• $32,4123
  • 35,266
  • 2326.77
  • 9079.97
30 Ekim 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Portekiz’in en renkli kenti Lizbon

Portekiz’in en renkli kenti Lizbon

Abdurrahman Cüneyd Fidancı
acuneyd@gmail.com

Avrupa’nın en batısı… Portekiz’in en zengin, en büyük, en kalabalık ve en renkli kenti Lizbon turistler için de oldukça gözde bir kent...

Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın oluşturduğu zengin bir kültüre sahip.  İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulu. Köprüsü Haliç’i andırıyor. Tramvaylarıyla İstanbul’a benzetiliyor. 1260 yılından bu yana Portekiz’in başkentliğini yapan Lizbon, aynı zamanda İber yarımadasının da önemli finans merkezlerinden. Yaz aylarıyla birlikte en uygun dönem ekim, kasım, mart ve nisan ayları hava sıcaklığı açısından ziyarete daha uygun. Lizbon’a gitmek için en uygun biletleri de bu tarihlerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Her zaman olduğu gibi turna.com sitesinin avantaj ve kampanyalarından yararlandım. THY ile İstanbul’dan direk uçuş var. Yaklaşık 5 saat sürüyor. Yolculuk süresini de en verimli bir şekilde geçirmek için dergi, kitaplar gerekiyor. Lizbon’a gideceğimi duyan BA Medya kurucularından Orhan Saat hemen çantama iki kitap koydu. Çalışkanlığı ve güler yüzlülüğü herkesçe bilinen Adana Milletvekili Prof.Dr. Necdet Ünüvar Hocamın ‘Her Dem Erdem’ ile ‘Dijital Siyaset’ adlı kitaplarıyla birlikte Dergistanbul adlı kent dergisi yolculuğumun daha rahat geçmesini sağladı. Kentin biraz da mutfak kültürüne değinmek gerekirse, Okyanus kıyısında olmanın tüm avantajlarını kullanıyor. Her türlü deniz ürünü mutfağın temel kaynağını oluşturuyor. Şarküteri çok önemli ama dikkat etmek gerekiyor, neredeyse hepsi domuz etinden. Günün her saati yenilen hamur işi tatlılar ve çörekler önemli yer tutuyor. Özellikle Belem tatlısı ki oldukça şöhretli. Araplardan Portekiz mutfağına giren Samosa adlı üçgen börekler de oldukça lezzetli.

Lizbon’un en büyük caddelerinden Avnida Liberdade, ortasında geniş ağaçlı, desenli parke taşları ve heykellerin yer aldığı geniş bir bulvar. Yürümekten büyük keyif alacaksınız. Kent merkezindeki zanaat sokakları dikkatinizi çekecektir. Sokakların isimleri ise, sokakta yer alan dükkânların sattığı ürünlerden geliyor. İspanyolca ile oldukça benzerliği bulunan Portekizce resmi dil. Şimdi kentin en önemli yerlerini hep birlikte gezelim.

ŞEHRİN KALBİ ROSSIO MEYDANI

En popüler yerlerden biri olan Rossio Meydanı, pek çok ünlü mağazaya, restorana ve kafeye ev sahipliği yapıyor. 4. Pedro’nun heykelinin yer aldığı meydan yüzyıllarca şehrin kalbini oluşturmuş. Bir zamanlar hayvan pazarı, boğa güreşlerinin yapıldığı arena ve engizisyon döneminde de infaz alanı olarak kullanılmış.

TARİHİ BÖLGE ALFAMA 

Lizbon’u belki de en güzel şekilde yansıtan, şehrin en tarihi mahallesinin yer aldığı bölge. Adını, Arapça’da hamam anlamına gelen ‘el-hamma’dan alıyor. Portekiz’in geleneksel müziği fado dinlemek ve fotoğraf çekimi için en ideal yer.  Bünyesinde barındırdığı Arap ve Roma unsurları sizi geçmişe götürecektir. Dar ve dik sokaklarını dolaşırken sizi hüzünlü ve duygu yüklü melodileriyle fado sizi karşılayacak. 12. yüzyıldan kalma sokaklar, renkli şirin fayans kaplı evleri ve fado müzesiyle turistik bir yer.

MUHTEŞEM MİMARİ BELEM SARAYI

Tagus Nehri kıyısına kurulan Belem Sarayı, muhteşem mimarisiyle dikkat çekiyor. 1559 yılında yapılan saray, geniş ve etkileyici odaları, mobilyaları ve bahçeleriyle ziyaret edilmesi gereken önemli bir nokta. Günümüzde, Cumhurbaşkanı tarafından çalışma ofisi olarak kullanılmasını yanı sıra uluslararası davetlere de ev sahipliği yapıyor. Belem Kulesi ise denizciliğin göstergesi olarak kabul edilen, UNESCO Kültür Mirası listesinde yer alan Portekiz’in 7 harikasından biri.
30 metre yükseklikteki kule, 1519 yılında Lizbon’u korumak için yapılmış.

JERONIMOS MANASTIRI VE KÂŞİFLER ANITI

Belem’de yer alan Jeronimos manastır, beyaz taşlardan yapılmış, hoş bir mimariye sahip ve kentin önemli tarihi yerleri arasında.  Portekiz’in üç önemli edebiyatçısı Luis Vaz De Camoes, Alexandre Herculano ve Femonda Peso ile Gemici Vasco Da Gama’nın mezarları burada yer alıyor. Kâşifler Anıtı ise Portekizli ünlü denizciyle bilim adamlarının 15. ve 16. yüzyıllarda yaptıkları keşiflerin anısına yaptırılmış, sahil kısmında yer alan dikkat çekici güzellikte bir anıt. 1940 yılında Portekiz Dünya Fuarı için yapılan anıt, açılan bir gemiyi andırıyor ve üzerinde kâşif ve bilim adamlarının tasvirleri yer alıyor.

LİZBON’A GÜZELLİK KATAN 25 NİSAN KÖPRÜSÜ

Kentin önemli simgelerinden
biri de 25 Nisan Köprüsü’dür. Akşamları ışıklandırıldığında Lizbon’a ayrı bir güzellik katan köprü İstanbul manzarasını anımsatıyor. Şehri kuş bakışı seyretmek ve en güzel fotoğrafları çekmek için ise Elevador de Santa Justa (Asansörlü Süslü Kule) ideal bir yer. 1900’lü yıllarda neogotik tarzda, 45 metre yükseklikte yapılan, süslü kule içerisindeki asansör şehrin dikkat çekici noktalarından biri.

Dikkatimi çekenler

l Ünlü futbolcuları…

l Fado adlı geleneksel hüzünlü müzikleri.

l Alfama’daki rengârenk apartmanları ve kapıları.

l Çevreye olan saygıları...

l Sarı renkli nostalji tramvayı.

l Yemeklerin genelde tuzlu olması…

l Yorucu dik yokuşları.

l Merdivenli sokakları…

l Tuza bulanıp kömür üzerinde pişirilen kestanesi…

l Şehrin birçok yerinin adını Arapçadan gelmesi.

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür