• $32,345
  • 35,1651
  • 2311.7
  • 9079.97
3 Mayıs 2015 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Eğer çıldırmazsanız, normal değilsiniz

Eğer çıldırmazsanız, normal değilsiniz

Müziğiyle yüz güldüren adam Goran Bregovic mayıs ayında bir kez daha Türkiye’de olacak. 6 Mayıs'ta Ankara, 7 Mayıs'ta İstanbul, 8 Mayıs'ta İzmir’de sahneye çıkacak olan Bregovic, Balkanlar’ın neşeli atmosferini Türkiye'ye taşıyacak.

Türkiye konserleri öncesinde sorularımızı yanıtlayan Bregovic, “Bence Balkanlarda üretilen müzikte biraz delilik vardır. Eğer müzikte delilik yoksa o müzik yeterli değildir. Son albümümün sloganının ‘Eğer çıldırmazsanız, normal değilsiniz’ olmasının sebebi de bu” diyor.

Türkiye’de en popüler yabancı sanatçılardan birisiniz. Nasıl oldu da kalbimize girebildiniz bu kadar?

Cevap çok basit… 500 yıl boyunca aynı tarihi paylaşmışız. O yüzden elbette müziğim Türk müziğinden etkilenmiştir. Bu yüzden yaptığım müzik Türkiye’ye çok uyuyor ve dinleyiciler Türk müziğine benzetiyor.

“Konserlerim benim partim” diyorsunuz ve çok yakında yeni bir parti için Türkiye’de olacaksınız. Nasıl bir parti hazırladınız bize?

Konserimde tabii ki filmler için yazdığım bazı eski parçalarım, “Karmen with the Happy End” albümünden bazı parçalar ve son albümüm “Champagne for Gypsies” albümünden bazı parçalar da olacak. Ama elbette sonbaharda, yılsonuna doğru yeni çıkacak olan albümüm “Three letters Sarajevo”dan da birkaç parça olacak. Umarım yeni konserimi seversiniz. Dinleyicilerin memnun olmasını gerçekten önemsiyorum. Saraybosna tıpkı küçük bir İstanbul gibi ve büyük İstanbul’daki dinleyici benim için çok önemli. Yani, orada görüşürüz ve umarım keyif alırsınız. “Eğer çıldırmazsanız normal değilsiniz.”

BALKAN MÜZİĞİNDE BİRAZ DELİLİK VAR

İlk gelişinizden bu yana Türkiye’de verdiğiniz konserlerde değişen bir şey var mı?

Birçok farklı yerde, farklı konser salonunda çaldım. Yazdığım bazı eserleri Türk senfoni orkestrasıyla çaldım, kendi orkestramla çaldım, sadece nefesli çalgılar orkestramla çaldım, birçok farklı konser verdim ama her konserimin sonunda “Bu akşamı asla unutamayacağım” hissine kapıldım. Büyük ihtimalle bu o konserlerdeki seyircilerin de hissettiği, hayatımda eğlenerek harcadığım iki saat geçirme hissiyle alakalı.

İnsanlar dilinizi anlamasalar da konserlerinizde çok eğleniyorlar. Peki, bunun sırrı ne?

Sadece savaşlar değil, müzik de bir iletişim sağlar. Müzik, ilk insani iletişim yöntemidir. Müzik denen bu dili ne kadar kolay konuşursanız insanlarla o kadar iyi iletişim kurabilirsiniz. Türkiye’de müzik denen dili iyi konuşabiliyorum.

İçinde hüznü de barındırsa müziğinizle ilgili en temel algı eğlence. Konserlerinize gelenler hep ne kadar eğlendiklerini anlatıyorlar. “Dans ettiren ve yüz güldüren adam”sınız müziğinizle. Bu özel olarak seçtiğiniz bir yol mu?

Balkan müziğiyle dünya müziği arasındaki fark nedir biliyor musunuz? Bence Balkanlarda üretilen müzikte biraz delilik vardır. Eğer müzikte delilik yoksa o müzik yeterli değildir. Elbette ben de doğal enstrümanlar çalan doğal müzisyenlerle çalışıyorum. Onlar da, eğer böyle adlandırırsanız, biraz delilik taşıyorlar ama bu müziği yapmanın yolu budur, biraz deli olmak. Son albümümün sloganının “eğer çıldırmazsanız, normal değilsiniz” olmasının sebebi de bu.

Eski kafalı bir besteci olduğunuzu söylüyorsunuz. Bu yaratıcılıkla çelişen bir durum değil mi?

Yapmaya çalıştığım şey, çağdaş müzik bestecisi olmak. Çağdaş olarak adlandırılan dünyadan çok, eski moda bir dünyanın çok uzak bir zamanın müziğini yapsam da -ben de eski kafalı bir insanımdır- bu eski moda müzikte insanı yakalayan bir şey olduğunu düşünüyorum. Kim bilir?

KENDİME ÖZEL SİSTEM KURDUM

“Çocukluk insanın anavatanı” derler. Çocukluğunuzun bugünkü Goran’a ve müziğine en güzel hediyesi neydi?

Ben Saraybosnalıyım ve 500 yıl boyunca Osmanlı idaresinde kaldıktan sonra Ortodoks, Katolik ve Müslümanlar arasındaki bu belirsizliği göz ardı edemiyorsunuz. Benim müziğim de bu belirsizlikten, bu farklılık ve zıtlıktan geliyor. Katoliklerin çok sesli müziğinden Ortodoksların basit müziğine, Yahudilerin parti şarkılarından Müslümanların melankolik müziklerine, Balkanlar’da bütün bu etkilerin olduğunu düşünüyorum.

Sizin okullarla hep bir probleminiz olmuş. Önce konservatuvarı sonra da felsefe okumayı bırakmışsınız. Sistemle sorunu olan bir adam mıdır Goran?

Belli bir sistemim yok. Zaten sisteme uymanın insani sorunlarımı çözebileceğine inanmam. Dolayısıyla herkes gibi ben de dış sistemden beklemek yerine kendi özel komünist sistemimi kendim oluştururum.

POLİTİKAYA BULAŞMADIM

Savaş sırasında Bosna’dan ayrılıp Paris’e yerleşmeniz de yıllar boyu eleştiri konusu oldu. Yıllar sonra bu konuda bir şeyler söylemek ister misiniz?

Bosna’daki savaş benim savaşım değildi. Orada düşmanlar bulmadım. Babam Katolik bir Hırvat, annem Ortodoks bir Sırp’tı. Karım ise bir Müslüman. Yani onlarla beraber yaşamayı hayal etmesi imkânsız değil. Çünkü onlarla beraber büyüdüm, onlarla beraber öleceğim ve onları seviyorum. Kısacası bu benim savaşım değildi. Savaş sırasınca yapabildiğim tek şey şarkılar yazarak onların bir gün benimle ve müziğimle gurur duymasını sağlamaktı.

Siyaseten bu kadar çok yargılanmış bir sanatçı olarak siyaseten durduğunuz yeri anlatmak ister misiniz peki?

Müziğim hiçbir zaman politik olmadı, komünist düzende bu çok zor olmasına rağmen politikaya hiçbir zaman bulaşmadım. Sürekli politika ile yürütülen bir kültürde bu çok zordu. Bugün bile kendimi alt kültürden, karşı kültürden gelen biri olarak görüyorum. Tabii ki 20. yüzyılda olan en iyi şey alt kültür mensubu olmaktı. Ama hiçbir zaman müziğimin politikayla içli dışlı olmadığını söyleyebilirim. Müziğimde politika kırıntıları aramak oldukça gereksiz ve zaman kaybına yol açan bir hareket.

CENAZEM GÜZEL OLSUN

Müziğinizin felsefesi “Düğün” ve “Cenaze”… Neden böyle?

Hem kişisel hem de toplumsal olarak düğün ve cenazelerin herkesin hayatında en önemli anlar olduğu bir kültürden geliyorum. Bir Balkan besteci olarak müziğimin cenaze veya düğünlerde çalınmasından gurur duyuyorum. Bir balkan besteciyseniz müziğiniz bu durumlarda çalınmak zorundadır.

Sizin düğününüz nasıldı?

Maalesef benim doğru düzgün bir düğünüm olamadı çünkü ülkemde savaş vardı ve ben Paris’teydim. Eşim hâlâ ne zaman, yakınların davet edildiği, 3 gün süren,  doğru düzgün bir düğün yapacağımızı sorup duruyor. Paris’te oldukça küçük ve modern bir düğün yapmıştık çünkü. Ama cenazemin Paris’teki düğünüm gibi değil Saraybosna’daki diğer cenazeler gibi güzel bir cenaze olmasını umuyorum.

HÂLÂ ÖĞRENECEĞİM ÇOK ŞEY VAR

Müzik kariyerinizde büyük bir başarı elde ettiniz. Peki, özel hayatınızda da bu başarıyı yakalayabildiniz mi? Nasıl bir hayatınız var?

Üç kızım var, bu büyük bir hazine. Karım ailede dengeyi sağlayan kişi. Ben çok fazla seyahat ediyorum, çok fazla yok oluyorum. Dolayısıyla çocuklarımın annesi bu aileye sahip çıkıyor ve bir arada tutuyor.

Kendinizi “Tutkulu bir deli” olarak tarif ediyorsunuz. Bu yorucu değil mi?

Doğrusu hayatta hâlâ yaşamak istediğim birçok zevk var. Savaştan dolayı her şeye sıfırdan başlamak zorunda kaldım. Savaştan önce Yugoslavya’da büyük bir kariyerim vardı ama savaş yüzünden Avrupa’da her şeye yeniden başladım. Beni şu anda olmam gerektiğinden daha genç yapan şey bu bence. Hayattan alacaklı olmak… Bu yüzden yaptığım her şeyden daha fazla zevk alıyorum. Hâlâ öğreneceğim çok şey var.

Müzik dışında kendiniz için yaptığınız bir şey söyler misiniz?

Müzik dışındaki hayatım gayet basit. Saraybosna’nın dışında domates, ot falan yetiştirdiğim bir bahçem var. En büyük düşmanım domateslerime saldıran salyangozlar… Onun dışında herkes gibi yaşıyorum. Arabamı yıkıyorum, normal şeyler yapıyorum.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'