• $32,3245
  • 35,1148
  • 2300.83
  • 9079.97
4 Mart 2018 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Kilo verince yeniden doğdum

Kilo verince yeniden doğdum

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Show TV ekranlarının sevilen dizisi ‘Yeni Gelin’in Türkmen Hala’sı Esin Gündoğdu’yla buluştuk. Önce, diyetisyene gitmeden verdiği 60 kilonun sırrını ardından gönül verdiği tiyatro sevdasını konuştuk. 

Öncelikle sizi verdiğiniz kilolardan ötürü tebrik ederim. Üstelik diyetisyene de gitmemişsiniz. Nasıl oldu, anlatır mısınız?

Bu konuyla ilgili çok fazla soru soruluyor, hatta internet üzerinde gerçeği yansıtmayan bilgiler de var. Bu röportaj konuya açıklık getirebilmek adına çok iyi bir vesile oldu. Ben size teşekkür ediyorum her şeyden evvel. Fazla kilo şüphesiz büyük bir sağlık problemi ve sağlık söz konusu olduğunda doktorların önemi tartışılmaz fakat hepsinden önce en önemli adım farkındalığa ulaşabilmek. Yönetmen arkadaşım Sevgili Andaç Haznedaroğlu’nun bu yolda bana katkısını yadsıyamam. Verdiği tavsiyelerle kendimi fark etmeden kilo verirken buldum. Daha önceden aynaya bakıp hiç de rahatsız olmadığım bedenimin aslında daha iyi görünebileceğini anladığım an diyet yapmanın doğru yol olduğunu keşfettim. Her şey kafada bitiyor, çıkacağınız yol ne kadar zor olursa olsun, rotanız belliyse hiç sorun yaşamazsınız ve bu yolda yanınızda size destek veren yol arkadaşlarınızın olması da süreci hızlandırıyor.

"KİLO VER" DEDİLER UMURSAMADIM

Çevreden kilo ver baskısıyla mı karşılaşıyordunuz, ne oldu da kilo vermeye karar verdiniz?

İnsanoğlu ilginç yaratık. Sonucunun lehine olacağını bilse bile, dayatma karşısında hep bir muhalif tutum sergiliyor. Çevremdeki insanlar kilo vermem konusunda baskı uyguladıkça ben inadına görmezlikten geldim durumun vahametini. Böyle durumlarda yaklaşım biçimi çok önemli, içimizdeki en çocuk tarafımız zaaflarımızla kendini gösteriyor ve çocuklara da baskı uyguladıkça ters teptiği herkesin bildiği bir gerçek. Kısacası kimsenin sözü umurumda olmadı, ben inandım ben istedim ben başardım.

Önceleri fiziksel kaygınız oluyor muydu?

Hatalarla yüzleşmek cesaret isteyen bir iş. Bilinçli olarak düzensiz beslenme benim yüzleşmek istemediğim bir hatamdı. Hatalarımı yani fiziksel kusurlarımı örtmek bir kaçıştı benim için. Her zaman bol giysiler tercih ederdim.

Peki, nasıl bir program uyguladığınızı bize anlatır mısınız? Bize de yol  gösterir belki...

Aslında diyet yapmayı çoğumuz yanlış anlıyoruz, kendimizi aç bırakarak hem metabolizmamızı yavaşlatıyoruz hem de psikolojimizi alt üst ediyoruz. Sonra da pes ediyoruz. Bahsettiğim farkındalık tam da bu; diyetin mantığını zihnimizde çözdüğümüz an her şey kolaylaşıyor. Asla aç kalmadım, ölçülü olarak hiçbir şeyden mahrum etmedim bedenimi. Bana zarar verebilecek, tadından haz duyduğum herşeyin türevini keşfettim. Çikolata yerine hurma yedim mesela. Karbonhidrat ihtiyacımı lifli gıdalardan, şeker ihtiyacımı meyvelerden karşıladım.

Kilo verdikten sonraki ruh halinizi merak ediyorum...

Bence bir insanın en büyük dileği hataları sil baştan örterek, edinilen bilinçle yeniden doğabilmek. Ben kilo verdiğimde yeniden doğdum. Daha bilinçli ve hepsinden önemlisi özgüvenli bir insan olarak. Kendimi çok güçlü hissediyorum. Şu saatten sonra ben inandıkça her türlü şeyle baş edebilirim.

Mesela alışveriş yaparken eskiden yapamadığınız neyi yaptınız?

Denemeye cesaret bile edemediğim her türlü giysiyi artık kendime yakıştırmanın bir yolunu buluyorum. Seçeneğim arttı ve alışveriş yapmaktan daha keyif alır oldum.

KENDİMİ EN ÖZGÜR HİSSETTİĞİM YER TİYATRO

Sizi sahnenin büyüsünden alıkoyamayan şey neydi? Ne oldu da oyuncu olmak istediniz?

Tiyatroya ortaokulda amatör olarak başladım.Hayatımın en sosyal ve en eğlenceli donemiydi. Derslerimi etkilediği için babam beni hiç düşünmeden zorla aldı, bu güzel serüvenin içinden. O gün babama “Göreceksin büyüyünce oyuncu olacağım” dedim. Kendimi en güzel ifade edebildiğim, en özgür hissettiğim yer tiyatro çünkü.

Tiyatro kulisleri size ne öğretti?

Ahlaklı olmayı, saygılı olmayı, vicdanlı olmayı. Kısacası hayata dair güzel olan her şeyi. Ne şanslıyım ki çok büyük ustalardı tiyatro hocalarım. Sevgili Levent Kırca, Sümer Tilmaç ve Erol Günaydın en kıymetlilerimdi. Onlardan öğrenecek daha çok şeyim vardı, erken bırakıp gittiler. Nurlar içinde uyusunlar. Onları çok özlüyorum.

TÜRKMEN HALA DUYGULARINI UÇLARDA YAŞAYAN BİRİ

Türkmen Hala neden sizce bu kadar çok sevildi?

Ersoy Güler ile çalışmak bence bir oyuncu için büyük şans. Üstelik kendi yazdığı işi yönettiği zaman işin lezzetine doyulmuyor. Hani insan sarrafı olan kimseler vardır ya Ersoy Güler bunlardan biri. Yarattığı her karakter tüm ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, herkesin kendinden bir şey bulabileceği, bu sayede de doğalından sempatik gelen karakterler. Türkmen hala duygularını uçlarda yaşayan biri, hem bir Anadolu kadını hem de bir kız çocuğu. Öfkesi dolu dolu, sevinci bir o kadar coşkulu. Sevip sevilmek onun en büyük hayali. Umarım yakında hayırlı bir kısmet bulur kendine. 

Sizi nasıl roller cezbediyor?

Bir oyuncu olarak en büyük beklentim, özgür olabilmek. Kısıtlamalar oyuncu ile karakter arasındaki mesafeyi uzatıyor. Role ne kadar dokunabilirsek o kadar inandırıcı oynarız. Elbette müdahaleler olacaktır; fakat içselleştirdiğim karakteri bir çember içine sokmak bence hem iş hem oyuncu için handikap. Kısacası özgür hissetmem ve karakter tutarlılığını kendim keşfetmem gerekiyor.

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'