• $32,3784
  • 35,0726
  • 2326.03
  • 9090.34
20 Ağustos 2017 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

'Bu spora tutkuyla bağlandım'

'Bu spora tutkuyla bağlandım'

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

2020 Tokyo Olimpiyat yarışlarına hazırlanan, rüzgâr sörfü olimpik milli sporcu Pamir Saçkan’la buluştuk. Hem yeni transfer olduğu kulübü Göztepe’yi hem rüzgâr sörfünü hem de başarılarının sırrını konuştu. 

Pamir bize rüzgâr sörfüne nasıl başladığını biraz anlatır mısın?

Kuzenim rüzgâr sörfüyle ilgileniyordu ve ben de merak ettim. İlk başta başaramamıştım benimle çok dalga geçtiler sonrasında Caddebostan’da İstanbul windsurf adlı sörf okulunda eğitim almaya başladım ve kendimi inanılmaz özgür hissettim. Sonrasında tutkuyla bu spora bağlandım ve kendimi bir anda profesyonel rüzgâr sörfü hayatıma başlamış buldum. Sanırım hayatımda verdiğim en güzel karardı.

Rüzgâr sörfündeki başarıların neler?

2011-2013-2014-2015-2016 yıllarında Olimpik sınıf Türkiye şampiyonu oldum, 2 yıl üst üste Türkiye Yelken Federasyonu Tarafından verilen yılın sporcusu ödüllerinde rüzgâr sörfünde yılın sporcusu seçildim. 2016 Rio olimpiyatlarına ülkem adına katılma hakkını kazandırdım fakat Rio da yarışamadım.

Üst üste 5 sene Türkiye şampiyonu olmak zor olsa gerek... Yarışlara nasıl hazırlanıyorsun? Bir günün nasıl geçiyor?

Öncelikle çok yoğun bir antrenman programını takip edip ve programa sadık kalmak gerekiyor. Bir gün içinde 2, bazen programa göre 3 antrenman yaptığımız oluyor. Sabahları güne cardio antrenmanıyla başlıyoruz ardından deniz antrenmanı ve onu takiben akşamda salona giriyoruz. Bu antrenman programını takiben çok ciddi bir beslenme programına uymak gerekiyor. Benim başarımın nedeni antrenmanlarıma ve beslenme programıma sadık kalmamdır.

Bu ağır tempoda özel bir beslenme programın var mı?

İnsan avcı toplayıcılıktan gelen bir canlı ve biz bu düşünceyi benimseyerek yola çıkıp ona göre beslenme programımızı düzenliyoruz. Yüksek protein ve kaliteli yağları kullanıyoruz onun dışında sebze ve salatayla destekliyoruz yani açıkçası işlemden geçmiş ya da paketlenmiş şeylerden uzak durmayı tercih ediyorum.

RÜZGÂR SÖRFÜN BİLİNİRLİĞİ ARTTI 

Ülkemizde son yıllarda rüzgâr sörfü sporuna bir ilgi var. Sen bunu nasıl değerlendiriyorsun?

Yazılı ve görsel basının desteği sayesinde rüzgâr sörfü sporu daha da bilinen bir hale geldi. Aynı zamanda yelken federasyonunun güzel organizasyonları ve büyük kulüplerin de verdiği destekler sayesinde rüzgâr sörfünün günümüzde bilinirliği arttı. Ben de bu durumdan dolayı çok memnunum çünkü tabanı ne kadar geniş tutarsak sportif olarak, o kadar başarılı oluruz.

"Göztepe" son günlerde başıma gelen en güzel şey

2020 Tokyo olimpiyatlarına ne şekilde hazırlanıyorsun?

Şubat, mart ve nisan aylarında sponsorlarımın desteğiyle özel bir antrenman programına katıldım 3 ay İspanya’da çeşitli yarışmalara katılıp çeşitli sporcularla çalıştım. Benim için çok faydalı bir dönemdi. Şu an yaz aylarında evimde Göztepe Spor Kulübü Yelken şubesinde antrenmanlarıma devam ediyorum. Yaz aylarında olabildiğince denize çıkmaya  çalışıyorum. Önümüzdeki kış yine yurtdışında antrenmanlarıma devam edeceğim.

Son günlerde yeni bir kulübe transfer oldun... Bu sporu nerde yaptığın önemli mi? Neden Göztepe'yi tercih ettin?

Sanırım son zamanlarda başıma gelen en güzel şey (gülüyor). 2 senedir kulüpsüz müsabakalara katılıyordum. 3 yıldır İzmir’de yaşıyorum. Yaşadığım şehrin takımı adına yarışıp renklerini taşımaktan çok mutluyum. Her sporcu yaşadığı şehirde sahiplenilmeyi ve destek görmeyi bekler. Göztepe çok büyük bir camia, spora karşı çok güzel ve ciddi bir bakış açısına sahip. İlk rüzgâr sörfü başkanı Tayfun Onur‘la görüştüm kendisi bana çok olumlu yaklaştı. Ardından kulüp başkanımız Mehmet Sepil Bey’le kontratımızı imzaladık ve bu durum beni çok motive etti. Artık kendimi bir ailenin içinde gibi hissediyorum umarım iki taraf içinde hayırlı olur.

Spor bitince restoran açmayı düşünüyorum

Mutfak Sanatları Bölümü mezunusun. Sörfü bırakmak zorunda kalırsan seni mutfakta mı göreceğiz?

Spor hayatımdan sonra bir restoran ya da lounge açmayı planlıyorum tabii ki de o zaman mutfağımı hiç kimseye 
emanet etmeyeceğim (gülüyor)…

 

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi