• $32,3318
  • 35,0547
  • 2280.03
  • 8994.52
17 Eylül 2017 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

‘Kore gazileri sayesinde dünyanın 11. büyük ekonomisi olduk’

‘Kore gazileri sayesinde dünyanın 11. büyük ekonomisi olduk’

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Bu yıl Türkiye ile Kore ilişkilerinin 60. yılı. İlişkilerin sağlamlaşması için Ankara ve İstanbul’da 60. yıla dair birçok etkinlik gerçekleştirilecek. Biz de Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yun-soo Cho’yla bir araya geldik. Hem etkinlikleri hem de Türkiye’ye dair sohbet ettik. 

Güney Kore’de 60 rakamının yeniden doğmak anlamına geldiğini biliyor muydunuz? Türkiye ile Kore ilişkilerinin de tam 60. yılı. Yani ilişkiler yeniden doğuyor. Hem de en güçlü şekilde. Kore-Türkiye Diplomatik İlişkileri ‘60. Yıl Kutlama Etkinliği’ kapsamında Kore’den 102 kişilik bir topluluk Türkiye’ye geliyor. Ama etkinliklerin çoğu Ankara’da gerçekleşecek! Kore Büyükelçisi Yun-soo Cho bunu heyetin çok meşgul olmasına bağlıyor ve ileride tüm Türkiye’ye yayılan etkinliklerin gerçekleşmesini dilediğini de özellikle belirtiyor. Biz de hem bu etkinlikleri hem de Türk gençlerinin Kore kültürüne ilgisini Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Yun-soo Cho’yla konuştuk.

Türkiye ile Kore arasındaki ilişkilerin 60. yılı. Bu iki millet sizce hangi duygularla bunu yaşıyor?

Kore halkının aklında her zaman Türkiye’nin zor durumda Kore’ye gelip komünist bir ülkeden bizi kurtarması var. En önemlisi tabii 60. yıl vesilesiyle Kore halkının tekrar Türk halkına minnettar olduğunu göstermek istiyoruz. Bundan sonraki süreçte iki ülkenin genç nesilleri arasında bir kültür ilişkisi olacak diye düşünüyoruz. Türkiye tabii ki Kore gençleri arasında çok popüler ve burayı ziyaret etmek isteyen gençlerle dolu. Onların Türkiye’ye gelmesini ve bu güzel ülkeyi görmelerini bekliyorum. Fiziksel olarak Ankara’da çalışsam da kalbim hep İstanbul’da. İstanbul şahane bir şehir… Mesela İstiklal Caddesi’nde Ara Güler’in kafesine gitmeyi çok seviyorum. Hatta geçen gün Ara Güler’le bir hatıra fotoğrafı çektirdim. Bence Türkiye’yi görmeden gerçek bir sanatçı olamazsın. İnsanlar dışarıdan Türkiye’yi tehlikeli bir ülke olarak görse de ben böyle düşünmüyorum. Türkiye’de çok zengin şehirler var. İstiklal Caddesi’nde dolaşırken çok fazla kültüre sahip olduğunu gördüm. 

Kalbim İstanbul’da dediniz. Etkinliklerin çoğu Ankara’da yapılacak. Neden ağırlık Ankara? Türkiye’ye yayılması beklenemez miydi etkinliklerin?

Bugüne kadar genellikle Kore etkinliklerinin çoğu İstanbul’da yapılmıştı. Ankara’yı biraz ihmal etmiştik. Zaten İstanbul’da hep güzel konserler ve organizasyonlar yapılıyor. Ankara dışında da etkinlikler yapmak istedik ama buradaki program çok ağırlıklı olduğu için diğer yerlere fazla zaman ayıramadık. Mesela FT. Island konseri İstanbul’da yapılacak.  İsteğimiz Türkiye’nin birçok yerinde yapılması yönündeydi. Ama onlar da dünyaca ünlü bir grup olduğu için programları çok yoğun ve bu nedenle İstanbul’u tercih ettiler. 

Çok farklı kültürlerden bahsettiniz. Peki, sizin için Türkiye nasıl bir yer?

Kişisel olarak savaş yaşamadım ama savaştan sonraki o zor dönemleri yaşayan bir nesil olarak özellikle Kore gazilerine teşekkür etmek istiyorum. Kore gazileri sayesinde ülkemiz dünyanın 11. büyük ekonomisine sahip oldu. Türkiye’nin bunda çok büyük katkısı var. İstanbul’a “açık hava müzesi” diyorlar ama bence sadece İstanbul değil, Türkiye’nin tamamı böyle. Türkiye ile Kore arasında 8 bin kilometrelik mesafe olduğu halde iki halk arasında o kadar çok ortak nokta var ki. Bundan sonra da iki ülkenin akademik personelinin daha çok çalışma yapmaları gerektiğini düşünüyorum.

Türkiye’de en etkilendiğiniz şey ne oldu? 

Türk yemekleri çok güzel! Hatay’ın künefesi, Gaziantep’in baklavası, Bursa’nın İskender’i... Yemekleriniz harika. Çok özel bir ülke! Çünkü burada 40’tan fazla şehire gittim. Her yerin başka bir kültürü ve atmosferi olduğunu gördüm. O yüzden buranın büyükelçisi olarak değil bir insan olarak herkesi Türkiye’ye davet ediyorum. Yine ekliyorum, sadece İstanbul değil her bir kenti görülmeli.

Ankara’da yaşıyorsunuz. Türklere has bir mahalle kültürünüz oluştu mu?

İstanbul’a geldiğimde sürekli Galata Köprüsü’ne gidip orada balık tutanları izliyorum. Hatta zaman zaman tutmaya çalışıyorum. Gezmeyi, yürümeyi seven biriyim. En büyük hobim Ankara’da hafta sonları parklarda dolaşmak. Bundan çok keyif alıyorum. Çünkü insanlarla göz göze gelmek ve yüzlerindeki o tebessümü görmek çok hoş bir şey. Oturduğum apartmanın yanında bir fırın var ve ekmekleri çok lezzetli. En büyük zevkim fırından çıkmış o sıcacık ekmekleri yemek. Doya doya yiyorum. (Gülüyor)

‘TEHDİTLERE KARŞI TÜRKİYE YANIMIZDA’

Son yıllarda Türk gençlerinin Kore kültürüne bir hayli tutkulu...

Kore kültürü hızlı ve dinamik bir kültür! Hem modern hem de geleneksel… Galiba Türk gençleri bunlara bir hayli ilgi duyuyor. Gerçekleşecek organizasyon için Kore’den Türkiye’ye 102 kişilik bir heyet geliyor. Gelen heyetle birlikte Kore tutkusu olan Türk gençler bir araya gelecek ve iki ülke arasında geleceğe dair sağlam adımlar atılmış olacak.

Kuzey Kore’yle ilgili de büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bu durum etkinlikleri etkileyecek mi?

Türkiye, Kore Savaşı sırasında birçok asker göndererek Güney Kore’yi komünist bir ülke olmaktan kurtardı. Kore Savaşı’nda ortaya çıkan birçok annesiz ve babasız çocuğa eğitim vererek uzaklardan insanlık göstermeyi unutmadı. Bunun için Güney Kore olarak minnettarız. Kuzey Kore hâlâ provokasyon yaparak uluslararası topluma tehdit oluşturuyor. Türkiye, Kuzey Kore’nin bu tür faaliyetlerini hemen şiddetle kınayarak bize destek veriyor. Bunun için de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Ne kadar zor durum olursa olsun Amerika, Çin, Japonya, Rusya gibi ülkelerle ortak olup Kuzey Kore’ye karşı kendimizi savunmaya çalışacağız. Kuzey Kore’nin meydan okumasıyla çıkan gerilimin 60. yıl dönümü etkinliklerini olumsuz şekilde etkileyeceğini düşünmüyorum. Aksine bu süreçte Türkiye’yi hatırlama ve anımsama fırsatımız olacak.

TÜRKİYE’DE NELER OLACAK?

Etkinlik serisi, Kore geleneksel kıyafeti olan Hanbok defilesiyle başlayacak, Kore milli sporu olan Taekwondo gösterileri, Kore geleneksel müzik ve dans gösterileri ve ayrıca K-pop grubu MFECT’in müzik gösterisiyle devam edecek. ‘Karşılıklı Kültür Yılı’ etkinlikleri kapsamında 22 Eylül’e dek Ankara Kültür Merkezi’nde Kore Resimleri Sergisi, 29 Ekim tarihinde Volkswagen Arena’da F.T. Island konseri olacak.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak