• $32,3765
  • 35,0119
  • 2325.92
  • 9096.92
4 Mart 2018 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Oscar gecesinin galipleri kimler olacak?

Oscar gecesinin galipleri kimler olacak"

BAŞAK BIÇAK

basakbicak@gmail.com

90. Oscar Ödülleri, 5 Mart gecesi sahiplerini buluyor. Toplamda 13 dalda adaylığıyla yılın favorisi haline gelen ancak hikâyesinin çalıntı olduğu yönündeki haberlerle sarsılan The Shape of Water’ın kaç ödülle geceden ayrılacağı merak konusuyken, rakiplerinin akıbetinin ne olacağı ise tartışılmaya devam ediyor. Peki, bu yılın galipleri kimler olacak?

En İyi Film 

Alacak Olan: Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri

Alması Gereken: Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri

2018 Oscar’larının tartışmasız favorisi The Shape of Water. Ancak En İyi Film dalında karşısında güçlü bir rakip var ki, o da BAFTA’yı ve Golden Globe’u kazanan Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri… Son birkaç yıldır, En İyi Filmi belirlediği düşünülen PGA’in (Amerikan Meslekler Birliği Ödülü) etkisini kaybettiğini düşünürsek, The Shape of Water’ın bu dalda Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri’nin gerisinde kalacağını söyleyebiliriz. Kaldı ki geçtiğimiz yıllarda yazdığım üzere; adaylık sayısı gecenin galibi olma garantisi vermediği gibi, ödüllerin açıklanmasına çok kısa bir süre kala The Shape of Water’ın hikâyesinin çalıntı olduğu yönündeki iddialar, Del Toro’nun mutlak galibiyetinin önünü kesecektir. Ancak tüm bunların ötesinde dikkat edilmesi gereken başka bir husus daha var; Akademi’nin günah çıkarma hevesinin devam etme ihtimali… Geçen yıl, Moonlight’ın En İyi Filmi kazanacağını söylemiştim ve bunun sebebinin siyahilerle ilgili yükselen tepkiler olduğunu belirtmiştim. Nitekim Amerikalı eleştirmenlerin Get Out’u bu yıl hak ettiğinin de ötesinde övgülere boğması, bu endişemi doğruluyor. Benzer bir biçimde Mudbound gibi sönük bir filmin, sırf meselesi için dört dalda aday gösterilmesi başka türlü mümkün olmazdı. Get Out, bu daldaki Oscar yarışının en zayıf halkalarından biri ancak geçtiğimiz yılı göz önüne alarak, bir parça şansı olduğunu öngörebiliriz. Dilerim yanılırım fakat Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri de geçen yıl olduğu gibi Manchester By The Sea’nin akıbetine uğrayabilir.

En İyi Yönetmen 

Alacak Olan: Jordan Peele 

Alması Gereken: Christopher Nolan

Açıkçası The Shape of Water hakkındaki çalıntı haberleri çıkıncaya dek bu yıl, önceki senelere nazaran en rahat tahmin yürütebileceğimiz yıl olduğunu düşünüyordum. Fakat sonuçların açıklanmasına kısa bir süre kala ortaya çıkan iddialar, dengeleri alt üst etti ve BAFTA’yı, Altın Küre’yi ve PGA’yı evine götüren Guillermo Del Toro’nun, kesin zaferini baltaladı. Eğer Akademi iddiaları göz önünde bulundurmazsa Del Toro geceden mutlu ayrılacaktır; aksi halde Akademi Get Out’ın yönetmeni Jordan Peele’yi ödüllendirmek isteyebilir. Benim gönlümde yatansa, elbette Dunkirk gibi bir başyapıta imza atan Christopher Nolan. 

En İyi Kadın Oyuncu

Alacak Olan: Frances McDormand

Alması Gereken: Frances McDormand

Bu dalda ödülü açık ara hak eden tek isim var: Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri ile gönlümüzde taht kuran Frances McDormand… I, Tonya ile göz kamaştıran bir performans sergileyen Margot Robbie de heykelciğe uzanabilirdi fakat McDormand varken neredeyse hiç şansı yok.

En İyi Erkek Oyuncu

Alacak Olan: Gary Oldman 

Alması Gereken: Gary Oldman 

Son birkaç yıldır bu dalda ödüller genelde banko isimlere gidiyor. Geçtiğimiz yıllarda Leonardo DiCaprio’nun ve Casey Affleck’in “En İyi” olacağı su götürmez bir gerçekti. Bu yıl da benzer bir durum var ve Darkest Hour ile enfes bir oyunculuk sergileyen Gary Oldman gecenin galip ismi olacak. Aksi sadece sürpriz olur.

Yardımcı Kadın Oyuncu

Alacak Olan: Allison Janney 

Alması Gereken: Allison Janney 

Bir banko ödül daha… Adaylar arasında öne çıkan isimlerden Octavia Spencer’ın, bu yıl yeniden heykele uzanma şansı pek yok. Ve zaten ödülü hak eden bir isim var: I, Tonya ile başroldeki Margot Robbie’den dahi rol çalan Allison Janney.

Yardımcı Erkek Oyuncu

Alacak Olan: Sam Rockwell 

Alması Gereken: Sam Rockwell

Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri’nin bu kadar iyi olmasındaki, en önemli ikinci faktör olan Sam Rockwell, en az bir başrol kadar derin karakterine öylesine enfes bir yorum getiriyor ki, diğer adayların şansın tamamen çöpe atıyor. Kendisi ile birlikte aynı filmde rol alan Woody Harrelson da enfesti ama Rockwell bu dalın galibi olacaktır.

En İyi Animasyon

Alacak Olan: Coco

Alması Gereken: Loving Vincent

Bu yıl animasyon dalı iki iyi filmi barındırıyor. Coco ve Loving Vincent. Coco, BAFTA, Golden Globe ve PGA ödüllerini silip süpürerek dalın favorisi haline geldi ama yılın başyapıtı, korkunç bir işçilik barındıran Loving Vincent…

En İyi Yabancı Dilde Film

Alacak Olan: Loveless

Alması Gereken: The Square

Cannes’da En İyi Senaryo ve Yönetmen ödülünü alan ve bana göre yılın en iyileri arasına giren The Square, Cannes dışında pek sevilmedi. Yönetmenin önceki filmi Leviathan’ın gerisinde kalmasına rağmen Loveless da epey güçlü bir film ancak The Square’in zekâsına sahip değil. Yine de o kazanacak gibi…

Teknik Ödüller

Diğer ödüllere gelince… 13 daldaki adaylıklarını daha çok teknik ödüllerde değerlendireceğini tahmin ettiğim The Shape of Water, En İyi Film Müziği ve Yapım Tasarımı’nda öne çıkıyor. Uyarlama Senaryo’da Call Me By Your Name şanslı görünürken, Özgün Senaryo’da, eğer The Shape of Water’ı ödüllendirme ihtiyacı duymazlarsa Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri galip gelecektir. Görsel Efekt ve Görüntü yönetiminde Blade Runner: 2049 öne çıkarken; Ses kurgusu ve Miksajında Dunkirk’ün “en azından” geceden elinin boş döndürülmeyeceğini söyleyebilirim. Makyaj ve Saç Tasarımı ödülü Darkest Hour’un olabilir; Kostüm’de ise Phantom Thread, Victoria & Abdul’ü geçecek gibi görünüyor. En İyi Film Kurgusu’nda ise yine elbette hak eden Dunkirk olsa da, Baby Driver’ın adı geçiyor... Son olarak En İyi Özgün Şarkı The Greatest Showman’le harika bir sountrack’e imza atan ve La La Land’in de müziklerini besteleyen Benj Pasek - Justin Paul ikisiline gidecektir.

Özetle, bu yılın favori filmi The Shape of Water’ın en fazla 3 ya da 4 ödülle geceden ayrılacağını öngörebiliriz. Yaşadığı çalıntı skandalı yüzünden yılın en önemli ödüllerini kazanma şansını Del Toro, rakiplerine kaptırabilir. Benim için yılın en iyi filmi olan Mother!’ın yarış dışı bırakılması ise bu yılki törenin heyecanını epey azalttı. Ancak yine de haddinden fazla beğenilen Get Out’ın akıbetini merak etmiyor değilim. Bakalım bu yıl geceden kimler mutlu ayrılacak?

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı