• $32,3824
  • 35,0344
  • 2325.8
  • 9112.98
19 Mart 2017 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Nosaj Thing: İnsanlardan ilham alıyorum

Nosaj Thing: İnsanlardan ilham alıyorum

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Elektronik müzik virtüözü Nosaj Thing 25 Mart'ta Zorlu PSM Sonar Festivali'nde sahneye çıkacak. Nosaj Thing'le müziği ve Sonar Festivali konuştuk.

Her enstrümanın bir virtüözü olduğu gibi günümüzde teknolojiyle eş zamanlı gelişen elektronik müzik de dijital platformda virtüözler çıkarıyor. Jason Chung (yani sahne adıyla Nosaj Thing) de Hip-hop beatler üzerine kurduğu elektronik tınılara sahip müziğiyle adeta bir controller virtüözü. Bugüne kadar 3 albüm 2 EP çıkaran Los Angeleslı prodüktör Jon Hopkins, Philip Glass, Blonde Redhead, Charlotte Gainsbourg, Little Dragon, The XX gibi bir çok ismi mixledi. Nosaj Thing akılları yerinden oynatan canlı performansıyla 25 Mart Cumartesi Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek olan Sonar Festival’de sahne alacak. Paris’te yakaladığımız Nosaj Thing Sonar İstanbul öncesi sorularımızı yanıtladı.

Selam Jason, nasılsın?

 Teşekkür ederim, iyiyim. Şu anda size Paris’ten cevap veriyorum.

Şakalı sahne adının tam açılımını bilmeyenler için birinci ağızdan öğrenebilir miyiz?

 Adımın tersten okunuşu…  Aslında kendime bu adı 12 yaşındayken vermiştim (gülüyor).

”Aquarium” gibi birçok efsane parçaya imza attın. Yaptığın müzikte nelerden etkileniyorsun? Neler motive ediyor seni?

 Son zamanlarda, ilham kaynağım tanıştığım ve görüştüğüm insanlar oldu. Onlardan öğrendiklerimi, aldığım hissi ve elektriği katıyorum… Sıklıkla kafamdakileri dışarı atıp     meditasyona giriyorum.

 “Eclipse/Blue” ve “Cold Stares”in ardından sosyal medyada parçaların en iyi müzik videoları arasında gösterilmeye başladı. Bu başarıyı neye bağlıyorsun?

Bahsettiğin iki video da yakın arkadaşım ve beraber çaldığım Daito Manabe’ye ait. Tokyo’da Rhizomatiks adlı bir stüdyosu var. Orada bu işleri yürüten artistlerden, tasarımcılardan ve programcılardan oluşan inanılmaz bir takımı var. Şimdi Sonar Barcelona’da gerçekleştireceğimiz yeni bir konsept üzerinde çalışıyoruz.

TARZIM SÜREKLİ DEĞİŞİM İÇİNDE

 Blonde Redhead’den Kazu, Toro Y Moi ve en son Chance the Rapper ile birbirinden güzel parçalar yaptın. Bu isimlerle çalışmak nasıldı?

 Her çalıştığım artistten çok fazla şey öğreniyorum. Her birinin kendine has tarzını görmek gerçekten çok ilham verici… Bu arada benim tarzım da sürekli bir değişim içinde.

 Çağdaş klasik müzik ve elektronik müziğin günümüzde yakaladığı nefis uyum hakkında ne düşünüyorsun?

 Çok fazla dikkat etmedim bu ikisi arasındaki ilişkiye ama “Erased Tapes” plak şirketinden sanatçı arkadaşlarımın bazıları (Nils Frahm & Olafur Arnalds) bu kategoriye giriyor sanırım ve müzikleri gerçekten güzel.

 “Fated” albümü öncesi tüm kayıtlarının ve materyallerinin çalınmasıyla bir kâbus yaşamışsın. Bu dönemin üstesinden nasıl geldin?

 Zihinsel olarak düzelmem biraz zaman aldı. Yaklaşık 2 yıllık çalışmalarımı kaybettim ve bir de yeni albümüm gitti… Yok olanları geri getirmek için yapabileceğim pek bir şey yoktu. Bazı yeni enstrümanlar edindim bu süreçte ve yeni albümümü bitirdim kısa zamanda.

İSTANBUL’DA ÇALMAK GURUR VERİCİ

 İstanbul’da vapurla Boğaz’dan karşıya geçerken iki kıtanın ortasında kulaklığında hangi parça çalsın isterdin?

Bill Evans Trio - Moonlight (tekrar modunda)

Sonar Festivallerinin vazgeçilmez isimlerindensin. Sonar İstanbul’da çalacak olmak nasıl hissettiriyor?

Gerçekten çok gurur verici… Aslında Sonar’da 2011’den beri çalmasam da her sene line up (sanatçı listesi) beni çok heyecanlandırıyor. Her şehir için farklı bir set çalmayı planlıyorum.

Bu keyifli röportaj için teşekkürler. Türkiye’deki hayranlarınıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 Şehri yaşamayı dört gözle bekliyorum. Hayranlarımı performansıma davet ediyorum. Teşekkürler…

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi