• $32,3898
  • 35,0592
  • 2326.49
  • 9142.4
18 Aralık 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Kahkahayı geri getiren oyun

Kahkahayı geri getiren oyun

Hande Sönmez

hande.sonmez@gmail.com

Ekip Tiyatrosu ve Tiyatro İstanbul tarafından sahnelenen Popüler Gerçek, nerede unuttuğumuzu hatırlamadığımız kahkahayı bize geri veriyor. Sevgili Cem Uslu, bu aynı zamanda benim sana ve tüm Ekip’e teşekkürümdür.

 

Cem Uslu ile ilk kez ‘Parti’ oyunuyla tanıştım. İnsanı içine çeken, katman katman açılan ve toplumsal belleksizliğimizi konu alan Parti, o sezon çok sevdiğim oyunlardan olmuştu. Sonrasında hem Uslu hem de Ekip üretmeye devam etti, pek çok projeyi hayata geçirdi ve bu sezon da Tiyatro İstanbul’la bir işbirliği yaparak Popüler Gerçek’i seyirciyle buluşturdu. Popüler Gerçek öncelikle komik ama tek amacı kesinlikle seyircinin sadece gülüp geçmesi değil, o nedenle meselesini hissetmemek mümkün değil. 

ZEKİ, HINZIR VE KOMİK

Gerek oyuncu, gerek yönetmen gerekse yazar olarak pek çok projede yer alan Cem Uslu’nun kaleme aldığı Popüler Gerçek; zeki, hınzır ve komik bir metin. Üstelik Uslu, geçen yıllarla çok daha dikkatli ve ölçülü. Teknoloji bağımlılığımızı ve hapsolduğumuz plazaların bizi nasıl da gerçek olmayan bir boyuta taşıdığını anlatan oyunda bu eleştiriden herkes nasibini alıyor. Kerem Atabeyoğlu, Almıla Uler Atabeyoğlu, Cem Uslu, Emel Çölgeçen ve Nihal Usanmaz’ın yer aldığı oyun ‘Virtual’ adlı uluslararası bir oyun (yoksa ‘gaming’ mi demeliydim) firmasını ziyaret etmeye hak kazanan talihlinin şirkete gelmesiyle gelişen olayları konu alıyor. 

PLAZA DİLİ VE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI

Oyunu kaleme alan Uslu’nun hem plaza diline hem de teknoloji bağımlılığına yaptığı atıflar çok isabetli. Üstelik bu eleştiride kendisi dâhil kimseyi dışarıda bırakmıyor. Ne abartılı ne de gerçek dışı. Hepimizin yaşadığı daha doğrusu yaşadığımızı sandığı sanal dünyayı gözler önüne seriyor.     

“SOSYAL MEDYA HESABIN DEĞİLSİN”

Chuck Palahniuk, 1999 yılında beyazperdeye de uyarlanan ve bir kült film haline gelen Fight Club’da; “Sen işin değilsin, sen bankanda ne kadar paran olduğu değilsin, sen sürdüğün araban değilsin, sen cüzdanındakiler değilsin” diye hatırlatırdı ya hani; işte Uslu da buna iki ekleme yapıyor Popüler Gerçek’te “Sen, sosyal medya hesabın değilsin, sen havalı sandığın işindeki unvanın da değilsin” diyor usulca, çünkü son dönemlerde hepimiz sosyal medyadaki ‘beğenilme’ sayımızız ve plazalarda kurtardığımızı sandığımız küçük dünyaları yaratanız. 

OYUNCULAR ŞAHANE AMA GERİSİ BAHANE DEĞİL

Adından da anlaşılacağı üzere popüler olanı gerçek kıldığımız sanal dünyamızı anlatan Popüler Gerçek’teki akıllı fikirlerin uyarlanmasında kuşkusuz en büyük pay oyuncuların. Hepsi şahane bir iş çıkartıyor. Uslu, zaten izlemekten hep keyif aldığım bir oyuncu o yüzden Popüler Gerçek’te de beni şaşırtmıyor ve sinir bozucu Serhat’ta harikalar yaratıyor. Sahnede izlemeyi özlediğim oyunculardan Almıla Uluer Atabeyoğlu, iniş çıkışlarıyla Saadet’i çok doğru bir biçimde okumuş. Talihli ziyaretçi rolünde Kerem Atabeyoğlu harika, Emel Çölgeçen ve Nihal Usanmaz da rollerinin gerektirdiklerini layıkıyla yerine getiriyorlar. İyi vakit geçirmek, kendinize bir ayna tutabilmek için Popüler Gerçek’i mutlaka izleyin. Çok seveceksiniz. Hem Profilo’da bulunan Tiyatro İstanbul’da hem de pek çok sahnede temsilleri var. Takip ederseniz pişman olmazsınız. Tekrar teşekkürler Cem Uslu.

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi