• $32,4055
  • 35,4129
  • 2326.87
  • 9079.97
21 Ağustos 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Transferlerin kazananı Beşiktaş

Transferlerin kazananı Beşiktaş

MUSTAFA SAPMAZ
mustafa.sapmaz@aksam.com.tr

Yaz aylarının bu zamanında erkekleri elinde kâğıt kalem, tavana bakarak hesap yaparken görebilirsiniz. Şaşırmayın. Sakın ha, evin mutfak hesabını yaptıklarını da sanmayın. O konuda bu kadar titiz davranmayabilirler. Oradan üç gelecek, buraya beş verilecek, şuradan iki alsak… En has muhasebeciden daha has muhasebeci edasıyla toplar çıkarırlarken taraftarı oldukları kulüplerin transferlerinin maliyetini hesaplıyorlardır!

Şenol Güneş geçen hafta içinde “Biz şampiyon olduk. Galatasaray bizden daha fazla bonservis bedeli vererek transfer yapıyor. Kafam basmıyor” demişti. Hocanın bu hesabını emin olun, ucundan kıyısından biraz futbola bulaşmış her erkek bu yaz yapmıştır. Elbette transfer dönemi sadece parayla açıklanamaz. Hesabından çok hissettirdiği duygu önemlidir. Coşku! Transferin coşku olduğunu anlayabilmek için en muhlis adamın yeni transfer açıklandığında yüzüne bakmanız yeterlidir. Mahallenin sessiz kendi halinde denilen delikanlısını, havalimanındaki yeni transfer karşılamasında arkadaşının omzundan balıklama uçtuğunu görürsünüz. O denli coşturur.
Türkiye’de hep algılar oluşturulur. Durum değişse de o algı değişmez. Türkiye Süper Lig transferleri de son dönemde bundan nasibini alır. Futbol Kulüpleri büyük borç batağında. Artıda olan kulüp parmakla sayılacak durumda. Ancak şu da bir gerçek ki, son iki yıldır yaz transferinde kulüpler bonservise ödedikleri parada artıdalar. Geçen sezon artı olan bu rakam 17,89 milyon euro iken bu sezon 7,9 milyon euro. Elbette transfer sezonunun kapanmasına daha süre var. Kulüpler haziran başından bu yana gösterdikleri tavrın dışına çıkmazlarsa, bu yıl da artıda kapatacak gibi. Bu durumu UEFA’nın Finansal Fair Play kıskacıyla açıklayabilirsiniz. Asıl gelişme ligde hesabını kitabını bilen hoca sayısının artmasıdır. Geçen yaz Türk kulüpleri transfere 105,5 milyon euro harcamıştı. Bu yazsa transferin kapanmasına iki hafta kala 37,6 milyon euro harcadılar. Bu sene azalma olduğu gerçek. Fakat bonservis bedelsiz alınan futbolcularda ödenen paranır ne kadar olduğu bilinmiyor. Transfer dönemindeki tek kara delik bu.

KARLI KARTAL

Şu ana kadar 2,6 milyon euro harcadığı halde 11,2 milyon euro kazanan Beşiktaş, transfer döneminin artı hanesinin başında yer alıyor (8,6 milyon euro). Onu 7,35 milyon euro artıyla Bursaspor izliyor. Geçen yıl UEFA’dan transfer yasağı olduğu için para harcayamayan Mersin İdman Yurdu, bu yaz tam beş kulüp bonservis bedeline kuruş ödemeden transfer yaptı.
Transfer döneminde harcadığı kazandığından fazla olan kulüpler sıralamasında ilk sırada Trabzonspor var. Futbolcu satışından 2,2 milyon euro kazanan Karadeniz ekibi, 11,04 milyon euro bonservis bedeli ödeyerek alım gerçekleştirdi. Sarı Kırmızılılar geçen yaz 21,3 milyon euro bonservis satışından kasasına koymuştu. Bu yaz yine futbolcu satışından 10 milyon euro kazandılar. Ancak bu kez daha fazla harcadılar. Henüz transferlerini tamamlamadıkları halde -3,3 milyon euro zarardalar. Geçen yaz -21,1 milyon euro ile hovarda görünüm sergileyen Fenerbahçe, bu yaz sıkı bir transfer diyetinde. Sarı Lacivertliler UEFA anlaşması sonrası bu yaz sadece 6 milyon euro harcadılar. Portekizli oyuncuları Nani’nin satışından 8,5 milyon euro kazandıklarını düşünürseniz bu yılı kârlı kapatmaya yakınlar. Geçtiğimiz yıllar hesapsız harcamalarla bütçelerini kabartan Türk kulüplerinin bu yaz cimri davrandığını söylemek doğru olur. Avrupa’da uçuk bonservis rakamları konuşulduğu bir yaz transfer dönemini bitirmek üzereyiz. İngiliz kulüpleri bu yıl transfer pazarını yukarıya çektiler. Neredeyse bu durum bizim kulüplerin taraftarlarına bir futbolcunun hayalini bile kurdurmaya imkân verdirmeyecek hal almak üzere. Fakat transfer dönemi bizde biraz da umut satmaktır. Liverpool’un geçen yaz 46 milyon euro’ya transfer ettiği ve bu yıl 30 milyon euro’ya satmayı düşündüğü Benteke’yi manşetlerden düşürmedik. Güzel bir hayaldi. Transfer döneminde muhasebeciden daha muhasebeci kesilmek, geçmişte zarar etmiş kulüplerin bol olduğu memleketimizde olmazsa olmaz artık. Kulüplerin de bu edada olduğunu görmek güzel. Şöyle bir soruyla bitirelim. Bir transfer meselesinde ne kadar zarar edebilirsiniz? Manchester United dört yıl önce Juventus’a bedava gönderdiği Fransız futbolcusunu geri almak için bu yaz tam 120 milyon euro ödedi. Evet dua edelim ki kulüplerimiz transferde henüz bu kadar büyük hata yapmadılar.

BEŞİKTAŞ

Gelenler: Adriano (Barcelona ), Marcelo (Hannover 96), Gökhan Gönül (Fenerbahçe), Fabricio Agosto Ramírez (Deportivo La Coruña), Kenneth Omeruo (Chelsea- Kiralık)

FENERBAHÇE

Gelenler: Aatif Chahechouhe (Sivasspor), Gregory van der Wiel (PSG), Fabiano (Porto-Kiralık), Roman Neustadter (Shalke 04), Martin Skrtel (Liverpool), İsmail Köybaşı (Beşiktaş)

GALATASARAY

Gelenler: Serdar Aziz(Bursaspor), Emrah Başsan (Antalyaspor), Eren Derdiyok (Kasımpaşa), Luis Cavanda ( Trabzonspor), Tolga Ciğerci (Hertha Berlin), Josue (Porto-kiralık)

TRABZONSPOR

Gelenler: Ramil Sheydaev (Zenit),  Matus Bero (Trencin), Jan Durica (Lokomotiv Moskova),  Fabian Castillo ( Dallas), Hyun-Jun Suk (Porto),  Ogenyi Onazi (Lazio), Luis Ibanez (Kızılyıldız)

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür