• $32,319
  • 35,1269
  • 2292.47
  • 9058.43
23 Ekim 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Mistik ve otantik bir rota 'Fas'

Mistik ve otantik bir rota 'Fas'

Abdurrahman Cüneyd Fidancı
acuneyd@gmail.com

Her kenti ayrı güzel Fas, turisti eksik olmayan mistik ve gizemli bir ülke. Uzun sahil şeridine sahip Rabat, beyaza bürünmüş Kazablanka, kırmızı şehir Marakeş ve binlerce karışık sokağıyla Fes kentlerini ziyaret ederek tamamladık ve gördük ki 'Fas anlatılmaz yaşanır'.

Berberice’de El-Magrib yani ‘Batıdaki Yer’ anlamını taşıyor ve dünya Morocco olarak biliyor. Türkçe’de Fas olarak bilinmesinin sebebi ise Osmanlı döneminde üretilen feslerin, ülkenin Fes şehrinde üretilmesinden kaynaklanıyor. Bina gibi yapılarda Fransız, camilerde İslam, bahçe ve çeşmelerdeyse Endülüs kültürünün etkilerini rahatlıkla hissedeceksiniz.

Etkileyici atmosferi, modern yüzüyle tarihi yüzünü aynı anda bulabileceğiniz Fas yolculuğu için www.turna.com/ucak-bileti/fas sitesini inceleyerek en uygun uçak bileti seçeneklerine göz atabilirsiniz. Özellikle Ekim-Kasım ya da Mart ve Nisan aylarını gezi için önerebilirim. Yaklaşık 4,5 saat süren uçak yolculuğunu, Türk Hava Yolları’nın dopdolu dergisinin yanı sıra, zamanının önemli kısmını gençlere ayıran, yapımcı yönetmen Hasan Yıldız’ın gençlerin ufkunu açacak ‘Gelecek Henüz Avuçlarınızda’ adlı sürükleyici kitabını okuyarak geçirdim. Şimdi gelelim Kuzey Afrika’nın en mistik ve gizemli ülkesi Fas’ın gezilecek kentlerine… Tabii gezerken, Suk adı verilen ve Fas’ın her şehrinde kurulan geleneksel çarşılarında, antika eşyalar, renkli cam ürünleri, Fas’a özgü nane çayları, baharatlar, el yapımı çanak ve çömlekler, cellabi adı verilen entari, Tajin kapları, babuş adı verilen terlikler, yine evinizi ya da ofisinizi süsleyebileceğiniz, ülkenin mistik havasını taşıyacak el ürünleri alabilirsiniz. Mutfağına da kısaca değinmek gerekirse, zengin baharat çeşitliliği ile taze ve kuru meyvelerin bolluğu dikkatinizi çekecektir. Yemeği genelde üç parmakla yemeyi tercih ederler. En önemli yemekleri arasında irmik ağırlıkla hazırlanan, içinde sebze ve et bulunan kuskus, çeşitli baharat soslarıyla hazırlanan etlerin özel kaplarda kömür ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan tajin yemeği ve köfteye benzeyen kefta yiyebilirsiniz. Fırsat bulursanız mutlaka develerle çölü geçmeye çalışabilir, faytonla sokaklarda tur atabilirsiniz.

Kazablanka

Fas’ın en büyük şehri… Atlas Okyanusu kıyısında bulunan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği liman kenti. Portekizce ‘Beyaz Ev’ anlamına gelen Kazablanka, dünyanın en büyük üçüncü camisi olan ve 210 metrelik dünyanın en uzun minaresine sahip II. Hasan Camii ülkenin sembollerinden. 1942’de aynı adı taşıyan Hollywood filmi sayesinde kentin önemli ölçüde bilinirliliği artmış. Hem modern yönü hem de tarihi yönüyle en önemli gezi ve tatil destinasyonlarından biri halinde.

Kırmızı şehir 'Marakeş'

Fas’ın ilk başkenti özelliğini taşıyan, ticarette Afrika ve dünyada en aktif rol alan şehirlerin başında geliyor. Binalarından kaldırımlara, duvarlarından toprağına kadar kızıl rengini taşıdığı için ‘Kırmızı Şehir’ olarak bilinir. Sonsuzluk Meydanı anlamına gelen Djemaa El Fna meydanı, kentin en renkli meydanı. Burada her türlü geleneksel kıyafetli sokak satıcıları,
yılan, maymun oynatıcıları, kına yakan kadınlar, unutamayacağınız karelerin yer aldığı bir alan. Yine kentin sembollerinden 800 yıllık Kutubiye Camii, Marakeş Müzesi ile ünlü Bahia Sarayı’nı mutlaka görmeli, palmiye ağaçlarıyla süslenmiş Manela bahçelerinde yürüyüş yapmalısınız.

Rabat görülmeye değer

Fas’ın hem politik hem idari anlamda başkenti. Aynı zamanda önemli bir öğretim merkezi olan Rabat, kolonyel mimarisi, palmiye ağaçlarıyla çevrili trafiğe kapalı caddeleri, sokak anıtları ve heykelleriyle görülmeye değer.  17.Yüzyıldan kalma hisarı, Arkeoloji müzesi, Paul Mağarası, Rolay Palace, Büyük Camii ile Bilim ve Doğa Müzesi ise gezilecek yerler.

Ülkenin sanat şehri 'Fes'

Ülkenin, Marakeş’ten sonra geleneksel yaşamın en iyi gözlemleneceği ikinci şehir. Dünyanın ilk üniversitesin kurulduğu Fes, binlerce karışık sokaklarıyla meşhur. Ülkenin sanat ve kültür şehri olarak kabul edilen Fes’te, aynı zamanda ünlü tarihçi, sosyolog ve felsefeci İbn-i Haldun’un evi de yer alıyor. Unesco dünya mirası listesinde yer alan kentin binlerce daracık sokaklarında kaybolmamak mümkün değil. Her sokak ise, demirci, derici, halıcı gibi ayrı zanaata ayrılmış. Boyacılığın oldukça gelişmiş olduğu Fes’te dünyanın en eski tabakhanesi de bulunuyor. Ahşap oyma sanatının
en nadide örneklerinin sergilendiği Ahşap Sanatlar Müzesi, Turkuaz rengi çini ve panolarla bezenmiş Molla İdris Türbesi’ni gezebilirsiniz.

Dikkatimi çekenler

l Halkın çoğunluğu en az üç dil biliyor.

l Türklere karşı sıcak ilgileri var.

l Mahalle sakinlerinin meraklı bakışları.

l Neredeyse adres sormak bile parayla.

l Her şehirde kurulan Suk adlı geleneksel çarşılar.

l Kahvehanelerin yoğunluğu.

l Özenle yapılmış oymalı kapılar.

l Alışverişte sıkı pazarlık yapın, verilen fiyatı yarı yarıya düşürebilirsiniz.

l Öğle yemekleri onlar için oldukça önemli.

l Kutubiye Cami’nin etrafındaki bahçeler.

 

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'