• $32,3835
  • 34,9979
  • 2326.15
  • 9091.63
14 Ocak 2018 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Bir gün herkesin kitabı olacak

Bir gün herkesin kitabı olacak

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Bir roman ya da öykü kitabı yazdınız ancak başvurduğunuz hiçbir yayınevi kitabınızı basmaya yanaşmıyor. Ne yapacaksınız? Elbette vazgeçmeyecek ve ‘Yazardan Direkt’in kapısını çalacaksınız. Firmanın editörleri de size her türlü desteği sağlayacak ve hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak. İşte Yazardan Direkt ekibinin anlattıkları...

Kitabını yayımlatmak isteyen birinin hangi koşulları yerine  getirmesi gerekiyor?

Öncelikle kitabını yazmayı tamamlamış olması gerekiyor. Kitabını yayımlatmak konusunda kararlı olması, kitabına inanarak sahip çıkması ve özellikle kişisel yayın yönteminde kitabının basım ve yayın sonrası satış ve tanıtımında etkin olmayı istemesi, göze alması gerekiyor… Tabii satış odaklı olmayan, örneğin anılarını torunlarına bırakmak isteyen, vakıf dernek ve benzeri kurumlara hediye etmek isteyen, benzeri nedenlerle kitap yazıp onu bastırmak isteyenler de var. Bunun yanı sıra fiziksel gerekliliklere değinecek olursak, Microsoft Word formatında kitabının yazılmış olması, bize dijital ortamda ulaştırabilmesi, yaptığı anlaşmanın içeriğini anlayacak yetkinlikte olması yeterli. Sonrasında birlikte, kitabın basılması için gereken servisleri belirleyerek ilerliyoruz.

Gelen dosyalar editöryal bir çalışmadan geçiyor mu?

Elbette… Birlikte çalıştığımız çok değerli editörler var. Yazılan metin hangi türün içine girerse girsin redaksiyon yapan, bu metnin dil ve imla kurallarına uygunluğunu, dipnotlarını denetleyip düzeltmekten sorumlu olan ekip arkadaşlarımız var. Geliştirici editörlükten de söz etmek isterim, bilindik anlamda editörlüğün bir üst aşaması olarak. Editör, yazarla ve metinle bütünleşerek kurgu, içerik, tür, dil, biçimle ilgili detaylı bir çalışma yapar. Dosyanın kitap haline getirilmesi için, kitabın adından başlayıp yazım denetimi, kapak, tanıtım ve kitap piyasaya çıkana kadar tüm aşamalara dahil olur. Yazarın kitabıyla ilgili olarak geliştirici editörlük talebi olursa, Yazardan Direkt editörleri yazarla birlikte çalışıyorlar. Eğer yazar editoryal çalışma hizmeti almıyorsa, mutlaka imla, redaksiyon okuması yapılarak, önerdiğimiz değişiklik ve düzeltmeler yazarla paylaşılarak ilerleniyor.

YAZARA YOL GÖSTERİYORUZ

Herkes kitabını bastırabilir mi?

Evet, herkes kitabını bastırabilir. Yazan kişi emek vermiş, kendini, yaşadıklarını, duygularını, düşüncelerini, inandıklarını, inanmadıklarını, hayallerini, anılarını paylaşmak istemişse, herkese bu fırsat verilmelidir. Yazar Direkt’in görevi, yazara yol göstermek, yazdıkları konusunda ihtiyaç duyduğu eksikleri tamamlamak, hayalini gerçekleştirmektir. Tuvalini alıp resim yapan kişiye resim yapmaya, sergilemeye hakkın yok diyor muyuz? Değerini bulacaktır elbette… Yasalara, insani hassasiyetlere ve ahlaka aykırı çalışmaları yukarıda verdiğim cevabın dışında tutarak elbette, evet, isteyen herkesin bir kitabı olabilir.

Ücreti ne kadar?

Aslında öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, Yazardan Direkt 360 derece yayıncılık hizmeti veren bir yayınevi. Bu bağlamda yazarın talep ettiği, ihtiyaçları doğrultusunda istediği ya da bizim önerdiğimiz hizmet ve profesyonel desteklere göre bütçe de değişim gösteriyor. Geliştirici editörlük, özellikle iddialı olduğumuz İngilizceye çeviri, kitap tanıtım stratejileri oluşturma ve uygulama gibi uzun süreli çalışmaların ücretiyle kapak tasarımı, iç sayfa formatlama, basım adeti ücretleri proje maliyetini etkileyen unsurlar. Bunun yanı sıra Türkiye’deki yazarların dünyada kitap satabilmesinin kapılarını açan global internet sitelerinde satışını da sağlayan hizmetlerimiz var. Her durumda kişiye özel bir proje bütçesi belirleyip her kitapla bire bir ilgilenerek ilerlemeye çalışıyoruz.

Siz neden böyle bir çalışma yapma gereği duydunuz? 

Yazardan Direkt, farklı alanlardaki bilgi ve birikimimizin sonucunda ortaya çıktı… Özel ilgi alanlarımızın birleşmesiyle gördük ki yazarların kitaplarını en çabuk şekilde yayınlamak, okuyucularıyla buluşmak ve en önemlisi de yurtdışına açılmak için desteğe ihtiyaçları var. Türkiye’de kitap yayımlamak çok kolay, arkanıza büyük ve isim yapmış bir yayınevini almasanız da makul bütçelerle kitabınızı bastırabiliyorsunuz ama aslında bu da amacına çok ulaşamıyor. Bu yolu tercih etmiş pek çok kişi elinde kalan kitaplarla hayal kırıklığına uğruyor. İsim yapmış bir yayınevinden çıkan kitaplar dahi birkaç baskı yapamadıkça gerek yazar gerekse yayınevi için arzu edilen tatmini yaratamamış oluyor. Yazardan Direkt’i kurarken biz de sektörün dinamiklerinden ve işlemeyen yönlerinden hem ilham hem de ders aldık. Tabii kurucularımızdan Gürhan Demirkan’ın 15 yıllık Amerika tecrübesinin bizi self-publishing / kişisel yayıncılık konusunu Türkiye’de öne çıkarmak konusunda cesaretlendirdiğini de söylemeliyim. Amerika pazarında iletişimde olduğumuz yazarlar, yayınevleri ile Amazon’daki derin bilgi ve deneyimimizi de işin içine katarak, yazarlara her olanağı sunan “Yazardan Direkt” platformumuzu hazırladık. Global açılım için eserlerin İngilizceye çevrilerek Amazon’da Amerika, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Japonya, Hindistan ve Çin’i kapsayan ülkelerde, e-kitap ve İstek Üzerine Basım formatında satışına olanak sağlayan alt yapımızı tamamladık.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı