• $32,3458
  • 35,1285
  • 2307.13
  • 9079.97
26 Nisan 2015 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

TURKIYA TURKIYA Sesleri gönlümüzü fethetti

TURKIYA TURKIYA Sesleri gönlümüzü fethetti

Trabzon Erdoğdu Lisesi’nin, Guatemala’da dünya şampiyonu olması, futbolda uluslararası başarıya duyulan özlemimizi dindirdi. Özellikle finalde Brezilya’ya karşı alınan 2-1’lik galibiyet, bu zafere çok daha özel bir anlam kattı.

KENAN KARCI
kenan.karci@aksam.com.tr

Sahada ter dökenler bu başarının vitrinini süslerken, işin mutfağında çalışan ustaların da kuşkusuz bu başarıda en az oyuncular kadar payı vardı. Ailenin Reis’i Okul Müdürü Ali Turan da gazetemize başarıya giden yolda yaşanan sıkıntı ve coşkuları anlattı. Diğer okullara örnek olacak önerilerde bulundu.

Okulla sporu bir arada yürütme konusunda her zaman tartışılan bir konu. Ne dersiniz?

Tabii ki zor bir durum. Bir tıp fakültesinde okuyacak öğrencinin kolay üstesinden geleceği bir durum değil. Çünkü bu çocuklar her Allah’ın günü dersten sonra 2.5 saat antrenmana gidiyorlar. Eve yorgun geliyorlar. Ders çalışma zamanları kısalıyor.

Peki, nasıl üstesinden geliyorlar?

Hem okulu hem de sporu fevkalade başarılı yürüten öğrencilerimiz var. Mesela YGS sınavında en yüksek puanı alanlardan biri de bizim oyuncularımızdan biriydi. Ama gerçekten bir müfredat değişikliğine, programa ihtiyaç var.

Sizin tavsiyeniz ne olur?

Bu spor yapan çocuklara, ileride hayatlarını kazanabilecekleri bir ek puan, üniversiteye yerleşecekleri imkân sağlanırsa diğer derslerle çok fazla uğraşamazlar. Hayatta kalacak bilgileri öğrenirler.

Zor şartlar altında bir turnuva oynadınız. Terör saldırısından endişe duydunuz mu?

Bizi yakından etkileyen bir durum değildi. Ama onlar gerekli önlemleri almak durumundaydılar. ‘Tatil köyü’ denilen bir mekânda kaldık. Değişik şehirlerde maçları oynattılar.

Güvenlik nasıl sağlandı?

Önümüzde ve arkamızda bir polis arabasıyla getirip götürdüler. Kaldığımız yer çok nezih bir yerdi. Tatil Köyü’nün dışına çıkmamızı yasakladılar. Ama bulunduğumuz şartlar çok iyiydi.

Yemek konusunu nasıl çözdünüz?

Yemek konusunda sıkıntı çekmedik. Tropikal meyveler sabah kahvaltısında verildi. Tavuk, balık ve pilav. Çocuklarımız aç kalmadı.

Türkiye’yle kıyasladığınızda izlenimleriniz neler?

Kaldığımız yer dünyanın en güzel mekânıydı ama duvarlarla çevriliydi. Duvarların ötesine çıktığınız zaman bizden 50 yıl eskide bir tablo var. Sefil ve fakir bir ülke. Ama kaldığımız mekân, kim nasıl yapmışsa çok büyük bir yer.

Şampiyonluktan sonra öğrencilerin yürüyüşü değişti mi?

Kesinlikle yürüyüşleri değişmedi. Benim onlara söylediğim bir şey var. “Çok büyük futbolcu olmak için saygınızı kaybetmemeniz gerekiyor.” Bunu da orada gösterdiler. Maçlardan önce mutlaka rakip takımın kulübesine gidip, yedek oyuncular dâhil herkese başarı dilediler. Maçlardan sonra da rakibi tebrik ettiler. Gösterdikleri bu örnek davranışla dünyanın gündemine oturdular. Hiçbir ülke takımı bizim kulübemize gelmedi. Ama biz gittik. Müthiş sempati topladık. 

Yani Guatemala’da mı ‘Bize Trabzon’ oldu?

Guatemala’da önce “Türkiye!” sonra “Trabzon!” diye bağrıldı. Şehir stadında “Turkiya, Turkiye” sesleri yüreğimizi dağladı, gönlümüzü fethetti. Çünkü milyarlarca paraya yapılamayacak reklâmı bizim çocuklarımız oradaki örnek davranışlarla yaptılar. Bu kupadan daha önemliydi.

Kolbastı’yı da tanıttınız Guatemala’ya?

Kolbastı da oynadık. O kanımızda var, ayıramıyoruz kendimizden. Onlar da kolbastıya tribünden eşlik ettiler. Maçtan sonra çocuklar imza atmaya yetişemediler.

Bir Amerika takımı olan, futbolun sempatik ülkesi Brezilya’ya rağmen taraftar sizi mi destekledi?

Guatemala finalde de bizi tutmak zorunda kaldı. Çünkü hem iyi futbol oynayan hem de futbol adına, barış, kardeşlik adına doğru mesajlar veren takım bizdik.

Hiç Türk taraftar yok muydu?

Sadece bir kişiye rastladım, o da İngiliz firmasında çalışan bir mühendisti. Guatemala hükümeti güvenlik sağlama konusunda garanti veremediği için kimse gelemedi.

Trabzonspor’la ilişkileriniz nasıl?

Çok iyi. Bize malzeme, teknik adam, masör anlamında her türlü desteği bize sağlıyorlar. Sağ olsunlar. Onlardan her türlü desteği aldık.

Örnek bir müdür olarak, diğer okulların yöneticilerine ne tavsiye edersiniz?

Biz müdürlerin görevi gittiğimiz okula bir şey verebilmek. Bunu yaptığımız zaman mutluyuz. Şimdi benim de gönlüm ferah. Bu hizmetlerimin karşılığını böyle mutlulukla yaşamış oluyorum.

CUMHURBAŞKANI AĞIRLAYACAK

Okul Müdürü Ali Turan, Cumhurbaşkanı özel kalem müdürlüğünün kendileriyle temasa geçtiğini de açıkladı. Turan, "Cumhurbaşkanı gündemi yoğun olduğu için bizi hemen kabul edemedi. Ancak daha sonra bu ziyaretin gerçekleşmesi için bir program yapılacağını bildirdiler.

9 KARDEŞİN EN KÜÇÜĞÜ

Okul Müdürü Ali Turan, 9 kardeşin en küçüğü. Ailede herkesin gururu. Öyle ki kardeşi de oğlunun adını Ali koymuş. Uçağın inişini beklerken yeğen Ali Turan, "Aslı henüz gelmedi ama çakması burada" diye bizimle şakalaşıyor.

Yeşilçam klasiği gibiydi 

Karşılama merasimi tam bir Yeşilçam Klasiği gibi… Kucaklaşmalar, sarılmalar, gururlu bakışlar… Sonra kupa geliyor. Tezahüratlar başlıyor. Ve o Trabzonspor’un dillere pelesenk olan tezahüratı "Bize her yer Trabzon!" diye bağırmalar başlıyor.

UŞAKLAR ADAMI YOLUNDAN ÇEVİRİR

Karşılamada Trabzonspor taraftarının yıllardır özlenen başarılara duyduğu susamışlık çok bariz bir şekilde görülüyor. Erdoğdu Lisesi, bir dünya şampiyonu gibi meşalelerle karşılanıyor. Oyuncular bu seremonilerden yorgun… Bir an önce kendilerini otobüse atıyorlar. Ama ne çare… Dışarıdaki kalabalık, "Trabzon sizinle gurur duyuyor", "Adem Hoca buraya, üçlü çektir tayfaya" diye diretiyor. Takım tekrar otobüsten iniyor. Tıkanan trafiğe, çalınan kornalara aldırış eden yok. Yolun tam ortasında tezahüratlar ayyuka çıkıyor, "1-2-3 En büyük Trabzon.

BİZİM ÜLKEMİZ CENNET

Erdoğdu Lisesi Antrenörü Adem Cebeci ise Guatemala’daki sosyal yaşamı anlattı, önemli mesajlar verdi: "Söyleyecek çok kelime bulamıyoruz. İnanılmaz mutluyuz. Ay-Yıldızlı bayrağımızı orada dalgalandırmanın gururunu yaşadık. Çok zor oldu. Buradan tüm devlet büyüklerimize, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. Orada silahlar altında maçlara gittik. Buradan belki de 50 yıl geriye gittik. Gördük ki biz bir cennette yaşıyoruz. Ülkemiz her şeyi hak ediyor."

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'