• $32,3592
  • 34,9871
  • 2325.45
  • 9079.97
1 Kasım 2015 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Hepimiz deha olmak zorunda değiliz

Hepimiz deha olmak zorunda değiliz

A Haber’in sevilen spikeri Salih Nayman, bu aralar sunuculuğuyla gündemde. Mesleğine âşık biri olan Nayman’la bir araya geldik. Yayıncılık hayatını, verdiği eğitimleri, motor tutkusunu ve tabii ki eşini konuştuk.

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Spikerler genelde dezavantajlıdır. Çünkü soğuk ve mesafeli görünürler. Salih Nayman özünde çok farklı, renkli bir kişilik. Röportaja geciktiği için üç kez özür dileyen, alabildiğine nazik biri... 1998 yıllarında radyoda başlamış Nayman’ın yayıncılık hayatı. 15 senelik bir sürecin sonunda deneyimlerini aktarmak için İletişim Akademisi’nde dört yıldır hem konuşma hem spikerlik üzerine ders veriyor. Hayattaki tutkusu yalnızca haber değil. Gitar eğitimi alıyor. “Bir müzik aleti çalmak için geç kalmış olsam da çalışmaya bakar, hepimiz deha olmak zorunda değiliz” diyor. Aynı zamanda motor tutkusu da var Nayman’ın. Önceleri “ehliyettir, bulunsun” diye aldığı eğitim, onda farklı bir tutkuya dönüşmüş. On parmağında on marifet olan Nayman’la bir araya geldik. İşin sırrı neymiş, kendisinden dinleyelim dedik…

Bizi tercih ediyorlar

Spiker ve sunucu olmak isteyenlerin haricinde günlük hayatta daha iyi konuşmak isteyenler bizi tercih ediyor. Çünkü bizde konuşmak büyük problem. Mesela profesör düzeyinde, hiç kimsenin yapamayacağı ameliyatları yapan, atomla uğraşanlar yaptıkları işi anlatmaya gelince birçok insandan daha fazla heyecanlı oluyorlar… Derslerimde olabildiğince doğru Türkçeyle, kalıplara girmeyerek ve gündelik hayattan kopmayacak şekilde anlatmaya çalışıyorum. Faydamız olduğunu da düşünüyorum çünkü gelişimleri gözlerimle görüyorum.

Yetenek gerekiyor

Spikerlik, günümüzde nasıl bir kriterle oluyor onu bilmiyorum. Yönetici gözüyle söyleyemem. Çünkü çok farklı alanlarda yayın yapan kuruluşlar var. Mutlaka yetenek gerekiyor. Müzik radyosundaki bir spikerden beklenenle, haber kanalındaki bir spikerden beklenen şey aynı değil. Hatta prime time televizyonla haber kanalı da aynı şeyleri görmüyor. Haber kanalları çok plansız gerçekleşiyor. Çünkü her an her şey olabiliyor, spikerlerin de hazırlıklı olması gerekiyor. Dünyadaki her şeyi bilmemiz mümkün değil ama herkesten fazla fikir sahibi olmamız gerek. Eğer olmazsak zor anlar yaşamamız mümkün. Maalesef bir bombanın neler yapacağını bilmemiz gerek. Onun kimyasal bileşimini bilmesek bile, belli oranda ne kadar zarar verdiğini tahmin etmek zorundayız… Benim kendime belirlediğim kriter; “bilmenin sınırı yok.” Bu nedenle yaşadığım her şeye “yarın bir gün yayında karşıma çıkabilir” gözüyle bakıyorum. Kimi okuyarak birçok şey öğreniyor, kimi gözlemleyerek görselle öğreniyor… Sanırım benim görsel zekâm ve ilgim daha fazla. Mutlaka olması gereken Türkçeyi iyi kullanmak… Bunun inceliklerini herkes kendi belirleyebilir. Ne kadar iyi Türkçe konuşursak, o kadar anlaşılır oluruz. Benim örnek aldığım isimlerden biri Cem Öğretir. Olabildiğince güzel Türkçe olabildiğince güzel ses ve olabildiğince iyi izlenirlik… Öğretir’le birlikte çalışma fırsatımız olmuştu. Seneler geçti onun bana yaşattıklarını ben birilerine yaşatıyorum gibi görünüyor. 
Bu da beni çok mütehasıs ediyor. 

HAYALİMİ YAŞIYORUM

Küçükken pilot olmak istiyordum 3 gün sürdü bu isteğim. Bu işi yapmamın nedeni ablamdır. O da şu an editörlük yapıyor. Benden iki sene önce Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni kazanmıştı. Onun dersleri ilgimi çekti ve benim ruhuma daha uygun gibi geldi. Geçmişimi biraz kurcalayınca da anladım ki küçükken de ben bu işi yapmak istiyormuşum. Şu an hayalimi yaşıyorum. Hayat bizi bir şekilde buraya getirmiş oldu. İyi de oldu. 

MUTLAKA İZLEYİN

Buradan AKŞAM okuyucularına, eğer A Haber’le buluşmadılarsa mutlaka izlemelerini öneriyorum. Sadece benim saatimden bahsetmiyorum. İddialıyız, en iyi yayını yapmak için çok çaba sarf ediyoruz. Gazete okuyabilmek çok önemli fakat farklı bir bakış açısı arıyorlarsa da mutlaka kanalımızda bir göz gezdirsinler. 

Eşim hep destek

Evlilik süper bir şey… Asla korkutulduğu gibi değil ama “doğru kişi” olması çok önemli. İşim gereği zaman zaman programlarım aksıyor. Dolayısıyla eşimle hafta içi akşamları görüşemiyoruz ya da herhangi bir program yapamıyoruz. Ama eşim bunu hiçbir zaman sıkıntıyla değil hep destekle karşıladı. Ortada iyi bir şeyler oluyorsa onun katkısı çok... 

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlamış olacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı