• $32,3389
  • 35,1321
  • 2307.51
  • 9079.97
23 Ekim 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Bahçelerde kereviz, biz kereviz yemeyiz!

Bahçelerde kereviz, biz kereviz yemeyiz!

RAMAZAN BİNGÖL
ramazan@ramazanbingol.com

Böyle sebzeleri kötüleyen bir şarkıyla büyüyen çocuklara elbette ‘kerevizi’ sevdiremeyiz. Mevsimlerin geçişi ve beraberinde getirdikleri insanın doğaya ayak uydurmasında oldukça önemlidir. Nasıl ki kışın kalın kıyafetler giymek, ayağı sıcak tutmak önemliyse mevsiminde sebze ve meyveleri tüketmek de bu denli önemlidir. Aile, kültür, yetiştiğimiz bölge gibi etkenler klasik damak tadımızı oluşturur ve bizi farklı yemek tarzlarına kapalı hale getirir. Üzerine bir de özellikle son zamanlarda teknolojiyle, kozmopolit ama ince mutfağımızı değiştirme, yeniden şekillendirme gibi etkiler de eklenince alışkanlıklar farkında olmadan ötekileştiriliyor. Sabahları çorbayla güne başlayan bir milletten kahvaltılık gevreklerine alışan, tencere yemeklerindense fastfood’a yönelen bir millet haline geldik. Kötü gidişatın özellikle çocuklarımızı çok fazla etkilediği ve hastalıkların kaçınılmaz bir sona dönüştüğünü gözlemleyerek nedenli etkili ve 
başarılı olduğunu görmek mümkün. 

Grip aşısı diye bir idefiks var…

Özellikle sözde düşünceli ebeveynler çocuklarını korumak adına her duyduklarına inanmaya başladı. Bunlardan biri de grip aşısı. Her sene belirli dönemlerde yapılan bu aşılar özellikle de son günlerde herhangi bir faydası olmadığı konusunda eleştiriliyor. Oysa kimyasallar yerine, yazın vücudun su dengesini düzenleyen, kışın ise olası hastalıklara karşı koruyan sebzeleri tüketerek ihtiyaç duyduğumuz doğal antibiyotikleri almamız mümkün. (Nasıl ki önceki dönemlerde grip aşısı vesaire biyolojik ilaçlar yokken insanlar sağlıklarını doğanın bize sunduğu eşsiz vitamin deposu olan sebzelerden karşılıyorsa bugün de mümkün).

Çocukluk önyargıları…

Yemekleri sevmek ya da sevmemek az evvel dediğim gibi kültür işidir hatta biraz da alışkanlık meselesi. ‘Bahçelerde Kereviz Biz Kereviz Yemeyiz’ gibi sebzeleri kötüleyen şarkı ve manilerle büyüyen çocuklarımıza faydalarını anlatmak ne mümkün. Belki de özellikle de tam da bu nedenle çocukluk döneminde sevilmeyen yiyecekler arasına giriyor kereviz… Birçoğu hiç tatmadığından ön yargıyla yaklaşırken bazıları ise daha iyi alternatifler olduğunu düşünüyor. Zaman geçip te yaş kemale erdiğinde ise organik, sağlıklı kelimeleri önem kazanıyor ve işte o zaman hepsini sevmeye, yemeğe başlıyoruz. Hâlbuki böyle düşünenlerin bile aklını çelebilecek birbirinden güzel yemek çeşitleri vardır kerevizin. Mesela portakallı kereviz yemeği, kerevizin kötü olarak bilinen tadına ve kokusuna başkaldıran lezzetlerdendir. 

Mevsimlerden Kereviz 

Gelgelelim şimdilerde mevsimi olan Kerevize. Kokusu ve tadı kimimize hoş kimimize nahoş gelir. Hep önyargıyla yaklaşılır bu sağlık dolu sebzeye. Halbuki, kerevizin değeri Antik Yunan'da bile bilinirdi. Ayrıca bugün birçok ünlü hekimin çeşitli hastalıklara ilaç diye önerdiği bir sebzedir. Kerevizin geni Asya ve Akdeniz havzasıdır, maydanozgiller familyasından olup kelt dilinde su anlamına gelir. Sulak alanlarda yetişmesinden dolayı bu ismi alır. Güçlü ve ağır kokulu olan bu enfes sebzenin dört türü vardır. İkisi sebze olarak tüketilir: Kök ve Sap Kerevizdir. Diğer iki çeşidi ise Yabani kereviz ve Kesme kerevizdir. Başta zeytinyağlı olmak üzere her alanda kullanırız. Aroma verici özelliğinden dolayı çorbalar da, et, tavuk sularının yapımın da ve sosların vazgeçilmezidir. Sapı, yaprağı ve kökü her alanda kullanılır israf edilmez. Eski mısır ve Yunan da daha çok tıbbı amaçlı kullanılırdı, Roma İmparatorluğu döneminde ise sirklerde galip gelen sporcuların ve şairlerin alınlarına kerevizden taç takılırdı. Osmanlı tıbbında ise sık sık adı geçerdi. İdrar söktürücü özelliğini Hipokrates, Frenk kralı ve İslam hekimi Razi tarafından dile getirilmiştir. 

Hikmeti saymakla bitmez…

Fransız mutfağı gastronomide oldukça önem taşır. Sebebi ise farklı tatlara açık olmasının yanı sıra kendi tencere yemeklerini de icra etmesinden gelir. Bugüne kadar ulaşan mutfak kültürümüze baktığımızda da aynı sebep etkendir. Nenelerimiz en taze malzemelerle geleneksel yemeklerini büyük özenle yapmış, özellikle de bugünlerde yaygın olan hazır yemeklerden uzak durmuşlardır. Siz de hem geleneksel mutfak kültürümüze sahip çıkmak hem de sağlıklı nesiller yetiştirmek için muhakkak mevsim nimetlerinden faydalanmalısınız.
l A ve C vitamini kaynağıdır. 
l Potasyum, sodyum, kalsiyum ve manganez gibi mineraller içerir.
l Astıma fayda sağlar.
l Kalp hastalıklarına iyi gelir.
l Kalp krizi geçirme ve felce yakalanma riskini azaltır.
l Kan basıncını kontrol eder.
l Doğal antioksidandır.
l İyi bir idrar söktürücüdür. 
l Sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olur.
l İştah açıcı özelliği vardır.
l Bağırsaklarda gaz birikmesini önler, bağırsak hareketlerine fayda sağlar. 
l Diyabete fayda sağlar.
l Mide ağrısına iyi gelir.
l Dizanteri ve sarılık gibi rahatsızlıklar için de faydalıdır.
l Yaraların ve yanıkların kolay iyileşmesine yardım eder.
l Antibakteriyel özelliği vardır.
l Cildi güzelleştirir. Akne gibi cilt sorunlarına karşı fayda sağlar.

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ NASIL YAPILIR?

Malzemeler:
l 4 adet kereviz                                 
l 2 adet havuç                             
l 1 adet küçük boy soğan
l 2 diş sarımsak                                 
l 1 adet patates                           
l 1 çay bardağı bezelye
l 1 kahve fincanı portakal suyu      
l 1 çay kaşığı şeker                       
l 1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber           
l 1 çay bardağı zeytin yağı
YAPILIŞI:
Kerevizler temizlenip etrafı düzeltilir ve bir tencereye alınır. Patates havuç ve soğan küp şeklinde doğranıp tencereye ilave edilir. Sarımsak ince şekilde doğranıp baharatlar ile birlikte tencereye ilave edilip hafif su ile 
altı yakılır yarım saat pişirilir. Pişmeye yakın portakal suyu ve bezelye ilave edilir. Soğuduktan sonra servise sunulur.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'