• $32,3252
  • 35,1226
  • 2307.33
  • 9079.97
22 Mayıs 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Dadın kadar konuş

Dadın kadar konuş

Çalışan bir kadınsınız, doğum izniniz bitti ve o korkunç gün gelip çattı. Gözünüzden bile sakındığınız yavrunuzu hiç tanımadığınız birine emanet edip işe dönmek zorundasınız. Peki ama nasıl? İki çocuk annesi gazeteci Levent Gökmen Demirciler, çocuklarını dadıyla büyütmek zorunda olan anneler için tam bir başucu kitabı yazdı. Siz siz olun çocuğunuza dadı ararken işinizi şansa bırakmayın ve ‘Dadın Kadar Konuş’u mutlaka okuyun. 

Levent Gökmen Demirciler iki çocuk annesi çalışan bir kadın. Doğal olarak kızlarını büyütürken dadılardan destek almış. İlk kızı Ela’da henüz konuya hâkim olmadığı için işi biraz da oluruna bırakmış. Neyse ki şansı yaver gitmiş ve sorun yaşamamış. İkinci kızı Nil dünyaya geldiğinde artık konunun önemine vakıf bir anne olarak daha titiz davranmaya çalışmış ama bu defa da annelerin bu konuda başvurabilecekleri kaynak sayısının yok denecek kadar az olduğunu fark etmiş. İşte ‘Dadın Kadar Konuş’ kitabının ilk tohumları böyle atılmış Levent’in kafasında. Sonrasında işe gidiş ve işten dönüşte İstanbul trafiğinde geçen üç saati kitabı yazmaya ayırmış. Kitapta, ‘Dadı gündüzlü mü yatılı mı olmalı?’, ‘Genç dadı mı yaşlı dadı mı makbul?’, ‘Yabancı mı Türk dadı mı tercih edilmeli?’, ‘Güvenilir bir dadı ararken hangi kriterler göz önünde bulundurulmalı?’, ‘Bir çocuk dadısında ne arar?’, ‘Anneanne ya da babaannenin bakması daha mı iyi?’, ‘Dadılarla yaşanabilecek iletişim problemleri ve çözümleri neler?’ gibi onlarca sorunun cevabını kendi tecrübelerinden ve yaşanmış pek çok dadı- aile hikâyesinden yola çıkarak anlatıyor. Sözün özü ‘Dadın Kadar Konuş’ tam bir ‘iyi dadı bulma rehberi’... 

Seni tanıyabilir miyiz Levent?

Ben Levent Gökmen Demirciler. 18 yıllık gazeteciyim. 13 yıldır Ekonomist dergisinde gayrimenkul ve turizm editörü olarak çalışıyorum. Eşim Sümer Demirciler de benim gibi gazeteci. Biri yedi biri üç buçuk yaşında iki kızımız var. Büyük kızım Ela, küçük kızım Nil...

‘Dadın Kadar Konuş’ kitabının yazılmasının nedeni belli oldu... 

(Gülüyor) İlk kızım Ela doğduğunda, doğum iznimin bitmesine 15 gün kala dadı adayımızın bizimle çalışamayacağını öğrendik. O panikle her tarafa haber saldık. Sonuç alamayınca eşim sahibinden.com’da bir dadı buldu. Şansımız yaver gitti ve onunla 2,5 sene devam ettik. Ela’da çok bilinçsizce yaklaşmışım olaya. Allah yüzüme gülmüş de iyi bir insana denk gelmişim. İkinci çocukta daha tecrübeli, daha özenli oluyorsun. İşte kitap fikri de daha çok Nil’e dadı aradığım bu süreçte doğdu. Çünkü kafamda bir sürü soru vardı ama sorularıma cevap bulabileceğim bir kaynak yoktu. Ben de iki çocuğumu büyütürken yaşadıklarımı ve çevremdeki arkadaşlarımın tecrübelerini annelerle ve anne adaylarıyla paylaşmak istedim. 

Dadı seçimi neden önemli?

Bence bir annenin çocuğuna verebileceği en önemli şeylerden biri iyi bir dadı... İyi bir dadı çocuğunuzun hayatına çok olumlu şeyler katabilir, kötü bir dadı da hayatı boyunca onaramayacağı yaralar açabilir. Mesela Haldun Dormen’e tiyatroyu dadısı Janet sevdirmiş. Halkla İlişkiler sektörünün duayen ismi Betül Mardin ise şiddet gördüğü İsviçreli dadısı yüzünden kekeme olmuş. 

Bu derece hayati bir seçimde en çok neye dikkat edilmeli?

Bence en çok dikkat edilmesi gereken anneyle dadının mayasının tutması... Düşünün çocuğunuzu emanet edeceksiniz. Kadını gördünüz ama sevmediniz. O iş olmaz. Bir de işin en başından ücretten başlayarak bütün ayrıntılar açık ve net bir dille konuşulmalı. Annelere parklarda iyi gözlemci olmalarını da öneririm. Hangi dadı ne yapıyor, baksınlar. Mesela ben son dadımız Zulu’yu (Zülfiye) parkta buldum. Çok huysuz bir çocuğa bakıyordu ve çok sabırlıydı. Bir sabah “Ben 3 numarada oturuyorum. Senin gibi düzgün biri varsa bu numaraya bildir” dedim. Aradan 2 gün geçti, kendi geldi. Şans bu ya, çocuğun annesi işten ayrılmaya karar veriyor ve Zulu’ya iş aramasını söylüyor. Kısmette varsa oluyor. Ama şunu da söyleyeyim kimsenin dadısını çalmayın. Bugün siz çalarsınız, yarın başkası sizin elinizden çalar. Bu etik değil. 
Zaten onu satan sizi de satar. 

MEHTER ADIMLARIYLA İLETİŞİM

Kitapta kıskançlık hikâyeleri de var...Kendini annenin yerine koyan dadılar var. Anneyi kıskandırmak için ellerinden geleni yaparlar. Diğer yandan çocuk çok sevdi diye dadıyı işten çıkaranlar gördüm. Arkadaşımın başına geldi. Çocuk dadının kucağından inmiyor. Anne kıskanıyor, kendini saf dışı bırakılmış hissediyor ve dadıyı işten çıkarıyor. Orada mesela pedagog görüşü aldım. 

Ne diyor pedagoglar?

“Anne sabırlı olmalı” diyorlar. Mesela benim ilk kızım dadısına “Anne” derdi. Kadın çekinirdi. “Desin Müzeyyen Hanım, ne olacak... Zaten bir süre sonra kim dadısı kim annesi anlayacak” derdim. 

Peki, nasıl bir iletişim dili önerirsin? 

Benim önerim mehter takımı gibi olmak. İki ileri bir geri... İki ileri adım attığınızda davranışlarının dozu kaçıyorsa, o noktada bir geri adım akmakta fayda var.

Biraz da dadının penceresinden bakalım mı?

Kitapta bu konuya da bol bol yer veriyorum. Dadıya tuvalette bile huzur vermeyen annelerden tutun da yemek yemesin diye buzdolabını kilitleyenlere kadar pek çok garip olay var. Öncelikle karşınızdakinin bir makine değil, hayatını kazanmaya çalışan bir insan olduğunu unutmayın. Özellikle yatılı olarak başka ülkelerden gelen insanlar geride kendi çocuklarını, ailelerini bırakıp geliyor. Empati kurmaya çalışın.

Hep anne-dadı ilişkisini konuştuk. Peki, bir çocuk dadısında ne arar?

Bunun çok basit bir cevabı var; şefkat... Şefkatin olup olmadığını da çocuğunuzun dadısıyla ilişkisini gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Çocuk dadısını gördüğü zaman huzursuzlanıyorsa bir sorun var demektir. 

Hepsi yaşadığım, duyduğum hikâyeler

Kitapta anlattığınız hikâyelerin hepsi gerçek değil mi?

Evet, hepsi yaşadığım, gördüğüm, duyduğum hikâyeler.

Sizi en çok etkileyen hangisi?

Beni en çok etkileyen hikâye, biri yedi diğeri üç yaşında iki kardeşin başına gelenler. Dadı evdeki değerli eşyaları alıyor ve bu iki çocuğu bir okulun bahçesine bırakıp kaçıyor. Akşam olunca okul yönetimi çocukların oraya terk edildiğini fark ediyor. Babayı buluyorlar. O çocuklar dışarı çıkabilirdi, ezilebilirdi, organ tacirlerinin ya da kötü niyetli insanların eline düşebilirdi. Sevdiğim bir hikâyede turizmci bir arkadaşımın başına geldi. Dadı ikiz bebeklere bakıyor. Bir gün evin güvenliği babayı arıyor ve evden çığlıklar geldiğini söylüyor. Adam telaşla gidiyor ve bakıyor ki evin rottweiler cinsi köpeği dadıyı köşeye kıstırmış. Sonra kamera kayıtlarından anlıyorlar ki dadı çocuklara kötü davranıyor ve köpek çocukları korumaya çalışıyor.

Sen nasıl bakıyorsun kamera sistemine?

Ben kurdurmadım, doğru da bulmuyorum. Çalıştırdığım insanlara güvendim hep.

İYİ BİR DADI AZ KONUŞUR

l Çocuğunuza karşı sevecen, ilgili ve şefkatlidir. Ona siz yokken sert davranmaz.
l Az konuşur, meraklı değildir. 
Çevreyle fazla diyalog kurmaz.  
l Aile sırlarınızı üçüncü kişilere anlatmaz.
l Eşinizle ilişkinizi gözlemlemez 
ve bu konuda yorum yapmaz.
l Siz yokken evinizi karıştırmaz.
l Evinize sizden gizli arkadaşını ya da 
sevgilisini almaz. Her konuda dürüsttür.
l Değerli eşyalarınızı gizlice almaz.

DADI SEÇERKEN BİLMENİZ GEREKENLER

l Çocukları seven sabırlı biri olmalı.
l Düzgün konuşmalı, genel görgü kurallarını bilmeli ve.
l Küçük çocuğu olan dadı adaylarından uzak durulmalı.
l Çocuk bakımında tecrübeli olan dadı adayları daha makbul.
l Genç emekliler, çocuklarını büyütmüş anneler tercih edilmeli.
l Türk dadılar yüksek ücret istemeleri ve fazla talepkâr olmaları nedeniyle bütçenizi zorlayabilir ama yabancı dadı 
seçmenin de bazı riskleri var. Mesela kaçak dadıların her an sınır dışı edilme ya da değerli eşyalarınızı alıp ortadan kaybolma riski var. Bu durumdan dadınıza çalışma ve oturma izni alarak kurtulabilirsiniz.

 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'