• $32,3966
  • 35,1612
  • 2303.26
  • 9079.97
25 Eylül 2016 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Avrupa’nın kalbinin attığı kent: Brüksel

Avrupa’nın kalbinin attığı kent: Brüksel

Abdurrahman Cüneyd Fidancı
acuneyd@gmail.com

Avrupa’nın başkenti sayılır Brüksel. Yüzyıllar öncesinden bugüne korunan sokakları, harika mimari binaları, müzeleri, çikolatası, çizgi romanları, dinlendirici kafeleri ve nezaketli insanların yaşadığı rüya şehir. 

İsmi ‘bataklık içindeki yerleşim yeri’ anlamına geliyor. Bürokrasi açısından Türkiye’nin Ankara’sı gibi düşünülse de, bürokratik bir şehir görüntüsünün ardından çok eğlenceli, keyifli, huzur veren bir kenttir Brüksel. Çikolatanın da başkentidir. Brüksel’in insanları çikolatayla yapılan tüm lezzetleri bir tutku hatta sanat haline getirmiştir. Her köşede onlarca marka ve çeşit çikolata yer alır. Avrupa Birliği’nin üç ana kurumu; Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu ve 
AB Bakanlar Konseyi’nin resmi organlarının büyük çoğunluğunun bu şehirde olmasından dolayı yılın her dönemi kalabalıktır. Ayrıca NATO merkez karargâhının da Brüksel’de olduğunu vurgulamak gerekir.

BULUŞMA NOKTASI

Avrupa turu yapmak isteyenler için buluşma noktasıdır.  Paris, Amsterdam ve Lüksemburg’a  çok yakın olması önemli avantaj sağlıyor. Hem iş hem eğlence nedeniyle her yıl milyonlarca turisti çekmeyi başaran Brüksel, terör ve sığınmacı krizinden olumsuz etkilenmiş olsa da turizmciler, bu sürecin atlatıldığını ve oldukça umutlu olduklarını ifade ediyorlar. Almanya’nın Berlin şehrinden sonra Türk nüfusunun en yoğun olduğu ikinci Avrupa şehri olarak da bilinen Brüksel’de her an bir Türk restoranı ya da dönerciyle karşılaşabilirsiniz. Trende yolculuk yaparken yanınızdaki yolcunun Türk olma ihtimali sizi şaşırtmamalı. Brüksel’de yaşayan bir arkadaşımızın ev sahipliği ve rehberliğinde gerçekleştirdiğimiz gezi kapsamında, kentin önemli görülmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

GRANDE PLACE

Avrupa’nın kalbi nasıl Brüksel ise Brüksel’in de kalbi Grand Place’dir. Avrupa’nın en güzel meydanlarından biri ve görülmesi gereken ilk mekandır. Oldukça güzel binalarla çevrili bu ihtişamlı meydanda, barok ve gotik mimari anlayışların dokunuşuna şahit olursunuz. Brüksel’in ünlü simgelerinden Manneken Pis heykeli de meydana yakın noktada. Birçok insanı hayal kırıklığına uğratsa da önemli olan şehrin sembolü haline getirebilmek.  Meydanda iki yılda bir 2 bin m2lik flower carpet, çiçekten halı festivalinin yanı sıra her zaman konserler ve kültürel organizasyonlar yer alır. Gece ışıklandırılması ayrı güzeldir. Çevresinde onlarca kafe ve restoranlarda Brüksel’e özgü lezzetlerin yanı sıra, dünyanın her yerinden göç almasından dolayı dünya mutfağından da lezzetleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Yeri gelmişken Brüksel mutfağının deniz ürünleri ağırlıkta olduğunu belirtmek lazım. Meydana yakın, balık lokantalarının olduğu sokakta deniz ürünlerinin her çeşidini görebilirsiniz. 

ST.GUDULA KATEDRALİ 

Gotik mimari anlayışıyla 11.yüzyılda yapılmış olan kilise, 20. yüzyılda katedral unvanına kavuşmuştur. Viktor Hügo tarafından ‘gotik mimarinin en sade eseri’ olarak nitelendirilmiştir. Kraliyet aileleri özel günlerini burada kutlamaktadır.

ATOMIUM 

Brüksel’in simgelerinden… 1958 yılında Expo 58 fuarı için yapılmış, 102 metre yüksekliğinde, demirin kristal kafes yapısının 165 milyar kez büyütülmesinden esinlenmiştir. Küreler 12 boru ile birbirine bağlanmış ve yürüyen merdivenlerle fuar hollerine geçiş yapılmıştır. En yüksekteki küre Brüksel’in panoramik görüntüsüne hakimdir. 

PARC CINGUANTENAIRE

Brüksel Şehir Parkı, içinde Zafer Takı, tarihi çeşme, Autoworld ve askeri müzenin bulunduğu en büyük şehir parkıdır. Sabah yürüyüşleri için oldukça ideal bir parktır.

KRALİYET VE ADALET SARAYI

Kraliyet ailesinin günümüzde yaşamadığı ama bahçesinin bakımı ve güzelliğinin görülmeye değer bir parktır. Adalet Sarayı ise kentin en görkemli binaları arasında yer alır. Önünde kayıp asker anıtının olduğu saray uzun zamandır tadilatta. 

MİNİ AVRUPA

AB içerisindeki 80 şehirden 350 önemli binanın bulunduğu Mini Avrupa’yı yılda yüzbinlerce kişi 
ziyaret ediyor. Eserlerin önündeki butonlara bastığınızda hareketlilik başlıyor, değirmenler dönmeye, trenler geçmeye, gemiler yüzmeye başlıyor.

DİKKATİMİ ÇEKENLER

l Her önemli Avrupa kenti gibi düzenli ve temiz. Yolda her milletten, her dilden konuşan insan göreceksiniz.
l Çikolatanın yanı sıra farklı şekillerde tüketilen midyesi ve her köşede satılan patates kızartması meşhur.
l Binaların altında bir sanat galerisi, bir kitapçı ya da antikacı bulabilirsiniz.
l Sokak pazarı kültürü çok yaygın. Alışverişin tadını buralarda uygun fiyatlarla çıkarabilirsiniz.
l Çikolata cenneti ama çoklu çikolata lezzet açısından hayal kırıklığı yaşatabilir.
l Sokaklarda karşınıza her an çıkabilen, duvar resimlerini ve sokak sanatçılarını hayranlıkla izleyebilirsiniz.
l Yayaların yoğun olduğu Rue Neuve gibi canlı caddelerde yürümek oldukça keyifli.
l Yorgunluğunuzu butik kafelerde kahve molasıyla atabilirsiniz. 
l Waffle seviyorsanız Brüksel tam size göre.
l Ten Ten gibi ünlü çizgi karakterlere ait eşyalar, Belçika simgelerinin basılı olduğu tişörtler, bardaklar, çeşitli 
aksesuarlar ve tabi ki çikolota hediyelik olarak alınabilir.
l Yanınıza mutlaka yağmurluk ve güzel bir yürüyüş ayakkabısı almayı ihmal etmeyin.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'