilir ama bizim yaptığımız müzik tarzının Türkçenin fonetik yapısına çok uygun olduğunu düşünmüyorum.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı