• $32,3807
  • 35,0043
  • 2326.04
  • 9098.68
21 Mayıs 2017 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Hacamat artık devlet güvencesi altında

Hacamat artık devlet güvencesi altında

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

5 bin yıllık geçmişe sahip kadim bir tedavi yöntemi “Hacamat.” Vücudun belli bölgelerinden kirli kanın çıkarılması suretiyle yapılıyor. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları"ndan biri olarak kabul ediliyor. İşte bu kadim tedavi yöntemi artık devlet hastanelerinde uygulanmaya başladı. Bu yöntemden yararlanmak isteyenler Bağcılar Devlet Hastanesine başvurabilir… Bağcılar Devlet Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi’nin  idarecisi Dr. Kanat Tayfur’la, hacamatın yeni nesil uygulanışını, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ahmet Yaser Müslümanoğlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cevdet Erdöl’le de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ı konuştuk. 

Sağlık Bakanlığı geleneksel tıbbın merdiven altında sağlıksız koşullarda uygulanmasının önüne 2 yıl önce geçmişti ve “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları" adıyla yayınladığı bir yönetmelik başlatmıştı. İşte Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi" İstanbul’da ilk ve tek. Merkezde, toplam 15 geleneksel tedavi yönteminden akunpunktur, kupa, sülük, larva (kurtçuk larvalarıyla tedavi), fitoterapi (bitkisel ilaçla tedavi) mezoterapi, hipnoz ve hacamat yöntemleri de uygulanıyor… 

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları olarak kabul edilen “Hacamat”ı anlatır mısınız?

Sağlık bakanlığının 2014 yılında yayınladığı kararnameyle; “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” bir formata toplandı. Hacamat, akunpunktur, kupa, sülük, lavra, hipnoz gibi toplamda 15 alt branşın artık devlet güvencesi altında yaptırılması mümkün. Halk arasında “Hacamat” diye bilinen kupa tedavisi, yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılıyor.  Kuru kupa; bambu ya da mika camla deri üzerine negatif basınç uygulanıp vakum etkisi yaratıyor. Böylece kaslar üzerinde rahatlama sağlıyor. Yaş kupa; halk arasında “Hacamat” denen şey, cilde kesik uygulanarak negatif basınçla kanı topladığımız işlemdir.

Hacamat nedir?

Hacamatın binlerce yıllık bir geçmişi var. İlk olarak peygamberimiz yaptırmış, insanlara sağlık verdiği için de sünnet kabul edilmiş. Bilimsel açıklamasında, atar damarla toplardamar arasında bir geçiş bölgesi bulunuyor. Atardamar 10 bin metre civa, toplardamar 7 bin metre civa. Kan damarları arasında, 3 bin metre civa fark oyuyor. Bu farktan dolayı damarların dışına doğru bir kan çıkışı oluyor. Bu çıkış insanlarda yaklaşık 1, 1 buçuk litre kiloya denk geliyor. Damarda dolaşmayan ya da kan dolaşımı zayıf olan bölgede bir birikim oluyor ve buna da halk arasında “Kirli kan” deniyor… 

Uygulamayı nasıl yapıyorsunuz?

Kupa, vakumlanan deri de kanı yukarı doğru çıkarıyor ve kan deriye yaklaşıyor.  İşlem yapmak için kupayı açıp küçük kesiklerle, deriye yaklaşan kanı kupanın içinde biriktiriyoruz. Yaklaşık 10 ila 18 dakika bekledikten sonra kupaları çıkarıp pansumanı yapıyoruz. Pansuman sırasında özellikle organik zeytinyağı ve kantoran yağı kullanıyoruz. Hastane şartları altında herhangi bir işlem nasıl yapılıyorsa hacamat uygulaması da burada o şekilde yapılıyor. 

İsteyen herkes yaptırabiliyor mu?

Kansızlığı yoksa eğer ya da herhangi başka bir engel durumu yoksa isteyen herkes yaptırabilir. 

Yan etkisi oluyor mu?

Elbette! Sonuçta kanlı bir işlem uyguluyoruz. Uygulama yaptığımız bölgede, yanık gibi küçük küçük su toplamalar olabilir. Kesikten sonra, o bölgede mutlaka yara oluşur. Dolayısıyla o bölgenin temiz tutulması gerekir. Tutulmazsa da enfeksiyon kapabilir.

Hangi bölgelere uygulanıyor?

Baş, sırt, bacak, kol, kafa hemen hemen her bölgeye uygulanıyor.

Ücreti ne kadar?

İlk önce şunu söylemeliyim; SGK’nız olsa bile “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi”nde maalesef geçmiyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni arayarak randevunuzu oluşturabilirsiniz. Seanslar tedavi şekline göre 40 ile 80 TL arasında değişiyor.

HASTANELERİMİZDE EĞİTİMLER VERİYORUZ

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ı Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ahmet Yaser Müslümanoğlu’ndan dinledik… "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp hastanemiz için yeni bir uygulama. İki sene önce Sayın Cumhurbaşkanımızın bir Çin gezisinde bu konuya verdiği direktifle kafa yormaya başladık. Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak başımızda Profesör Cevdet Erdül var. Ben de Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bölümü’nün müdürüyüm. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, merdiven altı ya da üstü bir şekilde yapılıyor. Bundan fayda görenler kadar zarar görenlerde var… Şu an, bu konuyla ilgili ve alakalı arkadaşlara, kaliteli hoca grubuyla sertifikasyon programları yapıyoruz. Dünyada 50’ye yakın bir branş var ve geleneksel tıpta Türkiye bunlardan 14 tanesini akredite etti. Bağcılar, Ümraniye, Ankara, Kayseri ve Antalya’da bulunan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp hastanelerimizde eğitimler veriyoruz. Ayrıca bu hastanelerde de poliklinikler var. Her polikliniğin onay aldığı branşlar var. Bu branşlarda hastalarımıza hizmet veriyoruz. “Belim ağrıyor” veya “Başım ağrıyor” diye gelen hastalara direkt uygulama yapmıyoruz. Önce bir muayene olmasını istiyoruz. Sonra geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulaması yapıyoruz…"

YÜZYILLARDIR UYGULANIYOR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye dâhil dünyanın her yerinde çeşitli geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin yüzyıllardan beri uygulandığını söyledi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğunu belirten Erdöl, "Merkezimizde Geleneksel ve Tamamlayıcı tıp yöntemleri, Sağlık Bakanlığınca ilan edilmiş yeni eğitim standartları baz alınarak kurgulanan sertifikasyon eğitimlerine tabi tutulmuş hekimler tarafından uygulanacak. Öncelikle tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde olmak üzere sağlık bilimleri alanında eğitim gören öğrencilere geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını tanıtıp eğitimler vereceğiz. Geleneksel ve Tamamlayıcı tıp uygulamaları hakkında toplumsal bilinci artırmaya yönelik çalışmalar yaparak, bu uygulamalar kapsamında kullanılabilecek ürün ve cihazların geliştirilmesi için çalışmaları yürüteceğiz" dedi. 

AKADEMİK İŞ BİRLİĞİ

Sağlık Bakanlığı ile afiliye protokolü olan 58 Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezleri kurulmasını destekleyeceklerini açıklayan Rektör Erdöl “Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak, geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında tecrübeli ülkelerden, üniversitelerden yararlanmak istiyoruz. Bu konuda dünyadaki tecrübe ve bilgi birikiminden yararlanma, ayrıca ilgili ülke örneklerini araştırma hedefimize uygun olarak Pekin Üniversitesi’yle de her türlü akademik iş birliğine hazırız" dedi.  Pekin Üniversitesi yetkilileri, geleneksel ve tamamlayıcı tıp biliminin ülkelerinde binlerce yıldır başarıyla uygulandığını belirtti. Ayrıca hekimlerin eğitimi, tecrübe ve kaynak paylaşımı da dâhil Sağlık Bilimleri Üniversitesi’yle iş birliği içinde olmak istediklerini söyledi.

 

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı