• $32,3643
  • 34,979
  • 2324.92
  • 9079.97
8 Mayıs 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Diyarbakır'ın gururu Rockçı kızlar

Diyarbakır'ın gururu Rockçı kızlar

UYGAR TAYLAN
uygartaylan@gmail.com

‘Gençlik bir kere yaşanır, özgürce yaşa’ sloganıyla düzenlenen 19. Vodafone Liselerarası Müzik Yarışması geçen haftaya damgasını vurdu. Birbirinden başarılı yarışmacının arasında dikkati en çok Diyarbakır'ın gururu rockçı kızlar çekti.

‘Gençlik bir kere yaşanır, özgürce yaşa’ sloganıyla, 19 yıldır Serhat Hacıpaşalıoğlu tarafından düzenlenen Vodafone Liselerarası Müzik Yarışması geçen haftaya damgasını vurdu. Jüride oyunculuğuna ayrı müzisyen kimliğine ayrı hayran olduğumuz Özkan Uğur, mütevazı rock star Teoman, Melis Sökmen gibi birçok başarılı ismin yanı sıra medya dünyasından da renkli isimler bulunuyordu. Volkswagen Arena çatısı altında 7’si yurtdışından 38 grubun yarıştığı finalde jürinin en genç üyesi olarak heyecanla yerimi aldım. Fakat okullarını temsilen yarışmaya gelen liseli gençlerin heyecanının yanında benim heyecanım sönük kaldı. Birbirinden yetenekli, en önemlisi müziğe gönül vermiş genç arkadaşlar kendilerine tanınan ortalama 5 dakikalık performans süresini en iyi şekilde değerlendiriyordu. Sıra Diyarbakır İMKB Fen Lisesi’ne gelmişti. Rixton’ın hit şarkısı ‘My Broken Heart’ı âdeta Adele gibi seslendiren güçlü sesin sahibini görmek için başımı oylama listesinden kaldırdığımda onları gördüm. Karşımda siyahlar içinde 5 rockçı kız ve bembeyaz tuniğiyle başörtülü bir vokal… Bu güçlü sesi duyup orkestrayı görmemle birlikte ilk tepkim “Vay be!” oldu. Sahnede herkesi hayran bırakan çok güçlü bir ses vardı ama sesin sahibi bunun pek de farkında değildi. Şarkısını söylerken iki eliyle sımsıkı tuttuğu mikrofon ve bütün şarkı boyunca hiç açmadığı gözleriyle heyecanı her halinden belliydi. Bu çok başarılı ama ürkek vokalin ve grubunun hikâyesini merak ettim. 

Performansları biter bitmez hemen grubun peşine düşüp onlarla konuştum. İstanbul’a ilk gelişiniz mi, gezebildiniz mi?

İrem (vokal): Gezemedik, dün uçaktan iner inmez buraya geldik ve sahne için prova yaptık. Bugün de finaldeydik. Yarın 
gezeceğiz inşallah...

Grubunuzun bir adı var mı? Nasıl bir araya geldiniz? Vodafone’la buluşmanız nasıl gerçekleşti?

Sidem (piyano): Grubumuzun ismi ‘Six Girls Take To Heaven’. Aslında ayrı ayrı çalışıyorduk. Müzik dersi sayesinde 10. sınıflar Visal hocayla tanıştılar. 9. sınıflarda müzik dersi olmadığı için ben müzik dersi görmüyorum. Bir rastlantı sonucu ben de gruba girdim. Hocamız yarışma olduğunu ve yarışmaya girmemiz için belli bir düzeye gelmemiz gerektiğini söyledi. Başımızda durup yarışmaya uygun çalışmalar yaptırdı. Gelişme kaydedip yarışmaya katıldık.
İrem(vokal): Ekim ayından beri çalışıyoruz. Öğlen aralarında… Boş derslerde... Kendi derslerimizde...
Sevgi: Vokal için geçen yıldan beri ses açma çalışmalarına başladılar. Biz kendi aramızda zaten profesyonel değiliz. Hepimiz kendi çapında çalan müzisyenleriz. Sonrasında müzik sınıfında bir araya gelerek hocamızın tavsiyesi üzerine Vodafone’a başvurduk. Önceleri kesin değildi, karar veremiyorduk. Ne yapsak ne etsek emin olamıyorduk. 
Visal Akgül (Müzik öğretmeni): Okulda bahar şenlikleri düzenleniyor. Ben ilk başlarda çocukları keşfetmek, birleştirmek adına çalışmalara başladım. Kursa giden öğrenciler oldukları için zaten hepsi bir şeyler çalıyordu. Yani temel anlamda aldıkları bir eğitim vardı. “Acaba birlikte bir şeyler başarabilirler mi?” diye düşündüm. Sonra onlar çaldı, ben söyledim. Ben çalarken onlar katıldılar derken katılanlar oldu ve grup oluşturmaya çalıştım.

Şarkıya nasıl karar verdiniz?

Visal Akgül: Parçaları onlar seçti, ben de içlerinden ‘My Broken Heart’a karar verdim. Provalarımızda o kadar çok söylettik şarkıyı, biraz yoruldular ama çok severek söylediler. Aralarında rock’cular ve metalciler var. Bu parça onlara biraz sade geldi.

HAYALİM BEYİN CERRAHI OLMAK

Peki, sizce ne kadar şansınız var? Grubunuz yarışmada nasıl sonuç alacak?

İrem: Bence bir başarı elde edebilecek kadar şansımız var. İnşallah! Umudum var yani.

Eğer burada ödül alırsanız ne gibi bir hayaliniz var gerçekleştirmek istediğiniz?

Berfin: Gurumuzun ortak hayali ileride de hep beraber bu yolda devam edebilmek.
Sidem: Eğer ödül alabilirsek okulda kendi çapımızda ilerleyebilmemiz için bir şansımız olacak. Ve ben de Berfin’in dediği gibi bu grup üyeleriyle hiç ayrılmadan ileride de yolumuza devam etmek istiyorum.
İrem: Benim başka meslek dalıyla ilgili hayalim var. Beyin cerrahı olmak istiyorum. 
Ezgi: Normalde piyano çalıyorum ama biraz dinlediğim müzik tarzına da bağlı elektro gitar hayranlığım var. O yönde de ilerlemek istiyorum. 
Şevval: Ben daha iyi bir baterist olmak istiyorum. Bateriyi iyi çaldığımı düşünüyorum fakat böyle çok ağır metal şarkıları çalamıyorum. Çok hızlı geçişleri var. O hızlıgeçişlere yetişmek ve çok daha iyi çalmak istiyorum. 
Sevgi: Çello dersleri almak ve gelecekte de iyi bir yazar olmak isterim.

TEOG BUHRAN YAŞATIYOR

Visal Akgül: O süreç aslında çok güzeldi. Şevval bir ara davulu bırakmıştı. Biliyorsunuz TEOG sınavı çocukları çok strese sokuyor. TEOG hem ailelere hem de çocuklara bir buhran yaşatıyor. Üzerlerinde bir baskı oluyor. Fen lisesi olduğu için daha çok strese giriyorlar. Çocuklarda psikolojik rahatsızlıklar da gözlemliyoruz. TEOG sonrası çok iyi başarılar elde edip okulu bırakmak, okumak istemeyen öğrencilerim oldu. Fen lisesini kazanmış çok iyi puanlar almış ama buna rağmen buhran yaşayan öğrencilerim var. Biz prova yaparken onların gelip bu çocukların mutluluklarını görmeleri, bir kenarda oturup dinlemek istemeleri çok güzel bir şeydi. 
Sevgi: Yaşadığımızda yerde gerçekleşen olaylar yüzünden stüdyoya gidemiyorduk. Zaten baterisi olan bir tane stüdyo var. E bir de derslerin dışında ayrıca prova yapabilmek gibi bir imkânımız da yoktu. Derslerden çıkmaya 
çalışıyorduk. 

38 grubun yarıştığı heyecan dolu final gününde  2500 kişiyi ağırlayan Volkswagen Arena’da gün Diyarbakır IMKB Fen Lisesi kızları için sevinç dolu bitti. Grup, Basın Ödülü ve ayrıca En iyi Kız Solist 2.lik Ödülü'nü aldı.

 

MetallIca ve Iron MaIden dinliyorumDiyarbakır’da metalci olmak nasıl bir şey?

Ezgi: Diyarbakır’ın bayağı geniş bir müzik yelpazesi var ama benim arkadaş çevremde metal müzik dinleyen pek yok. Ağırlıklı olarak pop müzik dinliyorlar. Ben Metal dinleyenlerle görüşüyorum ama. Genelde Metallica, Iron Maiden gibi grupları takip ediyorum.

KOMŞULAR ŞİKÂYETE GELİYOR

Çok etkileyici bir performans sergiledin. Sahneye çıkmadan önce endişelerin var mıydı? 

İrem: Tabii vardı. Mesela normalde mikrofonsuz detone olmuyorum, çok güzel söylüyorum. Ama dün mikrofonlu provalarda parçanın ikinci kısmını hep berbat ediyordum. “Bugün de berbat edebilirim” diye korkularım vardı. Sahneye ilk çıktığımda çok heyecanlıydım ama sahneye çıktıktan sonra heyecanımı yendim. Gözlerimi kapattım ve şarkıya başladım. Zaten parça bitene kadar da gözümü hiç açmadım. Çünkü gözlerimi açtığımda hep etrafa bakıyorum ve kim ne düşünüyor diye anlamaya çalışıyorum. 

Giyiminden, başörtünden dolayı yarışmaya katılırken her hangi bir endişen oldu mu?

‘Kapalı olarak farklı görebilirler’ diye düşündüm ama farklı karşılanmadı. Hatta takdir edildim.

Peki, daha önce vokal yapıyor muydun yoksa bu ilk deneyimin mi?

İlk deneyimim. Yani okulda söylüyordum.

Takip ettiğin vokallerden kimler var?

Adele! Hayranıyım... Şarkılarını da çok seviyorum, bayılıyorum hatta. (Araya arkadaşları giriyor ve “Adele şarkılarını çok daha güzel söylüyor” diyorlar.)

Müzik senin için nasıl bir anlam ifade ediyor?

Duygu katıyor bana, yaşadığımı hissediyorum onunla...

Peki, biraz ailenden bahsedelim. Babanın mesleği ne?

Memur.

Ne memuru? Ne iş yapıyor?

İmam.

Evde de şarkı söylüyor musun? Baban şarkı söylemene bir şey diyor mu?

Babam sesimi beğeniyor ama komşular şikâyete geliyor (gülüyor).

Baban finale çıkmaya hak kazandığınızı duyunca nasıl karşıladı?

Çok şaşırdı, “Nasıl finale kaldınız?” dedi. Hiç beklemiyordu. Sonra sevindi “Siz kazanırsınız” dedi. Aslında ailem katılacağımızı duyunca ilk başta “Hayır” dediler. Sonra öğretmenlerin ısrarıyla izin verdiler. babamı çok seviyorum

Peki, burada herhangi bir dereceye girerseniz babana almayı düşündüğün bir hediye, söylemek istediğin bir şey var mı?

Babamı çok seviyorum ama hediye almayı hiç düşünmedim. Sadece kendime telefon almayı düşünüyorum (gülüyor).

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür