• $32,3455
  • 35,1367
  • 2308.05
  • 9079.97
14 Ocak 2018 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Yapımcılık akademisi öğrencilerine önemli kariyer kapılarını açıyor!

Yapımcılık akademisi öğrencilerine önemli kariyer kapılarını açıyor!

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Sinema filminizin, TV dizinizin ya da belgeselinizin tüm dünyada gösterime girmesini ister miydiniz? Peki ya bilgisayar oyununuzun, Londra’dan Tokyo’ya dünyanın bütün büyük şehirlerinde turnuvaları düzenlenseydi? Ayrıntılar yazımızda.

Sınırlı kontenjanı ve seçkin öğretim elemanlarıyla ilk kez bu yıl faaliyet gösterecek olan Yapımcılık Akademisi, medya sektöründe yüksek hedefleri olan sektör çalışanlarının başvurularını bekliyor. Başvurular arasından yapılacak ön değerlendirmeyle seçilen adaylar, eğitimin detayları hakkında bilgilendirilecekler. Bahçeşehir Üniversitesi’nde eğitime başlayacak olan Yapımcılık Akademisiyle ilgili konuşmak üzere koordinatörler Dorukhan Acar ve Erkan Büker’le görüştük. Başvurular 16 Ocağa kadar son 2 gün kaçırmayın!

Türk sinema ve dizi sektörü yurt dışında yeteri kadar biliniyor mu? 

İçerik üreticisi olarak Türkiye dünyanın ilk 10 üreticisi arasında. Asya›da Çin, Hindistan ve Güney Kore, ABD, Almanya, Brezilya, Fransa, Nijerya ile birlikte en çok üretim yapan ülkelerdeniz. Tükettiğimiz içerik genel olarak yerel olduğundan, üretilen içerik de yerel hedef kitle için üretiliyor. Dizilerimizde yerel içeriklerin özellikle dönem dizileri, İstanbul ve Anadolu›nun bazı bölgelerinin ve/veya kültürlerinin yansıtıldığı kurgudaki işlerin küreselde de bir yansıması ve ilgi çekmesi var. Dolayısıyla dizilerimiz ve dizi sektörümüz dünyada da belirli bir bilinirlik ve saygı görüyor. Uzun metrajda ise özellikle komedi, drama, romantik temalı eserlerde içerik yerel olduğunda, küresel bir yansıma yakalamak daha zor oluyor. Nuri Bilge, Ferzan Özpetek gibi küreselde de belirli etki alanı olan sanatçılarımız olsa da film tarafında hali hazırda dizilerden gerideyiz. 

Ne gibi eksiklerimiz var? 

Sektörde özellikle kamera arkasında ve set çevresinde çok yetkin insan kaynağımız mevcut. Ancak olayın “iş” tarafında sektörün boyutlarından da kaynaklı olarak ciddi gelişme potansiyelimiz var. Film ve dizilerde kullanılan aksesuarların merkezi depolarda saklanmasından tutun, film stüdyolarımız ve platolarımıza kadar pek çok alanda kendimizi gelişmiş ülkelerle kıyaslarsak, gelişme potansiyelimiz net olarak ortaya çıkacaktır. Yurtdışından ithal edilecek malzemelerden, yabancı sanatçı ve görevli çalıştırmaya kadar pek çok alanda bürokratik engeller mevcut. Son dönemde özellikle mevzuat anlamında Sinema Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı önderliğinde ciddi anlamda pozitif gelişmeler görmüş olsak da, bürokrasimiz halen bir sorun. Son olarak da sektördeki yapımcılardan dağıtımcılara, oyunculardan mecra sahiplerine sektör paydaşlarında da sürdürülebilir mesleki gelişim aksiyonları ve bilime dayalı çalışma mantığında da bazı açıklar var. 

Film çekimlerinde nasıl zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

Hiçbir iş kolay değil yani buzdolabı üreticisi ve restoran işletmecisi ekosistemsel olarak nasıl sorunlarla karşılaşıyorsa, içerik üreticileri de aynı sorunlarla karşılaşıyor. Bütçesel akış sorunları, planlama eksiklikleri, “kısmetsizlik” olarak adlandırılabilecek mekan/ekipman sorunları, yaratıcılık adı altında disiplinsizlik, bürokratik zorluklar, tanıdık bazlı atamalardan kaynaklı yetkinlik sorunları karşılaşılan temel zorluklar. Ancak yine de tersten bakınca sektör olarak şapkadan tavşan çıkarıyor olduğumuzu söylemek de lazım. 

Yapımcılık Akademisiyle neyi hedefliyorsunuz?

Yapımcılık Akademisini bir yapımcının önündeki bütün değer zincirini düşünerek kurguladık. Sektörde işin yaratıcı tarafından bağımsız olarak işin endüstriyel tarafında gelişme potansiyeli var demiştik. Buradan yola çıkarak içerik üretimi, strateji, film fonlama, dağıtım, eğlence hukuku, teşvikler, yurtdışı satış, yan gelirler, pazarlama, TV dünyası, Pay TV dünyası, telekom medya entegrasyonu gibi bütün ana başlıklara dokunan bir program kurguladık. Programın amacı, programı bitiren öğrencilerin değer zincirinin tamamı hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak; sektörün endüstriye dönüşümü için gerekli insan kaynağımızı yetiştirmek ve sürdürülebilir bir şekilde sektörün hem yerel hem küresel anlamda hak ettiği yere erişimine ön ayak olabilmek. 

Akademiden mezun olan gençleri ne gibi imkânlar bekliyor?

Akademideki eğitmen havuzunu incelediğimizde dağıtımcılar, TV kanalları, pay TV kanalları, telekom operatörleri, yurtdışı satış ajanları, yapım firmaları, sektör tedarikçileri, veri sağlayıcı küresel kuruluşlar gibi pek çok yerel-bölgesel sektör lideri firmadan üst düzey yönetici göreceksiniz. Programın bitirme projeli olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda, öğrencilerin bütün bu yöneticilere projelerini sunma ve projelerini hayata geçme imkânı olduğunu görebiliriz. Bunun dışında da sektör paydaşlarının üst düzey yöneticilerinden önemli bir grup da programda ders verdiğinden, öğrencilerin program esnasında bu yöneticilerle bire bir tanışma ve kendilerini onlar gösterme imkânı da var. Dolayısıyla programın öğrencilere önemli bir kariyer kapısı açabileceğini düşünüyoruz.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'