• $32,3695
  • 35,038
  • 2325.22
  • 9114.42
16 Temmuz 2017 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Hayalini kurmadığın hayatı yaşayamazsın

Hayalini kurmadığın hayatı yaşayamazsın

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Besteci, söz yazarı, solist… Pek çok hit şarkıda onun imzası var. Kimden mi bahsediyorum, tabii ki Murat Güneş’ten. Başarılı müzisyen “Kalp Atışı” adlı şarkısıyla sevenleriyle buluştu. Güneş’le buluştuk hem şarkılarını hem hayatını hem de aşkı konuştuk. 

Murat Bey, kendi şarkılarınızı söylemek nasıl bir hismiş?
 
Bu aralar bambaşka bir duygu yaşıyorum. Bugüne dek şarkılarımı birçok önemli şarkıcı söyledi ve aslında tanıdık bir his olacak sanıyordum ama öyle değilmiş. İlk kez kendi şarkımla dinleyenlerle buluşmak değişik bir heyecanmış.
 
Kendi seslendirdiğiniz şarkıyı çıkarmak için neden bu kadar zaman beklediniz?
 
İlahi zamanın döngüsüne çok inanıyorum. Bazen sizin şer gördüğünüz hayır, hayır gördüğünüz şer olabiliyor ve ben de akışına bırakmıştım işin aslı bu. 
 
Çalıştığınız sanatçılar ve o albümlerin içindeki isim olmak size ne kazandırdı?
 
Müzikten kazanmış olduğum maddi güçle hayatımı idame ettirdim. Yani müzik, benim İstanbul gibi bir şehirde ayakta durmamı sağladı. Bir de sırtımı güvenle yaslayacağım dostlar kazandırdı.
 
ŞARKI YAPARKEN ÖZGÜR DEĞİLİZ
 
Artık birçok şarkı birbirine benziyor. Bunun nedeni ne sizce?
 
Kalıplar içerisinde sıkışmak. Şarkı yaparken ne yazık ki özgür değiliz. Çeşitli mecralarda daha çok yer bulabilmek adına ödün veriyoruz içimizdeki müzikten. Bu kadar zengin bir coğrafya ve kültürün içerisinde ne ara bu hale geldik anlamak zor ve üzücü. Alışılagelmiş normların biraz dışına çıktığımızda yaptığımız işi duyurma şansımız çok azalıyor. En nihayeti kitleleri yakalamak önemli bir başarı ölçütü olduğu için de çoğu zaman yeterince cesur davranamıyoruz maalesef.
 
Şarkılarınızı yorumcularla nasıl buluşturuyorsunuz?
 
En severek çalıştığım şekil kişiye özel şarkı hazırlamak. Kimi zaman da ben kendi kendime şarkı yazıyorum birisi için, sonrasında da bak diyorum senin için bir şeyler yaptım. Bunun son örneği Yaşar oldu mesela. 
 
En çok hangi şarkılarınızı seviyorsunuz? Seçim yapabilme şansınız oluyor mu?
 
Mesela Atiye için yazdığım "Yetmez" benim için çok özel her zaman. Çünkü çoğunlukla aşk şarkıları yazıyoruz ama "Yetmez" dünyayla derdi olan, onu ortaya koyan bir şarkı. Ya da Yaşar'ın albümündeki "Markiz". "Markiz" günden güne değişen İstanbul için yazdığım ağıt gibi bir şey aslında. Zamanının Beyoğlu'ndaki en önemli pastanesi olan Markiz'i sembol seçerek âşık olduğum şehre içimi döktüm.
 
SAMİMİYET ÖNEMLİ 
 
Şarkı yazarken sizin için önemli olan ne?
 
Samimiyet. İlle de benim yaşadığım bir şey olmak zorunda değil yazdığım hikâye. Fakat hissetmediğim bir duygu da kalemimden dökülmedi bugüne kadar.
 
Kimlere şarkı verirsiniz? Herhangi biri gelip para verip sizden istediği şarkıyı alabilir mi?
 
Bir kişi "sadece" parası olduğu için şarkı alamaz benden. Hayatın her alanında üslup çok önemli… Karşımda yetenekli, hevesli genç bir müzisyen var diyelim ama parası yok. Gelmiş benimle heyecanını paylaşmış, içini açmış efendice. Allah'ın bana verdiği yeteneğe ihanet etmiş hissederim kendimi eğer o arkadaşı geri çevirirsem. Ben Aysel'den böyle gördüm. 
 
HAYALLERİME ULAŞAMADIM
 
Bugünlere geleceğinizi hiç hayal eder miydiniz?
 
Hayalini kurmadığın hayatı yaşayamazsın ki. Daha ilk gençlik yıllarımdan beri kurduğum her hayal müzik üzerineydi benim. Ama sadece hayal kurup ondan sonra da gerçekleşsin diye beklemedim. Hayallerimin tamamına da ulaşmış değilim hâlâ. 
 
Gençlik yıllarınız nasıldı, nasıl bir çocukluğunuz oldu?
 
Geç gelen bir bebek olduğum için biraz üstüne titrenen bir çocuktum. "Senden Çocuğum Olsun" şarkısı mesela, zannedildiği gibi kendi yaşadığım bir aşk hikâyesi üzerine yazılmış değil benim annemle babamı anlatan bir şarkıdır. Sorumluluk sahibiydim her zaman ama bir o kadar da çekingen. Öğrencilik yıllarımdaysa çalışkandım her zaman.
 
Konservatuvara kim yönlendirdi sizi, ailenizde müzisyen var mı?
 
Ailede müzisyen yok ama evimizde müzik hiçbir zaman eksik olmazdı. Çok küçük yaşlarda babamın ezberlettiği Türk Sanat Müziği şarkıları belki de beni bu yola itti. Daha sonra çok karşı çıksa da baktı baş edemiyor ilk sahne işimi de kendisi ayarladı bana rahmetli babam,  annemle birlikte.
 
AŞKI HER HEYECAN İÇİN HARCAYAMAM
 
Nasıl âşık olursunuz?
 
Ben aşk kadar yüce bir olguyu öyle her heyecan için harcayamam. Aşk benim için vicdan ve zekâyı yan yana gördüğüm an başlar. Bu yüzden kolay âşık olmam ve aklımın kabul etmediği birisi, kalbimden içeri zor girer.
 
Romantik biri misiniz?
 
Değilim. Romantizm ve duygusallık birbirine karıştırdığımız kavramlar bence. Ben duygusal bir adamım. Basit ama biraz da abartılı bir örnek verecek olursam, romantik adam gider sevgilisi için bir demet gül alır. Duygusal adam ise o güllerin dalında daha güzel olduğunu bilir, gönlü el vermez çiçekleri koparmaya. Sevgilisini alır o gül bahçesine götürü…
 
SİBEL CAN’IN SESİNE ÂŞIĞIM
 
Sektörde çalışmadığınız isim var mı veya sizin çalışmak istediğiniz?

Çalışmak istediğim isimler var tabii. Sezen Aksuyla hala bir araya gelemedik mesela. Çok isterim ortak bir şeyler yazmayı kendisiyle. O ekolden gelen Levent Yüksel için hazırladığım şarkılar var mesela, karşılaşacağımız günü bekliyorum. Sibel Can keza sesine âşık olduğum kadın seslerin başında geliyor. Tarkan'ı ise söylemeye bile gerek yok sanırım. Memleketteki her şarkı yazarı çalışmak istiyordur zaten onunla (gülüyor).
 
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi