• $32,3689
  • 35,0422
  • 2323.81
  • 9079.97
3 Nisan 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Fazla kilolarla hastalığa davetiye çıkarmayın

Fazla kilolarla hastalığa davetiye çıkarmayın

SEREN AKSÜS
seren.aksus@diyetaktif.com

Fazla kilolarınız mı var? O halde organlarınız daha fazla çalışacak, dokularınız vaktinden önce yorulup yıpranacak ve sonunda hastalık kaçınılmaz olacak. Böyle kötü bir sonuçla karşılaşmamak için mutlaka önlem almanız ve fazla kilolarınızdan kurtulmanız gerekir. Peki nasıl? Okuyun…

Biz toplum olarak tombul bebek severiz. Böyle kollar bacaklar dolu dolu, yanaklar kırmızı kırmızı olacak… Bir çocuğun kilolu olması nedense bizler için sağlık belirtisidir. Oysaki bu çok tehlikeli bir durum… Çünkü bebekliğinde tombul olan muhtemelen çocukluğunda ve yetişkinliğinde de kilolarıyla hep sorun yaşayacak belki de obez yani ‘aşırı kilolu’ olacaktır.

Aşırı kilolu olunca ne olur?

Basitçe açıklayalım… Her insanın kalbi vücut yapısına göredir. Aynı araba gibi... Nasıl ki otomobiller kamyonunun yükünü taşıyamazsa insan kalbi de aşırı kilo karşısında zorlanır. Üstelik sadece kalp değil, karaciğer, böbrek gibi tüm organlar ve iskelet sistemi fazla kilodan olumsuz etkilenir. Peki, fazla kilolardan kurtulmak için ne yapacağız. İşte kilo vermek için mutlaka yapmanız gerekenler…

l Kilon fazla mı? 

Basitçe kilonuz boyunuzdan ‘(+) 10’ fazla olduğu zaman aşırı kilolusunuz demektir. Örneğin ben 1.92’yim, 100 kilonun üzerine çıkarsam bu kilo vücudumun taşıyacağından oldukça fazla anlamına gelir.

l Metabolik adaptasyon nedir? 

Vücudunuz ona verdiğiniz yüke göre, tedbirlerini alır… 20-30 kilo fazlanız olsa bile ona göre adapte olarak yaşamayı öğrenir. Ama bu olumsuz ve yorucu bir süreçtir. Daha fazla çalışan organlar, dokular vaktinden önce yorulur, yıpranır.

Kilonu iyileştir…

Bu üzücü tabloyla karşılaşmamak için mutlaka kilonu iyileştirmelisiniz. Bunun için gerçek bir diyetisyenden yardım almanızı tavsiye ederim. Diyetisyeninizle kendini nasıl hissettiğinizi, hayalinizdeki kiloyu ve o kiloya ulaşınca neler hissedeceğinizi, hayatınızda meydana gelecek olumlu değişiklikleri paylaşın.

l Negatif Kalori ne demek?

Bazı gıdalar vardır ki su, salatalık gibi, kalorisi yoktur ya da hesap edilemeyecek kadar azdır. Üstelik bu besinlerin sindirimi için vücudunun harcadığı enerji kendi kalorilerinden daha fazladır. Bu da kilo vermenizi sağlar.

l Spor ne işe yarar?

Vücudunda fazladan depoladığın 10 kilo yağ olsun. Bu yağı beslenmeyle azaltamazsınız. Bunu harcamanız gerekir. Bunun içinde mutlaka spor yapmalısınız. 

l Kaç dakika spor yapmalıyım?

Günlük kalori dengenizi hesaplayarak spor yapmanız gerekir. Pek fazla kalori almadığınız bir günde, 150 kalorilik spor yetebilir. Yemeği abartacaksanız 250-500 kalori ancak dengeler.

l Ne zaman spor yapmalıyım?

Kan şekeriniz düşmüyorsa, sabah aç karınla yapabilirsiniz. Sabah uyanamayalar için öğlen tatili, öğlen fırsat bulamayanlar içinse iş çıkışı uygundur. Aşırı yemek yedikten sonra ya da tok karınla kesinlikle spor yapmayın. Spor sırasında kendinizi halsiz hissettiğinizde, başınız döndüğünde, “ah belim” dediğinizde, kramp girdiğinde, kısacası 
zorlandığınız noktada sporu bırakın.

Doğru egzersiz ilaçtır

Uzman gözetiminde yapacağınız sporu kişiselleştirmeniz gerekir. Bel fıtığınız varsa farklı, diz probleminiz varsa farklı, kilo verecekseniz farklı egzersiz türlülerini uygulamalısınız.

l Uzmana danışın!

Diyet için diyetisyene, spor için egzersiz uzmanına mutlaka danışın. Uzmanın kim olduğunu, nereden mezun olduğunu, tecrübelerini araştırın. “İşletme mezunuyum ama beslenmeye merak saldım”, “Mühendisim ama spor sertifikası aldım” türünden söylemlere itibar etmeyin. Nasıl ki araba kullanmak için ehliyet kursuna gidiyorsanız, vücudunuzu kullanmak için ‘diyetisyen+spor hocası+doktor+psikolog’dan oluşan bir ekibe gitmelisiniz. Eşin dostun diyet, ilaç ve spor önerisini uygulamayın. Her insanın vücudu ve verdiği yanıt farklıdır. Komşu kızı Ayşe’nin diyeti size uymaz. Amca oğlunun sporu sizi sakatlayabilir.

Su hayattır

İster spor yapın ister yapmayın, ister diyet yapın ister yapmayın, ister soğuk iklimde yaşayın ister sıcak iklimde mutlaka su içeceksiniz. Ufak tefek biriyseniz günde 2 litre, daha iriyseniz günde 3 litre yeterli olacaktır. Çay, kahve, kola, alkol gibi içecekler suyun eşdeğeri değildir. 
l Tahlil yaptır, ilacını alEğer boyunuz kısa ve 100 kilo civarı veya üzerindeyseniz mutlaka bir dahiliye-endokrin doktoruna uğrayınız ve muayene olup tahlillerinizi yaptırın. Önereceği ilaçları alın ve sonrasında diyetisyenine gidin. 

Kilo vermenin 10 kuralı

l Harcadığın kaloriyi bil (1.500 kalori olsun)
l Mutlaka harcadığından az kalori al (1.200 kalori gibi)
l Bu kaloriyi en az 4-6 öğünde al (Üç ana iki ara öğün gibi)
l Yatacağın saate doğru yemeyi sonlandır (00.00 ise 20.00 gibi)
l Negatif kalorisi olanları sıklıkla tüket (Su, salatalık gibi…)
l Bunları hayatından çıkar: Tuz, şeker, un, nişasta (doğal yoldan zaten alırsın)
l Mevcut yağ deposunu azaltmak için yürüyüş yap (5-6 km/gün gibi)
l Ara öğün seçeneklerini öğren (fındık/ceviz/badem/leblebi)
l Günde iki kez kahve iç (Kremasız hazır veya filtre)
l En az bir öğün sebze ye (Haşlanmış, ızgara, fırın, buharda)

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!