• $32,3307
  • 35,0623
  • 2283.19
  • 8971.34
1 Ekim 2017 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Kilo almanın farklı yolları

Kilo almanın farklı yolları

SEREN AKSÜS

seren.aksus@diyetaktif.com

KİLO ALMAK NEDEN DAHA ZOR?

Kilo fazlası olan insanların var olan bir alışkanlıkları var. Bu alışkanlık da yemek yemek. Ama bu alışkanlık biraz fazlaya kaçabiliyor. Bu yüzden kilo alıyorlar. Zayıf insanlarda bu alışkanlık ya yok ya çok çok az boyutta var ve yaş ilerledikçe alışkanlık kazanmak gitgide zorlaşıyor. Bu yüzden kilo almak daha zor hale geliyor. Çünkü yeme alışkanlığı kazanmayan vücut ihtiyaçlarını gelen kısıtlı gıdaya göre ayarlar. En az besinle yaşamayı öğrenir. Bunun için ya büyümesini yavaşlatır, azaltır, durdurur ya da algı, hafıza, konsantrasyonunu azaltır. 

YEME ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?

Vücudunuz her zaman kendini korumaya, temel ihtiyaçlarını bulmaya çalışır. Eğer bulamazsa kendini buna uydurur. Gitgide azalttığı harcamaları genetik kodlarınıza göre kısmaya başlar. Saçınızı, tırnağınızı uzatmayı bırakabilir, büyüme çağındaysanız büyümenizi durdurabilir. Yetişkin bireyseniz de zayıflarsınız veya kilo alamazsınız.

NASIL KİLO ALIRIM?

Peki o zaman nasıl kilo alırız? Eğer kilo almak istiyorsanız vücudunuza önce düzenli yeme alışkanlığı kazandırmalısınız. Bunun için düzenli aralıklarla yemek vermelisiniz. Düzenli olarak gıda geldiğini anlayan vücut rahatlayarak çalışmalarını normalize eder. Büyümesini, yapım işlerini devam ettirir. Lakin bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmelisiniz. . Ancak bu şekilde kilonuzu ideal seviyeye getirebilirsiniz. Kilo almak isteyenlerin en sık yaptığı hata 1-2 gün olması gibi beslendikten sonra bunu yeterli görüp eski düzenlerine dönmeleridir.

ABUR CUBUR İŞE YARAMAZ

Kısa vadede hızlı kilo alma isteği normaldir. Lakin gerçek değildir. Bu amaçla çokça yüksek yağ ve yüksek şeker içeren gıdalar yemek doğru bir yöntem değildir. Bu abur cuburlar uzun süre art arda yendiğinde kan değerlerinde istenmeyen bozulmalara yol açar. Kilonuzu değil kolesterolünüzü, şekerinizi kan parametrelerinizi yükseltir, sizi hasta ederler. Zaten bu besinlerin tüketimine alışık olmayan zayıf kişi için bu sürdürülebilir değildir. Bir süre sonra bunları tüketmeye devam edemez. Hatta belki aşırı tüketime bağlı bulantıya bağlı kusma sonrası aldığından fazla kalori kaybı yaşar.

Destek Şart

Zayıf bireylerin savunma sistemleri zayıf olabilir. Hele ki mevsim geçişinde çabuk hastalanabilirler. Bireyin hastalanmadan sağlıklı öğün düzenine devam edebilmesi için, multi vitamin desteği almalı. 

BKİ Değerlendirme tablosu

16 ve altı tehlikeli zayıf

16-17; aşırı zayıf

17-18; zayıf

19-24; ideal

25-29; kilolu

30-34; aşırı Kilolu

35-39, abartı Kilolu

40 ve üzeri; ölümcül kilolu

ZAYIF MISIN, DEĞİL Mİ?

Bunun için şimdi anlatacağım basit formülden yardım alabilirsiniz. Diyelim ki 165 cm boyunda 45 kilo, 30 yaşında bir kadını örnek alalım. Bu kişinin boyuna ve yaşına göre kilo endeksi (yani beden kitle indeksi) ; Vücut Ağırlığı 40kg’nın, boyunun metre cinsinden (1,65m)x(1,65m) karesine bölünmesi ile bulunur. Bu kişinin BKİ (Beden Kitle İndeksi) ; 14,7’dir. Peki bunu nasıl değerlendirmeliyiz? Aşağıdaki tabloya göre bu birey tehlikeli derecede zayıftır.

AZ AMA SIK BESLEN

Bir öğünde çok yemek size sonraki öğünü atlatabilir. Özellikle zayıf bireylerin midesi aynı oranda küçük olacağından zaten çok çabuk doyarlar. Bu yüzden bir öğünde abartırlarsa sonraki öğünlerde almaları gereken gıdaları alamazlar. Bir öğünde doysalar bile günün toplamında eksik gıda alırlar. Bu sebeple az ama sık beslenmeleri en güzel yoldur. Böylece verdikleri yakıt biraz idare eder. 

YUMURTA EKLEYİN

Kalorisi az olan salata, sebze gibi bol lifli gıdaların tüketim frekansını azaltmalısınız. Onların yerine besleyici değeri yüksek olanları tercih etmelisiniz. Yemeğin miktarını arttırmadan besin değerini ve kalorisini arttırabilmek için mikser, blender yöntemleri ile hazırlayabilirsiniz. Örneğin minik bir kase çorbanın içine pişirirken katacağınız unun yanı sıra, kıyma ve yumurta ekleyebilirsiniz. 

HER ÖĞÜNE PROTEİN

Sabah kahvaltısında yumurtayı peynirle, öğle yemeğindeki kıymalı yemeği üzerine yoğurtla, akşam ki makarnanızı yanına et/tavuk/balıkla yemeniz kilonuzun ideale gelecek şekilde artmasına yardımcı olur. Porsiyonu abartmadan  düzenli bir şekilde her gün  yemeniz oldukça yeterlidir. 

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak