• $32,3751
  • 34,9956
  • 2325.62
  • 9079.97
8 Kasım 2015 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Hastalıkların çaresi Küba'da

Hastalıkların çaresi Küba'da

Dünyaya kafa tutan bir siyasi rejim, mutlu insanlar, sanat, festival, ritim, dans, müzik, film, kum, deniz, güneş, Che, Fidel Castro… Peki, yalnızca bu kadar mı? Hayır…

Küba’yı son yılların en moda turizm destinasyonlarından biri yapan en önemli faktörlerden biri de sağlık. Kanser, sedef, vitiligo, tavuk karası, diyabetik ayak yarası... Çaresi henüz bulunamayan bu hastalıklar Kübalı doktorların bulduğu tedavi yöntemleri sayesinde ya tamamen iyileşiyor ya da önemli oranda geriliyor. Yapmanız gereken şey sadece Türkiye’nin tek Kübalı seyahat acentesi olan Guantanamera’ya başvurmak…

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Blanca Nieves Garcia Cruz, Türkiye’ye 1997 yılında Türkçe öğrenmek için gelmiş Küba’dan. Ardından 1998 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde burs kazanmış ve turizm eğitimi almış. 18 yıldan beri burada yaşıyor ve kendisini artık Türk gibi hissettiğini söylüyor. 2007 yılında kurduğu Guantanamera International Tour Operator ile Türkiye’den Küba’ya turlar düzenliyor.  Blanca, özellikle özel grup turları ve bayii toplantıları konusunda uzman ama en önemlisi Küba’ya düzenlediği sağlık turları. Turizm acentesi Guantanamera aracılığıyla Küba’ya giden hastalar büyük oranda şifa bulup geri dönüyor. Ülke hem tıp eğitimi almak hem de tedavi olmak için dünyanın dört bir yanından gelen insanlara ev sahipliği yapıyor.  

NEDEN KÜBA?

Küba’da sağlığa ve eğitime çok önem verildiğini hatırlatıyor Blanca. “Bu yüzden de özellikle sağlık konusunda önemli bir yol kat ettik. Küba Devleti’ne ait olan Histoterapia Placentaria Sağlık Merkezi’nde, kadın doğum uzmanı ve La Habana Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr.Carlos Miyares Cao ve uzman bir ekip tarafından uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar sonucu kanser, sedef, vitiligo, saç kıran, tavuk karası, diyabetik ayak yaraları gibi tüm dünyada henüz çaresi bulunamamış hastalıkların tedavisinde çok önemli ilaçlar bulundu.” İşte Küba’ya sağlık turizmi bu önemli hastalıkların tedavisi için yapılıyor. Dünyada hastalıkların tedavilerini bulmak için milyarlarca dolarlık bir sektör varken insanların Küba’yı tercih etmelerinin en önemli sebebiyse güven… Hasta Gunatanamera aracılığıyla bir sağlık paketi alıyor. Bu paketin içinde uçak, vize, sigorta, konaklama, tercümanlık, hastane parası dâhil. “Şimdi yeni bir uygulama başlattık. Doktorlarımız senede bir gün gelip hastalarını burada görecek” diyor Blanca. 

REKABET ve İDDİA YOK

Küba rekabetin çok acımasız olduğu ilaç sektörünün içinde değil. İlaçların gerekli gereksiz kullanımı için bir teşvik yok. İddia yok. Reklam yok. Kar ön planda tutulan bir faktör değil.  İlaçlar sadece gerçekten ihtiyacı olana satılıyor. Blanca, “Sadece insanlığın yararına olan bilgileri mütevazılıkla paylaşıyoruz” diyor. Histoterapia Placentaria Sağlık Merkezi’ne Türkiye’den sadece Guantanamera aracılığıyla gidilebiliyor. Öyle sınırsız sayıda hasta götürmek de mümkün değil. Mesela sedef, vitiligo ve saç kıran için 3 ayda sadece 10 kişiyi gidebiliyor. Çünkü seri bir üretim yok ve ilaçlar sınırlı sayıda  üretiliyor. Bu yüzden önce klinikten randevu alınıyor. Kliniğin 80 kişilik yabancı hasta kontenjanı var. Şimdiye kadar 90 ülkeden hasta tedavi görmüş. Dünyadan da çok talep var. Çünkü büyük bir güven var. 
Siz de sağlığınız için Küba yollarına düşmek isterseniz www.guantanamera.com.tr adresinden daha fazla bilgiye ulaşmanız mümkün. 

Dünyada daha iyi bir yöntem yok

KANSER

Blanca Küba’da kanser hastalığının tedavisi konusunda medyada çıkan sansasyonel haberlerden rahatsız. Bu bizi üzüyor. Çünkü söylemek istediğimiz bu değil. Söylemek istediğimiz; Küba kanser hastalığının tedavisi konusunda gerçekten büyük bir çaba sarf ediyor ve çok önemli çalışmalar yapıyor. Bu çabalar sonucu üretilen 3 farklı aşı var. Mavi akrep zehirinden elde edilen bir dilaltı damlası var. Kemoterapi sürecinde düşen kan değerlerini destekleyen ve 
at proteininden elde edilen bir şurup üretildi. Özellikle akciğer kanserinde çok olumlu sonuçlar alıyoruz." 

TAVUK KARASI

Halk arasında tavuk karası olarak bilinen “Retinis Pigmentoza” Küba’da tedavi edilen hastalıklardan biri. Bu hastalığın tedavisi için bir ameliyat gerçekleştiriliyor. Ameliyattan sonra uygulanan ozon terapi, vitamin terapi gibi yöntemlerle hastalık durduruluyor. Bu tedavilerin sonucunda hastaların yüzde 16’sı tamamen iyileşiyor. Yüzde 84’ündeyse hastalık durduruluyor. Körlüğe giden bir hastalığın durdurulması da çok önemli. Bu konuda dünyada henüz daha iyi bir yöntem bulunmadı. 

SEDEF, VİTİLİGO

Sedef, vitiligo ve saçkıran için uygulanan 3 çeşit ilca var. 
Saçınız için bir şampuan ve losyon, vücudunuz için bir jel. 3 haftada sonuç almaya başlarsınız ama tedavide süreklilik önemli. Yüzde 85 oranında bir başarı söz konusu. 

DİYABETİK YARA

Uzun süreli, kontrolsüz şeker hastalarında daha sık ortaya çıkan bir kronik yara çeşidi olan diyabetik ayak yarası maalesef ayağın kesilmesiyle sonuçlanabiliyor ve tıpta bu yaranın iyileştirilmesi mümkün değil. Oysa Küba’da uygulanan 
tedavi yöntemiyle ayağınızdaki yara tamamen geçiyor. 
Yüzde 100 sonuç alınıyor.

İLAÇ ALABİLMEK İÇİN GİTMEK ŞART

Küba’ya gitmeden de ilaç alınabilir mi? Bu çok merak ediliyor. Maalesef hasta Küba’ya gitmeden ve oradaki doktorlar tarafından muayene edilmeden buraya ilaç getirmek mümkün değil. Hastanın mutlaka gidip oradaki Histoterapia Placentaria Sağlık Kliniği’nin hastası olduğunu gösteren kartı alması lazım. Bir sene sonunda tekrar ihtiyaç 
varsa ve ekonomik durumunuz elvermiyorsa Küba’ya giden bir arkadaşınız da sizin için ilaç getirebilir ama kartınızı göstermek koşuluyla. 

İstanbul’da Küba Kahvesi, Havana’da Rize Çayı

Havana’da da Guantanamera Havana adında bir Türkiye ofisimiz var. İnsanlar oraya gittikleri zaman da bir muhatap bulabiliyor. Her türlü sorunlarını oradaki şubemizde hallediyoruz.  İnsanlar oradaki şubemizde dekor olarak bulundurduğumuz Atatürk fotoğrafı, Türk bayrağı veya sazı gördüklerinde çok hoşlarına gidiyor. Tabii bir de Rize çayı ikram ediyoruz. 
Küba’da ince ballı bardakta Rize çayını gördükleri zaman mutlu oluyorlar. Türkiye’de Küba kahvesi, Küba’da Rize 
çayı ikram ediyoruz. Gerçek alışveriş bu işte. Bu yolla iki ülke arasında güzel ilişkiler kurmaya çalışıyoruz.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür