• $32,3712
  • 34,9831
  • 2325.54
  • 9065.23
4 Mart 2018 Pazar 00:01 | Son Güncelleme:

Aşk olmadan meşk olmaz

Aşk olmadan meşk olmaz

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

İngiltere’nin başkenti Londra bugünlerde Albaraka Hat Koleksiyonu’na ev sahipliği yapıyor. 40 sanatçının birbirinden güzel eserlerinin bulunduğu sergiyi yerinde ziyaret edip İspanyol Hattat Nuria Garcia Masip’le sanatına duyduğu aşkı konuştuk.

“Kuran Mekke’de indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı” derler... Yazı denilince de akla ilk Arap harfleriyle vücuda getirilen hat sanatı gelir. Hat sanatı taştan kile, kağıttan suya kadar her yere yazılabilmesi mümkün olup Türk İslam Sanatı eserlerinde baş köşeye yerleştirilmiştir. Bugünse Macaristan, Küba, ABD, Almanya, Avusturya ve Polonya’da sanatseverlerin ilgisine sunulan Albaraka Hat Koleksiyonu bu sefer ikinci kez Londra’da sergileniyor. Hat Koleksiyonu, British Museum ve National Gallery gibi önemli müzeleriyle bilinen kültür sanat başkenti Londra’da Asia House Sanat Galerisi’nde yer alıyor. Açılışında sergiyi Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ ile birlikte geziyoruz. Şimdiye kadar bankacılık ve finans üzerine çalışmalar yürüten Altundağ sergiyle ilgili duygularını “32 senedir duymadığım heyecanı burada duyuyorum” diyerek dile getiriyor. Sergide bulunan sanatçılar arasında öyle bir isim var ki azmiyle görenleri hayrete düşürüyor. O kişi Hat sanatı öğrenmek için İstanbul’a kadar yollara düşüp çalıştığı usta isimleri daha iyi anlamak adına Türkçe öğrenen İspanyol Hattat Nuria Garcia Masip... Londra’da açılışına katıldığımız sergide kendisiyle hat sanatı üzerine duyduğu aşkı konuştuk. 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Benim adım Nuria Garcia Masip. İspanyol’um… Şu anda Paris’te yaşıyorum. Uzun zamandır büyük ustalar Hasan Çelebi hoca ve Davut Bektaş hocayla hat sanatı üzerine çalışmalar yapıyorum.

İspanyolsunuz ama adınız Nuria?

İspanyolca bir isim Nuria. Ama aynı zamanda Arapça’dan geliyor.

Peki Paris’te yaşıyorsunuz, hat sanatıyla nasıl tanıştınız?

Ben aslında Hat sanatıyla ilk kez Fas’ta karşılaştım. Çok da usta olmayan bir hattatla çalışmıştım. Sonra devam etmek için gerçek bir hoca arıyordum ve Muhammed Zekeriya ile tanıştım. Muhammed Zekeriya büyük bir hattat, Amerika’da yaşıyor. O da Hasan Çelebiyle çalışmış ve ondan icazet almış. Dolayısıyla Amerika’ya gittim Muhammed Zekeriya’yla çalışmalara başladım ve sonunda İstanbul’a taşınmaya karar verdim ve orada devam ettim.

İstanbul’da ne kadar kaldınız?

İstanbul’da 2 yıl kaldım. Sonra Almanya’ya gittim. Her ay hafta sonları gidip geliyordum, meşk veriyordum. Bir süre icazet alana kadar hayatım yollarda geçti. Hâlâ İstanbul’a gidip geliyorum.

Hat sanatıyla ilgilenmeden önce ne işle meşguldünüz?

Modern sanatlar üzerine eğitim aldım sonra felsefe de eklendi. İslami sanatlar arasında bir sanat arıyordum. Çünkü İslam sanatlarını çok seviyordum. Hat sanatıyla da karşılaşınca da bırakamadım, devam ettim.

Türkçeyi bu kadar güzel nasıl öğrendiniz?

İstanbul’a gelince hocamla konuşup anlattıklarını, öğrettiklerini anlayabilmek için gerçekten Türkçe öğrenmem gerekti. Türkçeyi çok seviyorum ve aynı zamanda talebe ve hoca arasındaki ilişki için çok önemli. Türkiye’de hat üzerine çok güzel kitaplar ve kaynaklar var. Onun için çok faydalı bir dil. Hat sanatı bana Türkçeyi de öğretmiş oldu böylelikle.

Hat sanatı size başka ne öğretti?

Hat sanatı aslında çok şey öğretiyor bize. Öğrencilerime her zaman söylüyorum; en önemlisi sabır, disiplin ve alçakgönüllülük. Hat sanatında aslında kendimizi görüyoruz adeta bir ayna gibi. Kendimiz hakkında çok şey öğreniyoruz. Açıkça anlatmak gerekirse hatalarımızı görüp düzeltmek yoluna giriyoruz sanki elması parlatmak gibi.

YARIŞMALAR ÇOK ÖĞRETİCİ

Albaraka’yla nasıl buluştunuz?

Hat dünyasında hemen hemen herkes birbirini tanıyor. Hocalar her zaman önerilerde bulunuyor. Yarışmalara katılmamızı öneriyorlar.. Önce IRCICA’daki yarışmalara katıldım. Sonra Albaraka da yarışmalar açmaya başlayınca bütün genç hattatlar katıldık. Çünkü çok iyi bir fırsat ve hat hakkında kendimizi zorluyoruz, çalışıyoruz ve yarışmalar çok öğretici bir hal alıyor.

Hat sanatıyla ilgilenenlere bir tavsiyeniz var mı?

İlk önce çok sevmek gerek. Bunun sonrasında da en önemli şey bir hoca bulmak ve çok çalışmak. Ama ne derler bilirsiniz “Aşk olmadan meşk olmaz.” Gerçekten böyle... Eğer bu aşk olmazsa hiçbir şey yapamıyorsunuz. Bir şekilde devam edebilmek ve ilerleyebilmek için âşık olmak lazım.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı