• $32,3835
  • 34,9979
  • 2326.15
  • 9091.63
22 Kasım 2015 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Ek gıda olmazsa olmaz

Ek gıda olmazsa olmaz

Anne sütünün bebekler için ilk 6 ay ne kadar önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Ama 6. aydan itiraben bebeğin gelişimi için ek gıdaya geçmek gerekiyor. İşte sizlere ek gıdaya geçişte uygulayabileceğiniz öneriler.

ANNE SÜTÜ YETERLİ DEĞİL 

Anne sütündeki besin öğeleri miktarı; emzirme süresine, bireyler arasındaki beslenme farklılıklarına, emzirme zamanının uzunluğuna göre değişim göstermektedir. Her annenin sütü bebeğinin ihtiyaçlarını karşılayacak bileşime sahiptir ve en kaliteli protein kaynağıdır. Ancak 6.ayından sonra bebeğiniz için sadece anne sütü yeterli olmamaktadır. Bebeğinizin farklı aylardaki ihtiyaçları değişim göstermektedir. Bu nedenle gerekli ve farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek ek besinlere geçmeniz gereklidir. 

Sağlığı için önemli 

Bebeğiniz büyüdükçe ihtiyaçları da değişim gösterir. Bu nedenle de farklı aylarında farklı besinlere ihtiyaç duyar. Hızla değişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek besinleri ve bu dönemleri için geliştirilmiş ek gıdaları tercih etmeniz önemlidir. Büyüme sürecinde bebeğiniz için önemli dönüm noktalarını yakalamanız ve bu ihtiyaçlara zamanında ve doğru çözümlerle cevap vermeniz, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için büyük önem taşımaktadır.
 

Çiğneme ve yutma 

Bebeğinizin 6. ayda ek gıdaya geçmesinden sonra beslenme konusundaki en önemli değişim noktalarından biri 8. ayıdır. Çünkü 8. aydan itibaren bebeğiniz sıvı kıvamda beslenmeden daha yoğun ve pütürlü kıvamdaki besinlerle beslenmeye başlayarak çiğnemeyi öğrenmeye başlamalıdır. 8. ay itibarıyla bebeğinizin çiğneme ve yutma 
refleksini geliştirmesine ve öğrenmesine destek olabilecek nitelikte yumuşak pütürcüklü yapıdaki besinlere ve ek 
gıdalara geçmenizde fayda vardır. 

DİKKAT!

Ek gıdaya geçişte, özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleriyle besinleri itebilir. Bebeklerin, istem dışı yaptıkları bu hareket genellikle 6-7 aydan sonra düzelir. Bebeğiniz ek gıdaları sevmedi diye endişelenmeyiniz. Çocuğu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran, ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek besinlerdir. Bu dönemde verilecek ek besinler meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel bisküvi, ekmek, yumurta gibi yiyecekleri içerir.

YALANCI MEME VERMEYİN

l Ek besinler kaşıkla az miktarlarda başlanarak verilir, daha sonra öğün haline getirilir.           
l Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk aç iken alışık olduğu yiyeceklerden önce veriniz.
l Ek besinlerin hepsine aynı haftada başlamayınız. Yeni besinleri en az 3-4 gün aralıklarla çocuğunuzun beslenme programına ekleyiniz.
l Yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Şüphelenilen gıda çocuğa verilmediği zaman belirtilerin geçip geçmediğini kontrol ediniz.
l Bebeğinize hiçbir zaman şekere veya reçele batırılmış yalancı meme vermeyiniz.                                   
l Çocuğunuzun hoşlanmadığı önemli yiyecekleri 2-3 haftalık aralarla zaman zaman tekrar vermeyi deneyiniz.
l Bebeğinize vereceğiniz tüm yiyeceklerin temiz ve taze pişmiş olmasına dikkat ediniz.
l İştahına saygı  gösterin.
l Ek besinleri annenin yorgun olmadığı, keyifli olduğu, zaman vermek daha uygundur. Çünkü bebekler annedeki endişeyi, gerginliği hisseder. Gülümseyerek verilen gıdaları pek reddetmezler.
l Her yeni gıdadan sonra kakada bazı değişiklikler olabilir, telaşlanmayın.
l Anne sütünün azalmasına engel olmak için aynı öğünde ek besinlerin ardından anne sütü verilebilir.
l Bebeğinize beslenme alışkanlığı kazandırırken ödül veya ceza yöntemi uygulamayın. Neyi yemeleri gerektiği konusunda baskı ve kısıtlama yapmayın.

ANNELERE TAVSİYELER 

l Ek besinlere 4. aydan erken başlanması durumunda besinlere tahammülsüzlük, ishal, alerji ve uzun vadede ise demir 
eksikliği ve kansızlık ortaya çıkabilir.
l Ek besinlere başlandıktan sonra anne sütü kesilmemelidir. Çünkü anne sütündeki bazı maddeler sindirime yardımcı olmaktadır.
l Meyve suları yoğun karbonhidrat içerdiği için bazen ishale neden olabilir. Bunun için meyve püresi şeklinde kendi bütünlüğü içinde verilmesi daha doğrudur.
l Meyve sularına şeker eklenmemelidir.
l Yemek sularıyla beslenme çok sık yapılan bir hatadır. Hiçbir besin değeri olmayan bu beslenme şekli uygulanmamalıdır.
l 1 yaşın altında inek sütü (şişe veya kutu süt vs.) kesinlikle verilmemelidir. Aksi takdirde bebekte alerji, kansızlık, kabızlık gibi istenmeyen yan etkiler ortaya çıkar.
l 1 yaşın altında yumurta akı ve bal alerji yapabilir. Bunları yiyen çocukta döküntü, kaşıntı gibi alerjik reaksiyonlar hemen ortaya çıkabileceği gibi ilk günlerde hiçbir reaksiyon olmayıp ilerleyen gün ve haftalarda egzama görülebilir.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı