• $32,3885
  • 35,097
  • 2326.54
  • 9101.2
18 Ocak 2015 Pazar 02:00 | Son Güncelleme:

Bu bir dostluk projesidir

Bu bir dostluk projesidir

Eski gazeteci, deneyimli yazar Wendy Holden'ın yazdığı, küçük bir çocukla çok özel bir köpeğin içinizi ısıtacak gerçek hikâyesi sizi çok etkileyecek. Holden’ın, Haatchi ve Owen’ın hikâyesinden etkilenerek yazdığı kitap; üç bacaklı bir köpeğin ve tekerlekli sandalyeye mahkum bir çocuğun zorlukları yenmelerini, hayata tutunmalarını sağlayan dostluğu anlatıyor.

AYSUN YILDIZ
aysun.yildiz@aksam.com.tr

Wendy Holden, küçük bir çocukla çok özel bir köpeğin Haatchi ve Owen’ın içinizi ısıtacak gerçek hikâyesini anlatıyor… Haatchi, tren raylarına terk edilmiş ve üzerinden bir tren geçmiş olmasına rağmen mucizevi bir şekilde hayatta kalan ama başka çare olmadığı için bir bacağı ve kuyruğu kesilen özel bir Anadolu çoban köpeği. Ailesi tarafından ‘Küçük D’ olarak çağırılan Owen ise nadir bir kas hastalığı yüzünden tekerlekli sandalyeye mahkûm, endişeli ve çekingen bir 
çocuk. Bu iki muhteşem varlığın birbirinin hayatında meydana getirdiği değişimleri okuduğunuzda, koşulsuz sevgi, güven ve bağışlayıcılık karşısında hiçbir engelin duramadığını göreceksiniz. Satılan her kitabın 1 TL’si Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER) aracılığıyla bir çocuğun, 1 TL’si ise Hayvan Korumacı Yaşam Hakkına Saygı Derneği aracılığıyla bir hayvanın hayatını aydınlatacak. Hayatta mutsuz olduğunuz, hastalıklarla boğuşurken umutsuzluğa kapıldığınız anlarda, bu mucize dostluk size ilham vererek yeniden güçlü hissetmenize yardım edecek. Kitabı biz de merak ettik ve aileye ulaştık. Hikâyeyi bir de onlardan dinledik;

GENETİK BOZUKLUK

Owen’ın Schwartz-Jampel sendromu var. Bu, kasları etkileyip onların her zaman gergin olmasına yol açan genetik bir bozukluk. Kasları hiç gevşemiyor, bu da duruşunu ve kemik gelişimini dolaylı olarak etkiliyor. Kalçası yerinden çıktığı ve kasları bacaklarını öne doğru serbestçe hareket ettirmesine izin vermeyecek kadar gergin olduğu için yardım almadan yürüyemiyor. Eşim Colleen bir arkadaşının facebook sayfasında kendisine kalıcı bir ev arayan, tren kazası geçirmiş bir köpeğe geçici ev sahipliği yaptıklarını söyleyen bir paylaşım gördü. O anda nasıl yaralandığını bilmiyorduk ancak Colleen köpeğin bakışlarına hemen âşık oldu ve daha fazla bilgi almak üzere iletişime geçti. Hikâyenin tamamını öğrenince onu yanımıza almaya karar verdik. Evimize geldiğinde hâlâ geçirdiği ameliyatın iyileşme sürecindeydi. Sol arka bacağını kaybetmişti ve yarası daha tazeydi. Henüz üç bacakla yürümeye alışmaya çalışıyor, o yüzden de sık sık düşüyordu. Kuyruğunun durumu çok kötüydü,  sürekli bandajlıyorduk. Enfeksiyon kaptığı yara omurgasına yayıldığı takdirde onu kaybedebilirdik. Bu yüzden yarayı temiz tutmak ve doğru şekilde iyileşmesine yardımcı olmak zorundaydık.

BÜYÜLEYİCİ BİR ANDI

İlk karşılaştıklarında Owen altı yaşındaydı. Onu eve getirdiğimizin ertesi sabahı tanıştılar, büyüleyici bir andı. Duygularımızı ve odadaki atmosferi tarif etmeye kelimeler yetersiz kalır. Sanki Haatchi, Owen’ın bir problemi olduğunu anlamış gibiydi, yanında çok nazik davranıyordu. yavaşça Owen’a doğru gidip başını onun kucağına koyarak sokuldu ve Owen’ın kafasını okşamasına izin verdi. Oysa bundan sadece iki ay önce korkunç bir kaza geçirmişti. Owen’a çok güveniyordu, Owen da buna çok saygı duydu ve ona çok nazik davrandı.

EN İYİ ÇOCUKTU

Owen, Haatchi’den önce de bir babanın isteyebileceği en iyi çocuktu. Her zaman neşeliydi ve dışarı çıkıp oynamak isterdi. Dışarı çıkarken onun için bir tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyacağımıza karar verdik. Birkaç ay sonra Owen tekerlekli sandalyede otururken insanların ona gözlerini dikip baktığını fark etti. Kısa süre sonra tekerlekli sandalyeyi kullanmayı istememeye başladı. Onu kucağımda ya da omuzlarında taşımamı istiyordu, böylelikle insanlar ona bakmayacaktı. Haatchi geldiğinde onu yürüyüşe çıkarmamıza yardımcı olmak için yeniden sandalyesini kullanmak zorunda kaldı. Sonraki haftalarda insanların kendisine değil üç bacaklı köpeğine baktıklarını fark etti. Durup Owen’a Haatchi hakkında sorular soruyorlardı ve biz ona bir şey söylemeden Haatchi ile yürüyüşlere kendisi çıkmak istemeye başladı. Owen yine eskisi gibi kendine güvenli ve mutlu bir çocuk haline geldi, Haatchi’yle artık sadece Owen okula gittiğinde ayrı kalıyorlar. Birlikteyken onları çoğunlukla kanepede, Haatchi’yi Owen’ın etrafına kıvrılmış halde bulursunuz. Owen odasına ödevini yapmaya gittiğinde Haatchi onu takip eder ve yanında oturarak ya da uzanarak onun işini bitirmesini bekler. Okuldan eve geldiğinde Owen’ı ilk karşılayan o olur ve onu okula geçirirken öper.

KÖPEKLER SADIKTIR VE DOSTTUR

Köpekler insanları çok çeşitli şekillerde etkiliyor. Bazı köpekler insanların diyabet veya kanser gibi hastalıklarını fark edebiliyor. Engellilerin gündelik hayatlarında işlerini yapmalarına yardım eden ve askerlere travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde yardımcı olan köpekler var. Köpekler sadıktır ve sevgi doludur. Aynı şekilde onları sevip bakımlarını üstlendiğinizde dostluğunuz ve güveniniz asla sarsılmayacaktır.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi