• $32,4039
  • 35,0401
  • 2324.45
  • 9079.97
8 Ocak 2017 Pazar 01:00 | Son Güncelleme:

Arif Erkin :İhtiyar rolü yapmak zorunda kaldım

Arif Erkin :İhtiyar rolü yapmak zorunda kaldım

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Mimar, müzisyen, tiyatro ve sinema oyuncusu ve bilirkişi… İşte Arif Erkin bunların hepsi... En son oynadığı Vezir Parmağı filminde 95 yaşındaki birini canlandıran 81 yaşındaki Erkin, “İhtiyar rolü yapmak zorunda kaldım” diyor.

Vezir Parmağı adlı filminizin çekimleri bitti. Nasıl bir karakteri oynadınız?

Çekim Kapadokya’daydı. Eğlenceli bir hikâyesi olan Osmanlı komedisi. 81 yaşındayım ancak filmde 95 yaşında birini oynadığım için ihtiyar rolü yapmak zorunda kaldım. Bir ihtiyarın ihtiyar rolü yapmak zorunda kalması diğer oyuncuları epey güldürdü. 

İnternette sizinle ilgili araştırma yaptığımda hakkınızda ‘mimar, müzisyen, tiyatro- sinema oyuncusu ve bürokrat’ diye yazdığını gördüm. Sahi siz bunların hangisisiniz? 

İTÜ’de mimarlık okudum, mimar oldum. Lise ve üniversitede okurken amatör olarak tiyatro ve müzikle uğraştım. Amatör dediysem öyle hafife almayın bayağı konservatuar gibi bir çalışmaydı. Genç Oyuncular adındaki bu amatör topluluktan Ergun Köknar, Genco Erkal, Çetin-Ani İpekkaya, Mehmet Akan gibi oyuncular yetişti. Amatör tiyatro çalışmaları sırasında oyun müziklerini yapmak da bana düştü. Aralarında enstrüman çalan ve müziğe en yatkın kişi bendim. Gülriz-Sururi Engin Cezzar tiyatrosunda profesyonel tiyatroculuğa ve müzikçiliğe başladım. Bu arada mimar olarak İstanbul Belediyesine girdim ama tiyatro ve müziği bırakmadım. Daha sonra da sinema oyunculuğu başladı. Gördüğünüz gibi mimarlığı, müzikçiliği ve oyunculuğu bir arada götürdüm.

Bir de ‘bilirkişi’ olduğunuzu okudum. Nedir bu bilirkişi?

Belediye İmar Müdürlüğünde çalışırken tanıştığım bir yargıcın önermesi ve hatta zoruyla bilirkişiliğe başladım. İmar mevzuatıyla ilgili sulh mahkemelerinde görev yaptım. Ek gelir amacıyla başlayan bu çalışma giderek yoğunlaştı.

Bizimkiler dizisi, Umut, Ağıt, Değirmen gibi filmlerin müziğinin yaratıcısı olarak şimdiki dizilere yapılan müzikleri beğeniyor musunuz? 

Çok dizi izlediğimi söyleyemem. İzlediğim kadarıyla arada istisnaları olmakla birlikte müzikleri çok baştan savma ve kişiliksiz buluyorum. Bundan sekiz-on yıl önceki dizi müzikleri daha özenli ve kaliteliydi. Amaç yalnızca reyting değildi galiba. Bir de diziler bugünkü gibi 120-130 dakika değildi. Bir de akustik müzik kalmadı, tümü elektronik. Dizi müziği için başka şans da yok. Zamanla yarışılıyor.  

RENKLİ BİR HAYATIMIZ YOK

Ailenizi anlatmanızı istesem. Evde yazarlar, oyuncular, ressamlar olunca her şey çok renkliymiş gibi geldi bana…

Eşim ressam, büyük oğlum yazar, küçük oğlum fotoğrafçı. Çocuklarım artık evden ayrıldı. Evde eşimle sanattan çok gündelik işleri konuşuyoruz. Yani sandığınız gibi çok renkli bir hayatımız yok. Tabii dedikodu ayrı.

Eşinize yardım eder misiniz?

Elbette yardım ederim. Kolay yemekleri yapmayı severim. Antepli olduğum için çiğ köfte ve kadayıf bile yaparım.

“Yeter artık, oynayan değil, izleyen olayım” diyor musunuz?

Yeter artık diyecek kadar bıkmadım. Yalnızca oyuncu değilim. Müzikçiyim ve başka işlerim de var. Bu kafamı dağıtıyor.

Eski günleri özleyip geçmişe dönmek istiyor musunuz? 

Eski günleri kim özlemez ki… O yılların özlem ve lezzetini yaşatacak tatlara ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Teknoloji bize yeni olanaklar sunsa da beni yoruyor. Bilgisayar ve diğer yenilikleri kullanıyoruz hatta bunlarsız  yapamıyoruz. Elektronik müzik aletlerinin çıkardığı sesler hiç hatasız. Ama bu o kadar mekanik ve insan dışı ki. Akustik aletlerin detone seslerini arar oldum.

Genç olmak ister miydiniz?

Yeniden genç olmayı kim istemez ki. Siz sormadan ben söyleyeyim, yeniden genç olsam yine aynı şeyleri yapardım. Hayatımdan hiç şikâyetçi değilim.

Bugüne kadar kendinizi nelerden mahrum ettiniz?

Çok çalıştım ve yaptığım işlerin renkli olması nedeniyle bunların dışında bir şey yapmak ihtiyacı duymadım. Bu nedenle nelerden mahrum kaldığımı pek de kestiremiyorum.

KENDİMİ ŞÖHRETLİ BULMUYORUM

Herhangi biri olmayı ister miydiniz yani şöhretten uzak biri…

Kendimi pek şöhretli bulmuyorum. Zaten günlük hayatımda herhangi biri gibi yaşıyorum. Tramvaya, otobüse binip 
alışveriş yapıyorum. Tanıyıp fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmıyorum. Bu beni rahatsız etmiyor.

Hangi durumda kendinizi boşlukta hissedersiniz, hangi durumda ne ileri ne de geri gidebilecek cesareti bulamazsınız kendinizde? 

Kendimi boşlukta hissettiğim bir anımı hatırlamıyorum. Duygulu olduğum kadar mantıklıyımdır. Belki mimar-mühendis olmam nedeniyle meseleleri aklımla çözmeye gayret ederim.

EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIN

Bunca yıllık hayatınızda öğrendiğiniz en temel hayat bilgisi nedir?

Çalışmadan, emek vermeden ve üretmeden olmuyor. Siz en iyisini yapmaya çalışın. Beğenilmeyebilir ama siz yine de çalışın ve üretin. Emek ve çalışma ilhamdan daha önemlidir.

Gençlere hayata dair bir öğüdünüz var mı? Bizimle paylaşır mısınız?

Gençlere öğüdüm bir önce söylediklerimdir.

Sizi bugüne kadar en çok hayal kırıklığına uğratan şeyi sorsam…    

Sakin bir insanım. Hiç bir şeyi hayal kırıklığı olarak değerlendirmiyorum. Elbet başka türlü olabilirdi. Ama o zaman ben Arif Erkin olmazdım.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür