• $32,4123
  • 35,266
  • 2326.77
  • 9079.97
10 Eylül 2017 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Bu konserde kahkaha atmak serbest

Bu konserde kahkaha atmak serbest

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Klasik müziğin çılgın ikilisi Aleksey Igudesman ve Hyung-ki Joo 15 Eylül Cuma Aya İrini’nin büyüleyici sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. Komediyle klasik müziği birleştiren bu ikiliyle bir araya gelip şovları üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.  

Klasik müzik sadece “ruhun gıdası” olarak görülmüyor, beyin ve kalp başta olmak üzere insan gelişiminde saymakla bitmeyen faydaları var. Anneler karnındaki bebeklerine klasik müzik dinletip dünyaya daha zeki evlatlar getirmeyi amaçlıyor. Birçoğumuz sadece play tuşuna basarak koca şehirlerin stresinden uzaklaşıp anda kaybolmak üzere ünlü bestecilerin eserlerine bırakıyoruz kendimizi. Klasik müzik sahnede dinlemek için size fazla ciddi geliyor olabilir. Artık bu ciddiyeti değiştirmek için çalışanlar var. İşte klasik müzik salonlarını gülmekten kırıp geçiren, YouTube videoları tıklanma rekoru kıran Aleksey Igudesman ve Hyung-ki Joo bu akımın iki ünlü ismi. 15 Eylül'de Aya İrini’de İstanbulluların karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Igudesman&Joo'yla keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Nasıl bir araya geldiniz?

İngiltere’deki Yahudi Menuhin Okulu’nda 12 yaşındayken tanıştık. İlk görüşte nefret diyebiliriz, ilk tanışmamız için. İlk sene Alexsey sürekli Hyung-ki’yi dövüyordu, daha sonra dayak yemekten bıkan Hyung-ki’nin Aleksey’e balık ve cips ısmarlamasıyla tüm yaralar sarıldı! Alexey’in teklifini reddedemedim tabii ki. Böylelikle hem yemekte hem müzikte beraber olmaya başladık. 

Sizi tanımayanlara  kendinizi anlatmanız  gerekirse tam olarak yaptığınız performans nedir?

Konserlerimizi tarif etmek epey zor. Aslında konserlerimize “Roger” ya da “George” diyebiliriz. Ya da farklı bir isim de koyabiliriz. Ciddileşmek gerekirse performanslarımız için konser, tiyatro ve gösterinin, henüz bizim de emin olmadığımız bir karışımı diyebiliriz. Fakat tek bir cümlede özetlemek gerekirse belki Mozart’ın (komedi grubu) Monty Python’la buluşması diyebiliriz. Sadece farklı olmak gibi bir arayışımız yok, esas amacımız  insanlara klasik müziği sevdirmek. Bizim için müzik, komedi ve tiyatronun birleşimi olan bambaşka bir sanat formu. Bu üç unsuru bir sinerji yaratmak için birleştiriyoruz.  

Klasik müzik eşliğinde insanları güldürme fikri  nasıl oluştu? 

Küçüklüğümüzden beri klasik müziğin etrafındaki iş dünyasını ve tüm seremonisini fazla ciddi buluyorduk. İnsanlar klasik müzikten bu yüzden kaçıyor. Dolayısıyla bu imajı yıkmak ve klasik müziği daha geniş kitlelere ulaştırmak istedik.  Bizden daha önce tiyatro, komedi ve klasik müziği birleştiren isimlerden, mesela Viktor Borge gibi ilham aldık. İkimiz de tiyatroyu çok seviyoruz. Özellikle Çehov ve Oscar Wilde’ın eserlerini… 

Peki, konserleriniz sayesinde gençlerin klasik müziğe daha sempatik bakmaya başladığını düşünüyor musunuz?

Skeçlerimizi her zaman farklı kesimlerin ilgisini çekebilecek, kendinden bir şeyler bulabilecekleri şekilde yazmaya dikkat ediyoruz. Hem sekiz yaşındaki biri de gösteriyi izlediğinde gülsün hem de müzik konusunda profesyonel olan biri de eğlenebilsin. Aynı şekilde daha önce hiç klasik müzik dinlememiş biri de…

Mozart’ın eserlerine rap yaptığınız videolarınız bile var. Sahnedeyken başka hangi müzik türlerine yer veriyorsunuz?

Komedi ve tiyatrodan olduğu kadar popüler kültürden ve edebiyattan da ilham alıyoruz. Aynı zamanda festivallerde Julian Rachlin, Janine Jansen, Julia Fischer gibi harika müzisyenlerle oda orkestralarında beraber çalmaya devam ediyoruz. Aleksey aynı zamanda Johann Strauss’u kendi müziğiyle harmanlıyor ve orkestra da yönetiyor. Ben de (Hyung-ki) orkestralarda solist olarak çıkıyor ve masterclass vermeyi çok seviyorum. 

YouTube’da videolarınız tıklanma rekorları kırıyor, bunun sırrı ne?

YouTube ve internetteki bu tür mecralar sanatçılar için çok önemli. Böylelikle müzisyenler menajerlerinin ya da şirketlerinin yönetiminde olmadan kendilerini direkt ifade edebiliyorlar. YouTube’ta 15 milyon tıklandık. Skeçlerimiz, fanlarımızdan gelen mektuplarla ve yorumlar sayesinde yayıldı. 

KOMEDİ CİDDİ BİR İŞTİR

Bir yandan çalıp bir yandan insanları güldürmek zor olsa gerek... 

Bizim için “ciddi” ve “eğlenceli” arasında bir ayrım yok. Biz ciddi bir şekilde eğlence yapıyoruz, ciddi olurken de eğleniyoruz. Her zaman söylediğimiz bir laf var: “Komedi ciddi bir iştir!” 

Klasik müziğe mesafeli yaklaşan dinleyicilere bir öneriniz var mı?

Gösterilerimize gelsinler! Klasik müziğin bir sürü yüzü var. Ciddi olabilir ya da güldürebilir... Oldukça duygu yüklü olabilir ya da hafif ve eğlendirici de. Kimsenin korkmasına gerek yok.

Performansınız sırasında sizin de kahkaha atmanızı sağlayan spontane bir olay başınıza geldi mi? 

Gösterilerimizin en sevdiğimiz yanı, yanlış giden bir şey olduğunda doğaçlama yapmak ve hiçbir şey olmamış gibi davranmak. Hatta başımıza gelen yanlışlıkları daha sonra gösterinin içine ekliyoruz. Aynı zamanda gösteri sırasında da birbirimize takılıyoruz. Alkış sırasında çaktırmadan muhabbet ediyoruz ya da komik şeyler söylüyoruz, daha önceden yazmadığımız yeni sözler söylüyoruz ya da sürprizler yapıyoruz. Dolayısıyla aramızda da eğleniyoruz.

TUTKUYLA MÜZİĞİNİZİN PEŞİNDEN GİDİN

Sizin gibi olmayı dileyen  genç müzisyenlere ne  tavsiye verirsiniz? 

Bizim peşimizden gelmek isteyenlere tek tavsiyemiz; sakın gelmeyin! Çok zor bir dünya sizi bekliyor! Çiğ çig yiyorlar! Para kazanmayı ise unutun! Kulis alemleri mi? Tamamen palavra! Tek yaptığınız sürekli röportaj sorularına cevap vermek! Şaka yapıyoruz tabii ki dikkatle izlemelerini, öğrenmeye açık olmalarını, farklı akımlardan ilham almalarını, her şeyin ötesinde ciddiyet ve tutkuyla müziklerinin peşinden gitmelerini öneriyoruz.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür